Fadilj Kajošaj predjednik Skupštine Opštine Tuzi

Kajošaja je podržalo 20 odbornika vladajuće DPS-DUA-BS-SD koalicije, dok predstavnici opozicionih partija Albanske alternative, Demokratskog saveza i Demokrata nijesu prisustvovali glasanju
142 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2018. 14:55h

Funkcioner Demokratske unije Albanaca (DUA) Fadilj Kajošaj je na današnjoj konstitutivnoj sjednici Skupštine Opštine Tuzi ponovo izabran za predsjednika Skupštine.

Kajošaja je podržalo 20 odbornika vladajuće DPS-DUA-BS-SD koalicije, dok predstavnici opozicionih partija Albanske alternative, Demokratskog saveza i Demokrata nijesu prisustvovali glasanju.

Prvi čovjek Skupštine je nakon izbora kazao da mu je osjećaj već poznat, jer mu je ovo faktički treći mandat, iako će možda trajati samo godinu dana.

“Tako bi trebalo, jer ćemo naredne jeseni biti punopravna opština i, po svemu sudeći, doći će do novih izbora”, istakao je Kajošaj.

On je kazao da mu je žao što opozicija nije učestvovala u glasanju, “ali je to njihovo pravo i nema problem u vezi sa tim”.

“Možda kasnimo sa samom realizacijom programa i onim što smo planirali, ali potrudićemo se da sve protekne kako treba, posebno imajući u vidu interese građana”, istakao je Kajošaj.

U ime vladajuće koalicije koja je predložila Kajošaja, Halil Duković (DPS) je kazao da vjeruje da će povjereni posao obavljati kvalitetno, “imajući u vidu njegove kvalitete i kvalifikacije”.

Ivan Ivanaj (DS) je, poručujući građanima Malesije, rekao da “gospoda kojoj su dali glas” još nijesu formirali vlast, iako su lokalni izbori u Tuzima održani 26. novembra.

“Ako se do sada nijesu dogovorili, to je zbog podjele funkcija...”, istakao je Ivanaj.

Duković je kazao da prije 25.decembra, kada su ponovljeni izbori, niko nije mogao formirati vlast.

“Od tog datuma teče rok od 60 dana da se formira Skupština...Mogli smo je sjutradan formirati...ali smo htjeli široku koaliciju i to nam je bila namjera. I zaista smo pokušali sve da uradimo. Zvali smo sve naše tradicionalne koalicione partnere, albanske partije, od kojih se jedna nije odazvala...”, kazao je Duković.

Štjefan Camaj (Demokrate) je kazao da neće podržati predlog, jer je na izborima “volja građana kupljena parama”. Kao drugi razlog zašto Demokrate neće glasati za Kajošaja, Camaj je naveo da su njegovim potpisom 2011.godine, kada su DPS, BS i DUA došli na vlast, otpustili troje zaposlenih iz gradske opštine Tuzi.

On je poručio odbornicima DUA da su “politički paraziti koji žive od mrvica velikih”.

Nik Đeljošaj (AA) je kazao da Skupština ima dugoročne zadatke, kao što su razgraničenje i podjela imovine sa Glavnim gradom.

“Za nas je bitno i što ova opština predstavlja temelj za ono što nam zakonom pripada, a to je upotreba albanskog jezika”, kazao je Đeljošaj.

Skupština je verifikovala mandat odbornici Linditi Đonaj (AA), koje je zamijenila Linditu Čunmuljaj, koja je podnijela ostavku na odborničku funkciju.

Galerija

Bonus video: