NAKON ŠTO JE REAGOVALA NVO "EUROMOST"

Građevinska inspekcija podnijela krivičnu prijavu zbog nezakonite gradnje na Bistrici

U obavještenju urbanističko-građevinskog inspektora Hajra Hajdarpašića navodi se da je 18. marta obavio inspekcijsku kontrolu građenja objekta na toj lokaciji i utvrdio da je SRD "Sinjavac", investitor Ranko Dulović, izbetonirao podnu terasu dimenzije 25x5 metara, sa konzolnim prepustom od metra
3273 pregleda 0 komentar(a)
Devastacija Bistrice, Foto: Euromost
Devastacija Bistrice, Foto: Euromost

Građevinska inspekcija podnijela je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju zbog nezakonite gradnje na rijeci Bistrici.

Prijava je uslijedila nakon što je nevladina organizacija (NVO) "Euromost" prošle nedjelje reagovala zbog, kako su tvrdili, nezakonitog izvođenja građevinskih radova na rijeci Bistrici i devastiranju te rijeke u mjestu Gubavač, na ušću Bistrice i Lima, ispod ribolovačkog doma.

U obavještenju urbanističko-građevinskog inspektora Hajra Hajdarpašića navodi se da je 18. marta obavio inspekcijsku kontrolu građenja objekta na toj lokaciji i utvrdio da je SRD "Sinjavac", investitor Ranko Dulović, izbetonirao podnu terasu dimenzije 25x5 metara, sa konzolnim prepustom od metra.

Investitor je, kako se navodi, radove izveo bez prijave građenja i dokumentacije u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Inspektor je zabranio dalje izvođenje radova i zatvorio gradilište.

Nakon toga, 21. marta inspektor je ponovo obavio pregled i konstatovao da je investitor podnu tarasu prekrio kamenom, šljunkom i zemljom i nije nastavio dalje izvođenje radova.

Zbog toga je protiv investitora Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, podnio krivičnu prijavu.

"Nakon dobijanja obavještenja, "Euromost" je zatražio od građevinske i ostalih nadležnih inspekcija da nalože investitoru, ne da zatrpava, već da vrati mjesto u predašnje stanje, a ne da ga samo pokriva, jer je ušao duboko u korito rijeke i to mjesta koje je ribe koriste za mrijest, zbog čega je nanijeta ogrona šteta ribljem fondu i Lima i Bistrice. Takođe, očekujemo da Centar bezbjednosti i tužilaštvo pokrenu izviđaj, jer je očigledno da je sa ovakvim postupkom izvršeno i krivično dijelo uništenja i oštećenja životne sredine", saopšteno je iz te NVO.