ŠEF KRIZNOG MEDICINSKOG ŠTABA

Lazović: Najoptimističnija prognoza je da u Crnoj Gori bude do 630 oboljelih

Šef Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović ističe da su za uzorak, mogućih teških bolesnika, uzeli Italiju, gdje je broj oboljelih od početka 0,1 odsto na jugu, 0,3 odsto u Lombardiji, i to je trenutno najveće svjetsko žarište
41475 pregleda 36 komentar(a)
Lazović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
Lazović, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 26.03.2020. 21:45h

Šef Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović kazao je za RTCG da je zdravstveni sistem organizovan i spreman za mnogo veće izazove

"Situaciju držimo pod apsolutnom kontrolom. Zdravstveni sistem je organizovan i spreman za mnogo veće izazove, koje očekujem, koji slijede. Napravili smo dobre procjene i dobre komunikacije sa zdravstvenim ustanovama širom Crne Gore. Svakog potencijalno zaraženog i onog dokazano zaraženog možemo na adekvatan način zbrinuti", rekao je Lazović.

Ističe da su kapaciteti skroz dovoljni i pod apsolutnom kontrolom svi centri u Crnoj Gori.

"U državno-zdravstvenom sistemu imamo 77 respiratora, ne računajući privatnu zdravstvenu ustanovu "Kodra", čije kapacitete u iznosu od 40 kreveta koristimo za korona bolesnike. Znači, nešto više od 80 respiratora u ukupnom crnogorskom sistemu, pri čemu je najavljeno u postupku, sjutra bi trebalo da stigne 11 respiratora, 40 respiratora treba da dobijemo od Njemačke i Švajcarske koji su naručeni i plaćeni. Jedan dio isporuke slijedi iz Turske. I na dnevnom kontaktu smo sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO). Podaci su ohrabrujući. Nadamo se da ćemo dobiti nekih 150 respiratora i sa tog izvora", navodi Lazović.

Navodi i da je u ovom trenutku, u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG), hospitalizovano 12 pacijenata, jedan je u barskoj bolnici, a jedan je u bolnici u Beranama.

"Nadzor nad tim pacijentima rade infektolozi kojih ima ukupno 15. Imamo 22 epidemiologa u Institutu za javno zdravlje (IJZCG) i imamo internista trocifren broj, koji se na minutnom nivou brinu oko tih pacijenata", ističe Lazović.

Jedan dio pacijenata, kaže Lazović, leži na Klinici za infektivne bolesti, a drugi u metaboličkoj jedinici koja je kompletno monitorizovana i snadbjevena respiratorima.

"Na respiratoru nemamo bolesnika. Od tih 12 imamo dva koji su teži i ozbiljniji. Ostalih 10 su obećavajuće prognoze", kazao je Lazović.

Ističe da su za uzorak, mogućih teških bolesnika, uzeli Italiju, gdje broj oboljelih od početka 0,1 odsto na jugu, 0,3 odsto je u Lombardiji, i to je trenutno najveće svjetsko žarište.

"Najoptimističnije prognoze su 0,1 odsto ili 630 bolesnika od čega bi 32 završila na respiratoru i hospitalno bi bilo liječeno 124. Jer 80 odsto oboljelih od koronavirusa se liječi u uslovima kućne izolacije ili u karantinu, naravno pod dnevnim nadzorom naših ljekara. Srednje teški bolesnici - 15 odsto, njima ne treba respirator, i pet odsto završava na mehaničkoj ventilaciji sa ishodom koji može biti ovakav ili onakav", smatra Lazović.

Ističe da je ukupna stopa mortaliteta 3,4 odsto, a na sezonskom gripu je dva odsto.

SZO je danas upozorila na sve veći broj zaraženih ljekara. Lazović ističe da je kod nas, za sada, situacija dobra.

"Imamo tri ljekara koju su pozitivni na koronavirus. Naši specijalizanti koji su bili u drugoj državi. Jedna medicinska sestra koja ne pripada Zdravstvenom sistemu Crne Gore, ali je naš državljanin na kruzeru 'Opera'. I jedna doktorica čiji je suprug jedini naš preminuli pacijent iz Herceg Novog", kazao je Lazović.