Čelnici sindikata zdravstva sa NKT: Država sve mjere donijela promišljeno i pravovremeno

Iz Vlade je saopšteno da su predsjednici Sindikata zdravstva Crne Gore dr Vladimir Pavićević, Samostalnog sindikata zdravstva Crne Gore dr Ljiljana Krovokapić i Sindikata zaposlenih u zdravstvu Crne Gore Nebojša Radonjić na sastanku iznijeli više sugestija među kojima i one koji se tiču unapređenja zaštite zaposlenih u zdravstvu
5160 pregleda 16 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Bojana Ćupić
Sa sastanka, Foto: Bojana Ćupić
Ažurirano: 25.03.2020. 21:13h

Država je sve mjere u suočavanju sa pandemijom kronavirusa donijela promišljeno i pravovremeno sa prvenstvenim ciljem zaštite zdravlja i životâ građana, a reprezentativni sindikati zdravstva mjere i aktivnosti državnih organa podržavaju u potpunosti, zaključeno je na sastanku predsjednikâ reprezentativnih sindikata zdravstva i Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti, saopšteno je iz Vlade.

Predsjednik NKT Milutin Simović je rekao sindikalnim čelnicima da ono što sigurno niko ne može dovesti u pitanje je da su mjere donijete uz puno učešće i uvažavanje medicinske struke, da je NKT posvećen sagledavanju i okupljanju svih naših potencijala i da je stoga cilj sastanka da neposredno i zajedno budu sagledani svi izazovi sa kojima se crnogorsko društvo suočava.

„Pored zdravstvenih tu su i ekonomski, logistički, bezbjednosni. Svjedoci smo svih razmjera i dinamike krize u kojoj se nalaze danas brojne države. Okosnicu cijelog sistema koji smo izgradili kao odgovor na ovu situaciju čine upravo zdravstveni radnici. Najveći dio tereta i rizika je na vama i vašim kolegama, zbog toga vam i ovom prilikom izražavam posebno uvažavanje. Zbog toga je i zaštita zdravstvenih radnika veoma značajna karika u borbi protiv pandemije. Zbog toga sam po dogovoru sa predsjednikom Vlade i predložio da vas pozovemo i da se sastanemo kako bismo sagledali najbolje opcije za vaše aktivno uključivanje sa ciljem kreiranja najboljeg odgovora na izazove koji su pred nama“ , rekao je Simović.

Iz Vlade je saopšteno da su predsjednici Sindikata zdravstva Crne Gore dr Vladimir Pavićević, Samostalnog sindikata zdravstva Crne Gore dr Ljiljana Krovokapić i Sindikata zaposlenih u zdravstvu Crne Gore Nebojša Radonjić na sastanku iznijeli više sugestija među kojima i one koji se tiču unapređenja zaštite zaposlenih u zdravstvu.

Rečeno je da se ne sastanku, koji je protekao u konstruktivnoj atmosferi predsjednik NKT zahvalio sindikatima rekavši da će sve sugestije biti veoma korisne i pažljivo sagledane.

„Moramo svi zajedno biti dio istog tima. Jedino tako ćemo dati najbolje odgovore. Ova situacija zahtijeva brze, trenutne odgovore, zahtijeva brzo i efikasno odlučivanje. Cijela planeta sada uči. Potreban je napor i jedinstvo cijelog društva da bi se na najbolji način suprostavili ovoj globalnoj pošasti. Potrebno je da angažujemo i ujedinimo sve sve svoje potencijale kako bi što više usporili širenje virusa, obezbijedili najbolju njegu za bolesne i smanjili broj umrlih. Kako ne bi došli u situaciju sa kojom ni jedan zdravstveni sistem ne može da se suoči“, rekao je Simović.

Predsjednik NKT je rekao da su sve aktivnosti podređene očuvanju javnog zdravlja.

„Ono je sada najpreče i najugroženije. Sve ostalo je moguće nadoknaditi kasnije“ – zaključio je Simović.

Bonus video: