Ivanović: Bankarski sektor da na sebe preuzme trošak od 50 odsto obračunate kamate

Predsjednica Crnogorske Anđela Ivanović je rekla da je tokom 2019.godine bankarski sektor ostvario 51 milion profita, što je rezultat koji se odavno nije desio.
5485 pregleda 8 komentar(a)
Ivanović, Foto: Crnogorska, Crnogorska
Ivanović, Foto: Crnogorska, Crnogorska
Ažurirano: 24.03.2020. 12:00h

Za zabludu javnosti oko moratorijuma na otplatu kredita neko mora preuzeti odgovornost, saopštila je danas Anđela Ivanović, predsjednica Crnogorske.

"Posljednjih dana dobijamo oprečne informacija o proglašenju moratorijuma na plaćanje kreditnih obaveza privrede i građana. Imali smo nekoliko medijskih istupa i od strane predstavnika bankarskih instutucija i od strane predstavnika Udruženja banaka Crne Gore koje nisu do kraja razjasnile šta znače uslovi u moratorijumu. Uslovi nijesu jasni građaninu i njegova očekivanja su iznevjerena odlaskom u banku i podnošenjem zahtjeva", istakla je Ivanović.

Ona je dodal da svi subjekti, i pravna i fizička lica, treba da znaju da je u pitanju samo odlaganje plaćanja, ali ne i otpisivanje bilo kakvih obaveza.

"Suštinski, građani i pravna lica koji se obrate i izjasne se da žele uslove iz moratorijuma, dobiće grace period od tri mjeseca u kojem će se obračunavati kamata na postojeću glavnicu, a koja će nakon toga biti dodata (kapitalizovana) postojećoj glavnici. Svi ,koji imaju kredite u komercijalnim bankama, dobiće nove planove otplata u kojima će se naći i nova obračunata kamata u periodu moratorijama. Procjene govore da će za ova tri mjeseca moratorijuma biti obračunato između 35-40 milona prihoda od kamata koje treba da plate građani i privredna društva u Crnoj Gori", kazala je Ivanović.

Ona je rekla da je tokom 2019.godine bankarski sektor ostvario 51 milion profita, što je rezultat koji se odavno nije desio.

"Trend će im biti još i bolji u 2020.godini jer su komercijane banke napravile za sebe izuzetan posao u naredna tri mjeseca moratorijuma. Plasirali su cjelokupan kreditni portfolio na dodatnih 3 mjeseca bez dodatnog prodajnog napora. Istovremeno sredstva su u ova tri mjeseca plasirana po inicijalno ugovorenim kamatnim stopama. Međutim, poslednje što smo očekivali je, da ćemo u ovim nestabilnim vremenima, imati predstavnike Centralne banke , koji su po funkciji odgovorni za bankarsko poslovanje, da građane i privredu dovede u zabludu. Sa svim građanima i privrednicima sa kojima smo bili u kontaktu u predhodnih nekoliko dana iz medijskih obraćanja autoriteta iz CBCG, mislili su da se u periodu moratorijuma osim stopiranja plaćanja biti i stopiran obračun kamata. Odgovornost treba da preuzmu odgovorne osobe u Centralnoj banci koji nisu jasno iskomunicirali sa javnošću šta znače moratorijum i koje pogodnosti donosi", poručila je Ivanović.

Ona je kazala da u Crnogorskoj, smatraju da bankarski sektor treba da podnese barem jednak napor kao i ostali subjekti u ovoj državi.

"Predlažemo da, u ovom kriznom trenutku, trošak podnesu zajednički i bankarski sektor i država i na kraju privreda i građani. Bankarski sektor treba da na sebe preuzme trošak od 50% obračunate kamate (obzirom na izuzetan rezultat ostvaren u prošloj godini), a ostatak na podjednake djelove država Crna Gora i sami građani i privredna društva. Ovi događaji su promijenili naše prioritete. Vlada odgovorno kontroliše novonastalu situaciju, zdravstveni sistem u punom kapacitetu odgovara opasnosti. Ali tema kredita i moratorijuma mora dobiti reakciju autoriteta države i neko mora preuzeti odgovornost i za uspjeh i za neuspjeh , jer ovo je vrijeme kada se greške ne mogu tolerisati. Na kraju kada se budu mjerile posledice uzrokovane nastalom krizom, treba javno iznijeti podatke o bankama i drugim kompanijama koje su se ponašale socijalno odgovorno, te preduzeti adekvatne mjere pa makar to značilo i realizaciju Islandskog scenarija", zaključile je Ivanović.

Bonus video: