Opština Herceg Novi: Povećavaju, pa smanjuju zaposlenost

U posljednje dvije decenije sve opštinske vladajuće garniture obećavale su smanjenje broja zaposlenih u opštinskoj administraciji, ali su se u praksi ponašali suprotno i uvećavali birokratski aparat. Početkom ovog vijeka, kada je grad imao preko 40 hiljada stanovnika bilo je zapsleno 96 službenika , a danas kada grad ima oko 27 hiljada žitelja, u opstinskim službama radi skoro tri puta više službenika i namještenika
88 pregleda 0 komentar(a)
Opština Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Opština Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 21.02.2018. 15:32h

Na osnovu nove sistemtaizacije radnih mjesta koja je počela da se primjenjuje juče (od 21 februara) u opštinskoj administraciji biće zaposleno 319 službenika i namještenika, saopšteno je iz lokalne uprave.Navedeno je i da će u roku od 30 dana službenici i namještenici biti raspoređeni na utvrđena radna mjesta.

Podsjećamo da su Novim Zakonom o lokalnim samopravama, sve opštine obavezne da do 30.06.2018. urade nove sistematizacije.

“Sadašnja sistematizacija radnih mjesta poslužiće kao dobar primjer, ali i dati smjernice za uspostavljanje još efikasnijeg servisa građana”, uvjerni su lokalnoj upravi. “Opština Herceg Novi potruditi da do nove sistematizacije u junu smanji broj zaposlenih do 250 - a nakon juna i sistematizacije u tom mjesecu, smanjiti broj zaposlenih dodatno”, uvjeravaju iz lokalne uprave. “U Opštini Herceg Novi je trenutno zaposleno 270 službenika i namještenika, ali je u taj broj uračunato 11 bivših funkcionera i zaposlenih koji primaju naknadu po prestanku mandata, a kojima se taj status završava po isteku februara. Po istom osnovu, u martu će biti još četvoro manje zaposlenih”, objasnili su u lokalnoj upravi.

U posljednje dvije decenije sve opštinske vladajuće garniture obećavale su smanjenje broja zaposlenih u opštinskoj administraciji, ali su se u praksi ponašali suprotno i uvećavali birokratski aparat. Početkom ovog vijeka, kada je grad imao preko 40 hiljada stanovnika bilo je zapsleno 96 službenika , a danas kada grad ima oko 27 hiljada žitelja, u opstinskim službama radi skoro tri puta više službenika i namještenika.

Prethodna vlast (DPS-Izbor) je za vrijeme njihovog mandata kada je bilo zaposleno 260 radnika, saopštavano kako je stotinu višak.

Za zarade zaposlenih opštinskim budžetom ove godine planirano je 2, 721miliona eura što je, tvrde u Opštini za 14 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. Iz budžeta će biti izdvojeno i 300 hiljada eura za one koji budu višak .

Novi sekretarijati

Novom sistematizacijom fomirane su i nove organizacione jedinice, koje su do sada postojale: Sekretarijat za kulturu i obrazovanje, Sekretarijat za lokalnu samoupravu, Sekretarijat za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost, Sekretarijat za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo, Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora i Služba za praćenje usaglašenosti propisa.

Bonus video: