Ljudskost u doba korone: Donacije, dobrovoljci, volonteri

Pratiti sve primjere humanosti u Crnoj Gori. Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...
4131 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Narodne kuhinje, Foto: Svetlana Mandić
Detalj iz Narodne kuhinje, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.03.2020. 20:19h

Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...

Glavni grad Podgorica uplatio je 65.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti koja će biti usmjerena Crvenom krstu za pomoć najugroženijim penzionerima i pripadnicima RE populacije.

Gradonačelnik Ivan Vuković je podsjetio da Glavni grad "nastavlja da daje doprinos u borbi protiv širenja koronavirusa u Crnoj Gori, a sve u skladu sa naredbama i preporukama NKT."

“Ponosan sam na činjenicu da smo mi do sada realizovali niz aktivnosti i da skupa sa ovom donacijom ukupna pomoć Glavnog grada u ovom trenutku iznosi oko 200.000 eura” istakao je Vuković podsjećajući da je Glavni grad interventno djelovao prilikom pojave koronavirusa i Kliničkom centru uplatio 52.000 eura, a tu aktivnost su ispratila i gradska privredna društva i uplatila još 26.000 eura.

Glavni grad je organizovao akciju u okviru koje su se zaposleni obavezali da dio martovske zarade opredijele za borbu protiv širenja koronavirusa.

“U skladu sa funkcijom i nivoom odgovornosti u ovoj situaciji, moji zamjenici dr Slađana Vujačić i Časlav Vešović i ja, smo odlučili da se odreknemo martovske zarade, odnosno da je doniramo NKT-u”, saopštio je gradonačelnik Podgorice.

On je naglasio da je izuzetno ponosan na to što radi Crveni krst i da će u Glavnom gradu uvijek imati pouzdanog partnera.

“Značajno smo ojačali kadrovske kapacitete našeg call centra, tako da su naše kolege konstantno na vezi sa ljudima koji su na terenu. Ponosni smo na to kako su Podgoričanke i Podgoričani reagovali u ovoj situaciju i apelujem na njih da tako nastave. “Sasvim sam suguran da se uz podršku Vlade Crne Gore i maksimalan angažman naših medicinskih radnika već nazire svjetlo na kraju ovog tunela u kojem se nalazimo”, zaključio je gradonačelnik.

Predsjednica Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak u ime građana zahvalila se Glavnom gradu.

Pozvala je nadležne u svim crnogorskim opštinama da na ovaj način funkcionišu, da se kanališe pomoć preko organizacije Crvenog krsta kako bi koordinisano djelovali.

Direktor Fonda penzijsko invalidskog osiguranaja (PIO) Dušan Perović zahvalio je Vukoviću i njegovim saradnicima što gradska uprava uručuje 1.000 paketa najstarijim i najugrožnijim i na taj način pruža podršci najstarijioj populaciji.

Domaća trgovina: Dok traju posebne mjere 70.000 svakog mjeseca za stimulaciju radnika

Kompanija "Domaća trgovina" saopštila je da će svakog mjeseca dok traju posebne mjere izdvajati po 70.000 eura za stimulacije radnicima. Dodaju da na ovaj način žele posebno da se zahvale kolegama koji svakodnevno daju maksimalan doprinos u redovnom snabdijevanje građana.

Takođe, iz Domaće Trgovine su dodali da je važno istaći i da situacija nalaže da se svi ponašamo maksimalno odgovorno prema sebi i prema svim sa kojima dolazimo u kontakt, kako bi sačuvali svoje zdravlje i zdravlje svih drugih.

„Kolašin Resort & Spa” i Hotel „Four Points by Sheraton” Kolašin donirali 100.000,00 eura NKT-u

Prepoznajući trenutak, a pri tome poštujući napore i brojne aktivnosti Vlade Crne Gore na suzbijanju širenja korona virusa u Crnoj Gori, kompanija „Kolašin Resort & Spa” i Hotel „Four Points by Sheraton” Kolašin donirali su danas iznos od 100.000,00 eura Nacionalnom koordinacionom timu za borbu protiv zaraznih bolesti.

“Naša dužnost je da se borimo zajedno protiv pandemije korone. Da ostane svako zdrav je naša sada glavna briga sada. Svi treba da istupimo i pomognemo koliko možemo.” rekao je Abdullah Al Mamun, generalni menadžer Hotela.

Dijaspora iz Luksemburga donirala 30.700 eura

Građani Crne Gore i pripadnici dijaspore koji žive i rade u Luksemburgu donirali su Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti 30.700 eura za borbu protiv korona virusa u Crnoj Gori.

Više udruženja među kojima su ZK “Bihor”, Udruženje Letezburg Crna Gora, ali i brojni pojedinci i firme u vlašnistvu ljudi iz Crne Gore u Luksemburgu pridružili su se akciji.

"Ovaj humani gest dijaspore iz Luksemburga još jedan je u nizu primjera solidarnosti i patriotizma naše dijaspore koja u ovim teškim momentima ne zaboravlja svoju zemlju i svojom donacijom želi da pomogne svoj narod čiji su neraskidivi dio", navodi se u saopštenju Uprave za dijasporu.

Funkcioneri Opštine Bijelo Polje donirali 21 287 eura

Lokalni funkcioneri zaposleni u Opštini Bijelo Polje, kao i u Javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač Opština, na predlog predsjednika Petra Smolovića uplatili su pola svoje plate Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti.

“Ovom prilikom posebno želimo da izrazimo podršku i veliku zahvalnost našim zdravstvenim radnicima, kao i pripadnicima Uprave policije, Vojske Crne Gore i svih ostalih službi na državnom i lokalnom nivou, koji sebe nesebično daju u zaštiti zdravlja i bezbjednosti naših građana” – stoji u zajedničkom saopštenju 39 lokalnih funkcionera iz Bijelog Polja koji su uplatili donaciju u iznosu od 21.287 eura.

"Ljetopis automotive" i "Ljetopis" donirali 15.000 eura

Kompanija ‘’Ljetopis Automotive", shodno preporuci Vlade Crne Gore, uplatila je 10.000 eura donacije na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, dok je kompanija "Ljetopis" na isti račun uplatila još 5.000 eura.

"Kao društveno odgovorne kompanije doniramo novac za nabavku neophodne medicinske opreme u cilju očuvanja zdravlja svih građana Crne Gore. Posebnu zahvalnost želimo da iskažemo Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, zdrastvenim radnicima I ostalim drzavnim institucijama na ulaganju napora u suzbijanju koronavirusa. Pozivamo naše građane da u ovim teškim trenucima budu složni i solidarni i da svi zajedno poštujemo preporuke zdravstvenih radnika, jer ćemo tako dati najveći doprinos u borbi protiv koronavirusa", saopštili su iz ovih kompanija.

Opština Nikšić će Crvenom krstu uplatiti 10.000 eura

Opština Nikšić će Crvenom krstu uplatiti iznos od deset hiljada eura za kupovinu osnovnih životnih namirnica za najugroženije porodice iz grada pod Trebjesom. Distribucija ovih paketa biće kordinirana između lokalne uprave, Crvenog krsta i Centra za socijalni rad.

"Objekti za prodaju hrane dobro su snabdjeveni. Međutim, veliki je broj lica kojima je potrebna pomoć u osnovnim životnim namirnicama, kako licima koja su u stanju stalne socijalne potrebe, tako i licima koja zbog mjera preduzetih od Nacionalnog koordinacionog tijela trenutno nemaju zaposlenje", navodi se u saopštenju Službe za saradnju, poslove predsjednika i informisanje, nakon sjednice Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti.

Podsjećaju da je određeni broj paketa obezbijedio Crveni krst, Vlada jednokratnu pomoći penzionerima, a tu su i paketi za pripadnike romske populacije.

U Nikšiću nema registrovan ni jedan slučaj oboljelih od korona virusa, dok je pod nadzorom 820 lica, od čega je 590 došlo iz inostranstva.

"Svi navedeni slučajevi su u samoizolaciji, a Centar bezbjednosti Nikšić i druge službe obilaze ih i kontrolišu da li se poštuju predočene mjere, dok protiv svih koji krše pokreću se krivične prijave. Sve zdravstvene ustanove na teritoriji naše opštine u potpunosti su spremne za prijem eventualnih zaraženih, a primjetno je da su znanto manje gužve u ovim ustanovama", navodi se u saopštenju

Kako je istaknuto, Centar bezbjednosti vrši rigoroznu kontrolu svih ulazaka u grad, dok pripadnici granične policije kontrolišu povratak naših građana u zemlju odakle bivaju direktno sprovedeni u karantin.

"Lokalne komunalne službe i Vojska vrše svakodnevno pranje i dezinfekciju gradskih ulica, a Komunalna policija sprovodi nadzor nad poštovanjem mjera zabrane kretanja i okupljanja u gradskim parkovima i izletištima", stoji u saopštenju.

Iz Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti još jednom su apelovali na građane da se pridržavaju svih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, kao i Opštinskog tima i poručili da "ćemo samo tako uspjeti da očuvamo stabilnu epidemiološku situaciju u gradu, kao i u državi".

Pljevaljski volonteri na usluzi ugroženim kategorijama stanovništva

Mreža od oko 40 volontera pljevaljskog Crvenog krsta nesmetano funkcioniše i na usluzi je svim ugroženim kategorijama stanovništva kojima je zbog novonastale situacije – pojave i širenja koronavisura u Crnoj Gori, pomoć najpotrebnija. U to su se danas uvjerili predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović i predsjednik Skupštine opštine Pljevlja Dragiša Sokić, koji su obišli rukovodstvo i volontere Crvenog Krsta Pljevlja i prisustvovali isporuci prvih paketa pomoći u vidu namirnica koje ova organizacija isporučuje najugroženijim sugrađanima.

Predsjednik Opštine iskazao je zadovoljstvo i zahvalnost pljevaljskim volonterima i upravi Crvenog krsta na dobroj organizaciji aktivnosti u ovim nesvakidašnjim okolnostima.

„Uvjerili smo se da u magacinu ima dovoljno hrane, da sistem opskrbljivanja cjelokupne mreže Crvenog krsta u Crnoj Gori funkcioniše kako treba. Danas smo napravili dogovor da Opština Pljevlja obezbijedi nedostajuća finansijska sredstva ovoj organizaciji za nabavku hrane u konzervama, koja bi naknadno bila isporučena sugrađanima“, istakao je Golubović, i još jednom podsjetio građane na Info broj 1511 Call centra Opštine Pljevlja na koji građani mogu da se informišu o svim poslovima iz nadležnosti lokalne uprave i lokalnih preduzeća ćiji je osnivač Opština Pljevlja.

Direktor Crvenog Krsta Pljevlja Željko Minić kazao je da su preusmjerili organizaciju rada ka zbrinjavanju brojnih porodica i istakao da vjeruje da će u narednom periodu jače i bolje uspijevati da korisnike koji traže pomoć Crvenog krsta zaštite od opasnog koronavirusa.

„ Angažovan je veliki broj volontera, a roba iz Crvenog krsta Crne Gore pristiže. Imali smo naše zalihe i niko nije vraćen sa naših vrata u poslednjih 15 dana, a nadam se da ćemo uspjeti da zadovoljimo potrebe brojnog stanovništva. Važno je napomenuti da smo tokom jučerašnjeg dana imali preko 300 poziva od naših korisnika koji traže pomoć, najviše u vidu nabavke lijekova i hrane. Danas počinjemo sa raspodjelom namirnica i nadam se da ćemo nakon toga organizovati i raspodjele na seoskom području, gdje takođe ima dosta slučajeva koji se javljaju i traže pomoć“, istakao je Minić.

On je naglasio da pomoć pljevaljskom Crvenom krstu ne izostaje ni od lokalnih privrednika i da se nada da će donatora u narednom periodu biti još više.

„Pristiže pomoć i nadam se da će toga biti sve više. Imamo informaciju da je kompanija „Voli“ izvojio preko 1000 paketa, Crveni krst Crne Gore pakuje 3000 paketa, tako da ne bi trebao da bude problema“, kazao je on.

Minić je uputio apel starijim sugrađanima da ostanu u svojim kućama i da će, ukoliko za to postoji potreba, gerontodomaćice Crvenog krsta koje su svakodnevno na terenu nabaviti sve potrebne namirnice i lijekove i donijeti im na kućnu adresu. On je naglasio i da se isporuka namirnica mora odvijati po prioritetima, pa je apelovao na sugrađane da budu razumni i solidarni.

Menadžerka kompanije Luštica bezbijedila donaciju od 10.000 zaštitnih maski

Menadžerka kompanije Luštica Development, kineska državljanka Arora Yan, nastanjena u Tivtu, obezbijedila je donaciju od 10.000 zaštitnih maski, koje uskoro stižu u Crnu Goru. Ranije je kompanija Luštica Development-Luštica Bay, upaltila donaciju od 20.000 eura Opštinskom timu za zaštitu i spašavanje Tivat.

Milšped donirao 10.000 eura za potrebe Instituta za bolesti djece

Kompanija Milšped Montenegro donirala je 10.000 eura za potrebe Instituta za bolesti djece - KC Podgorica

"Kompanija je preduzela sve preventivne mjere za zaštitu svojih zaposlenih, partnera i građana od širenja zaraze COVID-19, slijedeći upustva Instituta za javno zdravlje i preporuke Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti", saopšteno je iz kompanije.

Udruženje otorinolaringologa CG oplatilo 1000 eura NKT-u

Udruženje otorinolaringologa Crne Gore je danas uplatilo Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti donaciju u iznosu od 1000 eura.

"Sigurni smo da ćemo svi zajedno prevazići sve predstojeće probleme, zaustaviti epidemiju i iskorijeniti COVID u Crnoj Gori", poručili su oni.

NVO Miholjski zbor besplatno podijelio preko 500 zaštitnih paketa

Aktivisti i članovi NVO Miholjski zbor iz Tivta u protekla tri dana besplatno su podijelili građanima Tivta više od 500 zaštitnih paketa koji sadrže maske za lice i rukavice.

Aktivisti NVO Miholjski zbor na terenu
Aktivisti NVO Miholjski zbor na terenu(Foto: Siniša Luković)

Maske izrađuju aktivistkinje ove NVO, a na ovaj način Miholjski zbor nastoji da pomogne sugrađanima u situaciji kada su maske deficitarna roba u ovdašnjim apotekama.

Pored ostaih, zaštitne maske podijelili su i radnicima Komunalnog preduzeća Tivat.

Volonteri Miholjskog zbora obišli su i stare i nemoćne sugrađane koji pripadaju rizičnim grupama za obolijevanje od koronavirusa i donijeli im neophodnu hranu, lijekove i ostale potrepštine.

Volonteri iz Šavnika vode računa o starijim i bolesnim osobama

Volonteri Šavnika vode računa da starije i bolesne osobe u toj opštini dobiju sve što im je potrebno, a da ne izlaze iz kuće.

"Naš tim volontera je građanima na raspolaganju 24 sata. Dnevno imamo po petnaestak poziva, a tim boji broji oko deset volontera", kazao je "Vijestima" predsjednik Opštine Šavnik, Vlatko Vuković.

On je pozvao stanovnike kojima je pomoć potrebna, kako one iz varoši tako i iz svih sela, da pozovu na broj 069/121-121 i poručio da će volonteri stići do njih.

Šavnik
Šavnik(Foto: Svetlana Mandić)

Kako je Vuković kazao, Komunalna policija je pojačala nadzor kako bi kontrolisali, zajedno sa policijom, da li se građani pridržavaju svih naredbi koje je doniijelo Necionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti.

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje donio je odluku i da sve javne česme u mjesnom centru zatvori, kao i da Komunalno intezivira aktivnosti na dezinfekciji i čišćenju javnih površina.

Svi oni koji sumnjaju na infekciju korona virusom mogu pozvati na broj telefona 069/765-901.

Državno tužilaštvo donira preko 25.000 eura

Vrhovno državno tužilaštvo doniraće preko 25.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti za borbu protiv koronavirusa.

"U skladu sa pozivom v.d.-a Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da državni tužioci dio martovske zarade odvoje za suzbijanje COVID-19 virusa, u Državnom tužilaštvu prikupljena su sredstva u iznosu od preko 25.000 eura. Sredstva će kao donacija biti uplaćena na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Vrhovno državno tužilaštvo takođe je donijelo odluku da se novčani iznosi od primjene Instituta odloženog krivičnog gonjenja, koji se inače uplaćuju humanitarnim organizacijama, fondovima ili javnim ustanovama, ubuduće uplaćuju na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti", saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva.

Volonteri nikšićkog Crvenog krsta trude se da odgovore na sve pozive

Volonteri nikšićkog Crvenog krsta ovih dana bukvalno ne staju. Trude se da odgovore na sve pozive i stignu svuda, a o umoru ne razmišljaju.

“Trenutno je aktivno pedesetak volontera, a još toliko je na raspolaganju. Javilo nam se preko 300 porodica za pomoć, a mi smo do sada podijelili 120 paketa humanitarne pomoći. Jedno pedesetak porodica je zvalo da naši volonteri, umjeste njih, kupe ljekove, hranu, uplate račune, što su oni i uradili”, kazala je sekretar opštinske organizacije Crvenog krsta Nikšić, Ana Macanović.

Prema njenim riječima iako su im se za volontiranje javile osobe mlađe od 18 godina, u njihovom timu su punoljetni “prekaljeni” edukovani volonteri, spremni i sposobni da odgovore trenutnoj situaciji.

“Mljekara ‘Srna’ nam je dala donaciju u njihovim proizvodima, firma ‘Securitas Montegenro’ pakete hrane i higijanskih proizvoda za 30 porodica u vrijednosti od hiljadu eura, Crveni krst Crne Gore je obezbijedio pakete za 40 porodica, a notar Ljubiša Marković je uplatio 200 eura”, kazala je Macanović.

Njihovi volonteri djeluju na čitavoj teritori opštine a ona je istakla izuzetno dobru saradnju sa Narodnom kuhinjom i Volonterima Crne Gore.

“Svakodnevno smo u kontaktu kako se ne bi dogodilo da se naše aktivnosti prepliću i svima kojima je pomoć potrebna neka se jave ili nama ili Narodnoj kuhinju. Ne samo da djelujemo na teritoriji cijele opštine, već su naši volonteri otišli i u Dubrovnik za ljekove. Radimo svakodnevno, osim nedjeljom, do 18 časova i molimo sve starije sugrađane da ne izlaze iz kuće. Naši volonteri će doći do njih, samo neka nam se jave”, poručila je Macanović.

Plužinska Služba zaštite nosila najugroženijim mještanima osnovne namirnice

Plužinska Služba zaštite i spašavanja prethodnih dana nosila je najugroženijim mještanima osnovne životne namirnice, koje je obezbijedila Opština, kao i neophodne ljekove.

„Reagovali su po dojavama koje su dobili od mještana i odbornika, a koji su javili kojim porodicama je pomoć neophodna. U naredna dva dana biće izvršena isporuka i ostalima kojima je pomoć potrebna“, kazao je „Vijestima“ predsjednik Opštine, Mijuško Bajagić.

Prema njegovim riječima snabdijevanje u prodavnicama je uredno, građani se pridržavaju svih donesenih naredbi, a pristupilo se dezinfekciji ustanova – Opštine, Centra za kulturu, stanice policije, zdravstvene stanice, samačkog hotela, kao i podruma i stepeništa stambenih zgrada.

„Dopremljeno je još hiljadu litara hlora, tako da će u naredna dva dana biti izvršena dezinfekcija ulica i trotoara“, kazao je Bajagić.

Brojni donatori uz Narodnu kuhinju iz Nikšića

Broj korisnika Narodne kuhinje u Nikšiću uveliko je premašio optimalnu cifru od 200, ali je i broj onih koji im iz dana u dan priskaču u pomoć sve veći. I dok pet dama neumorno radi, spremajući topli obrok za 332 korisnika, a Volonteri Crne Gore distribuiraju hranu onima koji za nju ne mogu doći, donatori se trude da makar o namirnicama ne moraju da brinu. Dobili su i vozilo od donatorke koja želi da ostane anonimna.

„Ponosna sam i zahvalna svima što nam pomoć stiže iz svih krajeva Crne Gore. Edo Musović i ‘Red comerc’ donirali su voće i povrće u vrijednosti od tri hiljade eura, pa smo od te donacije poslali i drugim opštinama, kako bi im pomogli. Kompanija ‘J&J’ nam je donirala hiljadu eura u namirnicama, dok smo od ribnjaka iz Rastovca dobili 100 kilograma očišćene pastrmke. Pomoć su nam pružili i nikšićki Vodovod, ‘Monte klas’, ‘Securitas Montenegro’, ‘Majstor mesar’ iz Herceg Novog, kompanije ‘Kips’, ‘Popović’ iz Nikšića i ‘TDS’ iz Danilovgrada i notar Ljubiša Marković”, kazala je Konstantina Vojinović iz Narodne kuhinje.

Od vlasnice farme koka “Zlatni kljun” dobili su hiljadu jaja, dok su im, prema riječima Vojinović, NTC i Opština Nikšić obezbijedili prostor za sigurno skladištenje hrane. Tu su i sugrađani koji su donirali namirnice, ali su željeli da ostanu anonimni. Firma “L.E.D.” redovno obavlja besplatnu dezinfekciju kuhinje.

„Posla nam ne fali, ali volje i snage imamo.Najviše snage nam daje to što smo svjesni da smo pomogli tolikom broju ljudi i spriječili starije da izađu iz svojih domova i izlože se mogućoj zarazi. Hvala od srca svima koji su uz naše građane, kao i onima koji razumiju rizik kome smo izloženi i mi i volonteri Crne Gore, kao i ljudi u Crvenom krstu.Trudimo se da u ovoj situaciji budemo svi kao jedan tim i da svako kome je pomoć potrebna istu i dobije”, kazala je Vojinović i poručila da je u ovim trenucima solidarnost najvažnija, ali i da svi građani "ostanu doma".

Agencija za civilno vazduhoplovstvo donirala 50 hiljada eura

Agencija za civilno vazduhoplovstvo pridružuje se podršci zdravstvenom sistemu koji se bori sa epidemijom koronavirusa i u tu svrhu donirala je 50 hiljada eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti.

„Svjesni smo da je pred našim zdravstvenim radnicima možda i najveći izazov u poslednjih nekoliko decenija, zbog čega i želimo da se solidarišemo i podržimo zdravstveni sistem u borbi protiv koronavirusa“, saopšteno je iz Agencije.

Mljekara Lazine donirala 10.000 eura

Mljekara Lazine donirala je Nacionalnom koordinacionom tijelu 10.000 eura.

"Svjesni smo da je u ovim teškim vremenima disciplinovano i solidarno ponašanje jedini način da efikasno i sa što manje posledica prebolimo probleme koje je uzrokovala pandemija korona virus", navodi se u saopštenju kompanije.

Nik Com donirao 10.000 eura

Kompanija Nik Com, d.o.o. iz Nikšića je u cilju smanjenja negativnih efekata od epidemije virusa COVID-19 uplatila donaciju od 10.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

"U ovakvim vremenima, kao društveno odgovorna kompanija, svjesni smo izazova pred kojim se nalazi Crna Gora. Ovom donacijom dajemo primjer drugim kompanijama, jer solidarnost i humanost u ovom trenutku nemaju cijenu. Neophodno je pomoći zdravstvenim i drugim nadležnim institucijama, kako bi se uticaj širenja virusa COVID–19 u Crnoj Gori sveo na minimum. Građevinski sektor, kao i svi privredni sektori, su pogođeni trenutnom situacijom, ali ne mogu se tražiti izgovori za pasivno posmatranje situacije. Takođe, pozivamo sve građane Crne Gore da ozbiljno shvate ovu kritičnu epidemiološku situaciju u zemlji i svijetu. Pridržavajmo se preporuka nadležnih organa i ponašajmo se odgovorno prema sebi i drugima! Ostani doma", poručuju iz ove kompanije.

Bošnjačka stranka Bijelog Polja donirala 3.200 eura

Funkcioneri Bošnjačke stranke iz BIjelog Polja njih šest, koji su zaposleni u državnoj upravi donirali su polovinu svojih mjesečnih primanja Nacionalnom koordinacionom tijelu za borbu protiv zaraznih bolesti.

Donaciju u iznosu od 3.200,00 eura uplatili su Muradif Grbović, direktor AD "Montecargo", Mersudin Gredić, zamjenik generalnog sekretara Skupštine Crne Gore, Elmedin Rovčanin, sekretar Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ernad Suljević, potrpredsjednik Opštine Bijelo Polje, Jasmin Ćorović, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj i Armin Sijarić, pomoćnik sekretara Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, a ranije su po jednu odborničku platu donirali odbornici Bošnjačke stranke Jasmin Kijamet i Nedžad Mehović.

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine donirala 3.300 eura

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine donirala je Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti 3.300 eura.

"U skladu sa preporukom Vlade Crne Gore, imajući u vidu značaj odgovornog postupanja i pružanja podrške na individualnom i korporativnom nivou za prikupljanje sredstava neophodnih za borbu protiv epidemije zarazne bolesti COVID-19 izazvane novim korona virusom, menažment Agencije za zaštitu prirode i životne sredine uplatiće polovinu zarade za mjesec mart na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, što sa sredstvima koje su izdvojili i zaposleni u Agenciji ukupno iznosi 3300 eura", navodi se u saopštenju.

Labud tende uplatile 2.000 eura

Kompanija Labud tende, iz Kotora, donirala je 2.000 eura Nacionalno koordinacionom tijelu za zarazne bolesti.

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju donirao 1.000 eura

Direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Luka Mitrović i svi pomoćnici direktora Zavoda Biljana Kilibarda, Darko Brajušković i Radovan Kandić, doniraće polovinu zarade za mjesec mart na poseban račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, shodno preporuci Vlade Crne Gore. Takođe i Sindikalna organizacija Zavoda doniraće na isti račun 1.000 eura.

Volonteri Crvenog krsta podijeli 20 paketa hrane

Volonteri Crvenog krsta Nikšić podijelili su pakete hrane za 20 porodica iz nikšićke Župe koje je obezbijedio Savjete te mjesne zajednice.

Predsjednik Savjeta, Dragoljub Radulović, zahvalio se Nikšićkom mlinu koji je obezbijedio pola tone brašna, Crvenom krstu i sekretaru te opštenske organizacije, Ani Macanović

Demokrate Kolašin donirale Crvenom krstu namirnice u iznosu od 500 eura

Odbornici Demokrata u Skupštini opštine Kolašin donirali su Crvenom krstu prehrambene proizvode u vrijednosti od 500 eura.

"Situacija izazvana pandemijom virusa COVID-19 pokazala je mnoge slabosti državnog sistema, ali i kod velikog broja građana dovela u pitanje egzistenciju. Shodno tome, Demokrate su u velikom broju opština donirale pomoć u novcu i namirnicama, a taj primjer slijedile su i Demokrate Kolašina", navodi se u saopštenju.

Kuća hemije donirala 30.000 eura

Kuća hemije donirala je 30.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti (NKT.)

"Kao društveno odgovorna kompanija "Kuća hemije - članica NALL grupe", uputila je NKT-u 30.000,00 eura u cilju podrške zdravstvenom sistemu i svim našim zdravstvenim radnicima", saopšteno je iz ove kompanije.

Bonus video: