Tehnopolis u Nikšiću ponudio svoje kapacitete Institutu za javno zdravlje

„Opremu za laboratoriju, između ostalog, čini i uređaj Genesig q16 Real Time PCR, na kojem se može raditi 14 uzoraka istovremeno, a rezultati se dobijaju nakon 90 minuta", kazao je direktor Tehnopolisa, Ratko Bataković
3132 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz laboratorije, Foto: Tehnopolis
Detalj iz laboratorije, Foto: Tehnopolis

Umjesto planiranog svečanog otvaranja biotehničke laboratorije, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis iz Nikšića, odlučio je da istu ustupi zdravstvenom sistemu kako bi se Crna Gora što efikasnije izborila sa širenjem korona virusa. Laboratorijska oprema omogućava i detekciju novog virusa, a u Tehnopolisu je već počela 3D štampa vizira i ostalih medicinskih pomagala.

„Opremu za laboratoriju, između ostalog, čini i uređaj Genesig q16 Real Time PCR, na kojem se može raditi 14 uzoraka istovremeno, a rezultati se dobijaju nakon 90 minuta. Ovaj uređaj prati laptop sa instaliranim softverom i što je veoma korisno oprema je mobilna i može se lako instalirati na bilo kojem mjestu, t.j. objektu, i vršiti različite analize u zavisnosti od toga koje kitove (reagense) imate“, objasnio je direktor Tehnopolisa, Ratko Bataković.

Bataković
Bataković(Foto: Tehnopolis)

Znajući da se sa pomenutom opremom i adekvatnim reagensom može detektovati i koronavirus, ponudili su da opremu ustupe Institutu za javno zdravlje.

„O tome smo obavijestili i predsjednika Opštine, Veselina Grbovića, i direktora Opšte bolnice u Nikšići, Iliju Ašanina, koji su se upoznali sa kapacitetima naših laboratorija“, kazao je Bataković „Vijestima“.

Tehnopolis
Detalj iz laboratorije(Foto: Tehnopolis)

Prema njegovim riječima odmah su kontaktirali dobavljača i naručili prvu količinu reagensa za najmanje 300 analiza. Nadaju se da će, bez obzira na usporene ili prekinute saobraćajne i transportne komunkacije i jake lobističke pritiske sa svih strana, njihovi partneri iz Beča i Beograda reagovati na najbolji i najbrži način kako bi što prije mogli kompletirati sve potrebno za detekciju virusa.

Opremu za biotehničku laboratoriju, koja ima za cilj podršku razvoju poljoprivrednog i prehrambenog sektora u Nikšiću i okolini, Tehnopolis je obezbijedio kroz ranije realizovane projekte i podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Kroz jedan od projekata obezbjeđena je i oprema za 3D štampu, pa su u partnestvu sa Naučno tehnološkim parkom iz Podgorice, Elektrotehničkim fakultetom i uz podršku ministarke nauke, Sanje Damjanović, organizovali akciju printanja zaštitnih sredstava, prvenstveno za zdravstvene radnike (maske, vizire i djelove za respiratore).

„Izradili smo prototipe i te uzorke dostavili Institutu za javno zdravlje na analizu otpornosti prema različitim dezificijensima. Po dobijanju zelenog svijetla od njih organizovaćemo serijsku proizvodnju u kapacitetima koje posjedujemo. Kako bi uvećali kapacitete animirali smo četiri firme – Hiron Creative Lab, Arhitektonika, Drone Studio i Vakom i formirali 3D klaster koji će bez ikakve nadoknade proizvoditi ova zaštitna sredstva u narednim danima, dok god to bude bilo potrebno“, poručio je direktor Tehnopolisa.

Podsjetio je da od 16.marta, u skladu sa preporukama Nacionalnog kordinacionog tijela, skoro svi zaposleni rade od kuće, da su organizovana dežurstva, da se objekat redovno održava i dezinfikuje, kao i da su u kontekstu novonastale situacije kreirali krizni plan rada i definisali ulogu svakog sektora i pojedinca u različitim scenarijima.

„Razmotrili smo kako da budemo proaktivni i šta je to što mi možemo učiniti i koje kapacitete angažovati u cilju podrške naporima državnih organa i kompletnog društva da uspostave što bolji sistem odbrane od korona virusa. Drago nam je što ćemo makar malo doprinijeti sprječavanju širenja aktuelne zaraze i očuvanju života i zdravlja svih nas. U ovakvim situacijama uvijek se sjetim priče o čupanju repe u kojoj jednako važnu ulogu igraju svi akteri, od onih najsnažnijih pa do malog miša. Samo zajedno možemo se boriti sa ovom i ovakvim pošastima“, naglasio je Bataković.

Galerija

Bonus video: