NOVE PRIVREMENE MJERE NKT

Ova istekla dokumenta su važeća: Lična karta, pasoš, vozačka dozvola...

"Ukoliko građani imaju hitnu potrebu za izdavanjem novog dokumenta, mogu se obratiti Ministarstvu unutrašnjih poslova elektronskim putem na email adresu upravno.mup@mup.gov.me ili pozvati na brojeve telefona 020/225 341, 020 203 275 i 020/245-663, radnim danima od 7 do 15h", kazali su iz MUP
35149 pregleda 8 komentar(a)
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, Foto: Vlada Crne Gore
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, Foto: Vlada Crne Gore

Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti donijelo je nove privremene mjere sa ciljem sprečavanja daljeg širenja koronavirusa i zaštite života i zdravlja građana, saopšteno je danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

"1. Obaveza nadležnih organa koji vrše kontrolu i regulisanje saobraćaja na putevima da saobraćajne dozvole kojima je istekao rok važenja smatraju važećim, ako vozač uz dozvolu posjeduje važeću polisu osiguranja i dokaz o izvršenom tehničkom pregledu vozila

2. Obaveza državnih organa, organa državne uprave, organa lokalne samouprave i lokalne uprave, privrednih društava, javnih ustanova i drugih pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica da dozvole za stalni boravak, dozvole za privremeni boravak i dozvole za privremeni boravak i rad stranaca, a kojima je istekao rok važenja, po osnovu kojih ostvaruju pred tim organima neko svoje pravo ili izvršavaju obavezu, smatraju važećim", navodi se u saopštenju MUP.  

Iz tog Vladinog resora su kazali da su šalterske sale područnih jedinica i filijala MUP od 18. marta 2020. godine zatvorene, te da su dokumenta koja su istekla, a izdata su nakon 2008. godine (lična karta, pasoš i vozačka dozvola) važeća.

"Ukoliko građani imaju hitnu potrebu za izdavanjem novog dokumenta, mogu se obratiti Ministarstvu unutrašnjih poslova elektronskim putem na email adresu upravno.mup@mup.gov.me ili pozvati na brojeve telefona 020/225 341, 020 203 275 i 020/245-663, radnim danima od 7 do 15h", kazali su iz MUP.

Poručili su i da putem portala www.dokumenta.me, građani mogu podnijeti sljedeće zahtjeve:

-zahtjev za izdavanje izvoda iz registra rođenih

-zahtjev za izdavanje uvjerenja iz registra crnogorskih državljana

-zahtjev za izdavanje uvjerenja iz registra prebivališta  

Iz MUP su kazali da se davanjem naloga za dostavu dokumenata na adresu, građanin obavezuje da, po prijemu pošiljke, plati troškove usluge dostave agenciji koja vrši dostavu, u iznosu od 3,5 eura (uključujući PDV). 

Naveli su i da ukoliko se, istovremeno, naručuje dva ili više dokumenata, plaća se samo jedan iznos naknade za dostavu za sva poručena dokumenta.

"Isporuka ovih dokumenata preko navedenog portala vrši se u kratkim rokovima, a obustavljena je naplata takse u iznosu od 2 eura za građane koji su naručili izdavanje izvoda iz registra rođenih i uvjerenja iz registra crnogorskih državljana preko portala www.dokumenta.me, u skladu sa privremenom mjerom koju je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti. Takođe, na web stranici www.mup.gov.me, građani se mogu informisati o načinu i uslovima ostvarivanja određenih prava u oblasti izdavanja identifikacionih i drugih dokumenata", zaključuje se u saopštenju MUP.