Prvi slučaj koronavirusa u Beranama

Pacijent iz Andrijevice hospitalizovan je u beranskoj bolnici, koja je planirana da bude regionalni centar za liječenje oboljelih od koronavirusa za ovaj kraj Crne Gore, sa stotinu trideset hiljada stanovnika
32861 pregleda 14 komentar(a)
Opšta bolnica Berane, Foto: Rabrenović, Rabrenović
Opšta bolnica Berane, Foto: Rabrenović, Rabrenović

Prvi slučaj koronavirusa dijagnositkovan je danas popodne u Opštoj bolnici u Beranama, a riječ je o čovjeku starije dobi iz Andrijevice.

To je “Vijestima” potvrdio načelnik infektivnog odjeljenja beranske Opšte bolnice dr Milovan Živković.

On je rekao da je pacijent u utorak veče primljen sa simptomima koji su ukazivali na mogućnost koronvairusa, sa plućnom insuficijencijom, a da je iz IJZ potvrđeno da je pozitivan na taj virus.

"Budući da je ovaj pacijent liječen u Domu zdravlja u Andrijevici, epidemiološka služba beranskog Doma zdravlja je već izašla na teren, uzela jedan broj uzoraka, odnosno testirala jedan broj najbližih kontakata i među rođacima i među zaposlenima u tom Domu zdravlja koji su bili sa njim u kontaktu“, kazao je Živković.

To, kako je rekao, podrazumijeva mjere samoizolacije za sve koji su bili u direktnom kontaktu sa ovim pacijentom.

Pacijent iz Andrijevice, kako Vijesti saznaju, imao je u proteklih nekoliko dana dosta kontakata i radi se o brojnoj familiji u ovom malom mjestu.

Dom zdravlja danas popodne nije radio.

Prve informacije govore u prilog tome da se mogao zaraziti na jednoj sahrani u selu, još 13. marta, kada su se okupili brojni rođaci iz Srbije i Danske. Upravo tada je i urađen prvi test u Beranama na jednom našem državljaninu koji je došao iz Danske na tu sahranu, ali je kod njega test na koronavirus bio negativan, odnosno radilo se o običnom gripu.

Pacijent iz Andrijevice hospitalizovan je u beranskoj bolnici, koja je planirana da bude regionalni centar za liječenje oboljelih od koronavirusa za ovaj kraj Crne Gore, sa stotinu trideset hiljada stanovnika.

Opšta bolnica u Beranama jedina na većem dijelu sjevera Crne Gore ima infektivno dojeljenje i dvoje infektologa, od kojih je jedan doktor medicine u oblasti infektologije.

Iz te ustanove je Vijestima ranije rečeno da su predvidjeli četrdeset kreveta za bolničko liječenje od koronavirusa, a da se pri tome ne ugrozi redovni zdravstveni sistem.

Tri sobe u ovoj bolnici opredijeljene su i za trudnice ili porodilje koje bi mogle oboljeti od koronavirusa.

Bonus video: