Žugić sebe nagradio sa skoro 6.500 eura

Na proljeće prošle godine dobio novčanu nagradu od Savjeta CBCG, iako predsjedava tim tijelom
19757 pregleda 19 komentar(a)
Samo u decembru zaradio više od 6.000 eura: Žugić, Foto: Boris Pejović
Samo u decembru zaradio više od 6.000 eura: Žugić, Foto: Boris Pejović

Savjet Centralne banke Crne Gore (CBCG) podijelio je prošle godine vrijedne novčane nagrade, a nagrađeni su i članovi tog tijela - guverner Radoje Žugić i viceguverneg Miodrag Radonjić.

To se vidi iz redovnih godišnjih imovinskih kartona koji su njih dvojica dostavili Agenciji za sprečavanje korupcije.

CBCG upravlja osmočlani Savjet u kojem su guverner, tri viceguvernera i četiri člana koji nisu u njoj zaposleni. Prema Statutu, guverner je ujedno i predsjedavajući Savjetom.

Guverner je prijavio Agenciji da je u aprilu i maju prošle godine dobio nagrade Savjeta CBCG ukupne vrijednosti 6.425, a viceguverner prijavio da je u istom periodu i po istom osnovu darovan sa 5.085 eura.

Kartoni druga dva viceguvernera u ovom trenutku nisu dostupni.

Guverner je Agenciji prijavio da se njegova osnovna plata prošle godine kretala od nepunih 3.085 eura u prvim mjesecima do nepunih 5.025 eura u posljednjem, što je rast od 1.940 eura.

Još po 700 eura mjesečno primao je kao predsjednik Savjeta CBCG za finansijsku stabilnost.

Kada su u pitanju dodaci na platu, prijavio je da je u septembru i decembru dobio po 450 eura na ime zimnice, odnosno naknade.

Prijavio je i da je na ime povraćaja poreza primio nepunih 7.080 eura prošle godine. U kartonu stoji da njegova supruga Milanka Žugić zarađuje 900, a sin Luka Žugić u KK Budućnost 500 eura mjesečno. On je, prema kartonu, u košarkaškom klubu od marta.

Kada je u pitanju nepokretna imovina, guverner je naslijedio kuću od 294 i zemljišta od 315 metara kvadratnih, dok je njegova supruga vlasnica vikendice povrišine od 113 i 400 metara kvadatnih zemljišta.

Na guvernera se vodi i „tojota rav4“ iz 2009. godine.

Kada je u pitanju ušteđevina, on u banci ima 42.600 eura, dok je godinu ranije imao 90.500 eura. Njegova supruga raspolaže sa 7.000 eura gotovine.

Žugići imaju akcije u pet akcionarskih društava.

Viceguverner Radonjić prijavio je Agenciji da je njegova plata prošle godine varirala, pa je na početku iznosila oko 2.890 eura, a na kraju godine stizala do malo više od 4.600 eura.

On je u martu prošle godine na osnovu povraćaja poreza dobio malo više 3.100 eura.

Radonjić je vlasnik dva stana od 76 i 109 metara kvadratnih sa garažama, od koji je manji kupio a veći naslijedio i kuće u izgradnji za koju nije navedena kvadratura. Takođe je vlasnik njive od 3.484 i vinograda od 4.460 metara kvadratnih stečenih kupovinom.

Vozi tri godine staru „škodu kodijak“, a vlasnik je akcija u dva akcionarska društva.

Ni guverner, ni viceguverner nisu dali Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune.

Bonus video: