Radnici nikšićkog Metalca apeluju na nadležne da im uplate jednokratnu pomoć

"Duguje nam se trećina zarade za oktobar, kao i zarade za novembar, decembar i januar, a nije nam ni radni staž povezan, posebno smo teškoj situaciji sada i zbog ovog virusa", poručuju radnici
3073 pregleda 2 komentar(a)
Radnici Metalca, Foto: Svetlana Mandić
Radnici Metalca, Foto: Svetlana Mandić

Radnici nikšićkog Metalca Termochem, preduzeća u kome je 27.decembra prekinuta proizvodnja, apeluju na lokalnu upravu i Ministarstvo ekonomije da im uplate jednokratnu pomoć jer su u izuzetno teškoj situaciji.

“Mi od decembra ništa nijesmo primili. Duguje nam se trećina zarade za oktobar, kao i zarade za novembar, decembar i januar, a nije nam ni radni staž povezan. U posebno smo teškoj situaciji sada i zbog ovog virusa. Ne možemo kupiti ni najosnovnije namirnice, higijenska sredstva. Situacija je zaista kritična i molimo ih da nam pomognu jer je egzistencija naših porodica, a u pitanju je 110 porodica, ugrožena”, poručili su radnici Metalca.

Podsjetili su da su radnici koji su tri godine radili na određeno poslati na Biro rada. Tvrde da su vlasnici kompanije potpisali ugovor sa firmom koja je bila zadužena za obezbjeđenje da im na račun duga za neizmirene obaveze predaju dvije mašine i otpadni materijal.

“I prethodni vlasnici su pokušali da prodaju mašine, ali su ih radnici u tome spriječili. Nećemo ni sada dozvoliti da uzmu mašine dok nama ne isplate ono što nam duguju. Valjda mi treba da budemo pripritet, a ne zadnji za naplatu”, poručili su radnici.

Nastavak proizvodnje u Metalcu je nekoliko puta najavljivan, ali je svaki put odlagan uz obrazloženje da nijesu obezbijedili sredstva za njen nastavak, kao i da je matična firma u finansijskim problemima i ne može da im pomogne.

Metalac je u stečaju bio od 2014.godine do sredine 2016. kada ga je kupila češka kompanija Termochem.

Bonus video: