Akcije u Tivtu, građani "ostanite doma": Javne ličnosti predlažu literaturu, krojačice šiju besplatne maske

U akciji nazvanoj "Ostani doma, čitaj knjige, pet prijedloga za čitanje", poznate ili javne ličnosti Tivčanima predlažu svako po pet naslova knjiga koje su im omiljene ili ih smatraju posebno dobrima
4904 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Knjigohvatac.files.wordpress.com
Ilustracija, Foto: Knjigohvatac.files.wordpress.com
Ažurirano: 23.03.2020. 17:20h

Dok mjere na sprečavanju širenja koronavirusa u Crnoj Gori postaju sve oštrije i strože, a nadležni građane pozivaju da što manje izlaze iz svojih kuća i stanova, u Tivtu se pokreću razne akcije kako bi se građanima koji "ostaju doma", olakšala ova prinudna spriječenost da se druže i izlaze napolje.

Tako je redakcija lokalnog javnog servisa Radio Tivat pokrenula zanimljivu inicijativu da lokalne javne ličnosti svojim sugrađanima predlažu literaturu čije bi im čitanje moglo uljepšati i ispuniti duge sate prinudne samoizolacije.

U akciji nazvanoj "Ostani doma, čitaj knjige, pet prijedloga za čitanje" poznate ili javne ličnosti Tivčanima predlažu svako po pet naslova knjiga koje su im omiljene ili ih smatraju posebno dobrima.

Do sada su svoje sugestije za čitanje sugrađanima preko sajta lokalnog radija na ovaj način pored ostalih, uputili i gradonačečnik Siniša Kusovac, lokalni politilari, umjetnici, novinari, kulturni i naučni radnici, sportisti, NVO aktivisti, ali i vjerski poglavari poput glavnog imama za Boku Kotorsku i Budvu, Meha efendije Martinovića, ili naučnice i publicistkinje dr Vande Babić iz Zadra, odnosno književnice iz Pule Snežane Akrap-Sušac.

Tivćanka Maja Marović dosjetila se da na Google Drive-u postavi sopstveni izbor knjiga i zanimljivih tekstova za čitanje i pozvala sugrađane da na folderu koji je otvorila i sami aplouduju knjige i drugu zanimljivu literaturu u elektronskoj formi.

Ona smatra da na taj način neko ko ne može fizički naći neku knjigu, ili smatra da bi trebalo da se zbog mjera koje su na snazi, uzdrži od odlaska u biblioteku, opet može da uživa u dobroj litetaruri.

“Knjige se danas mogu čitati online, preko mobilnog telefona, računara ili upotrebom elektronskog čitača, što su alternative situaciji u kojoj ne možemo posuđivati knjige iz biblioteke ili je izbor na drugi način ograničen. Umjesto da preporučim knjige za čitanje u hvale vrijednoj akciji koju je pokrenuo Radio Tivat, napravila sam mali, ali „šareni“ izbor knjiga i tekstova koje preopručujem ili koje i sama tek planiram čitati. Dio izbora odnosi se na našu lokalnu istoriju i baštinu. Pozivam i druge da dijele knjige u e-obliku za one koji u ovoj i ne samo ovoj situaciji nemaju široki pristup knjigama u materijalnom obliku ili literaturi koja ih zanima generalno", kazala je "Vijestima" Marović.

Knjigama koje je ona aploudovala, Tivćani mogu pristupati, skidati ih i dodavati nešto iz svoje e-biblioteke preko ovoga linka:

https://drive.google.com/drive/u/2/folders/11wNCmf4vaCkP-cqWS7gEk0J26T2CwTut

"Građani mogu sami dodavati knjige u foldere koje sam otvorila ili otvarati nove. Ograničenje je 15 GB, u slučaju da ponestane mjesta, pozivam Opštinu Tivat da omogući pristup većem prostoru za razmjenu literature", zaključila je Marović.

Tivćani šiju besplatne maske

Tivćanka Marija Ilić, šnajderica i vlansica radnje za prodaju tekstila i drugih potrepština za krojače, zajendo sa svojim roditeljima Velimirom i Margitom Ilić ovih dana nesebično pomaže sugrađanima besplatno šijući i izrađujući maske za lice jer su one deficitarne u ovdašnjim apottekama.

Njih troje su, koristeći isključivo materijal iz sopstvene prodavnice do sada sašili i izradili nekoliko stotina maski koje su besplatno podijelili prijateljima, poznanicima i drugim građanima koji im se jave sa tom potrebom.

Tivćanke šiju besplatno maske
Tivćanke šiju besplatno maske(Foto: Siniša Luković)

"Riječ je o pamučnim maskama za višekratnu upotrebu jer se u njima nalazi džep u koji se umeće gaza koja se kasnije baci, a maska opere i dodatno dezinfikuje peglanjem. Ja i tata šijemo maske, majka ih pere i pegla prije nego što ih upakovane u kese, predamo onome kome su potrebne. Nakon što smo izradili prvih stotinu komada, prestali smo da brojimo i zaista ne znam koliko smo ih do sada ukupno napravili, ali nastojimo da svima kojima one trebaju, izađemo u susret", kazala je "Vijestima" Marija Ilić.

Dodala je da su maske do sada radili od materijala koji su imali u radnji, ali koji je na izmaku.

"Kontaktirala sam čovjeka u Podgorici preko kojeg inače nabavljam pamučne materijale za radnju, ali u ovim okolnostima kada smo dosta novca potršili na ljekove za mog oca koji je bolestan, hranu i ostale potrepštine, ja sad baš i nisam u prilici da kupujem tu robu, posebno jer je i sama trgovina stala i vrlo je malo kupaca u ovim vanrednim okolnostima", kaže vrijedna mlada Tivćanka kojoj se za izradu maski obratio čak i Sindikat hercegnovske policije tražeći da im napravi 100-tinjak komada.

Marija kaže da će maske napraviti svima kojima budu trebale, sve dok bude imala materijala za njihovu izradu, a sa načinom i fotografijama kako se one šiju upoznala je i širu javnost preko društvenih mreža i redakcije S radija iz Podgorice.

Njene maske probali su i tuvatski medicinari u Domu zdraja i konstatovali da su one vipe nego dobre.

Maska
Maska(Foto: Siniša Luković)

Isto radi i Tivćanka Slađana Ilić koja inače, u Centru za kulturu brine o kostimima za pozorišne predstave iz nejgove produkcije.

Ona je proteklih je dana sašila i sugrađanima besplatno podijelila skoro 300 maski.

Za izradu maski koristila je prvo matreijal koji je imjala u sopstevim zalihama, a usbrzo su je poklanjanjem određenih količina platna, lastike i konca pomogle sugrađanke Eda Kaštelanović, Diana Dapčević, Katarina Ribica, Dejana Stjepčević i Tanja Božović.

Kaže da se konsultovala sa sa zdravstvenim radnicima koji su joj rekli da maske koje izražuje štite maksimalno do dva sata, ali su perive pa se mogu koristiti više puta.

Bonus video: