Ćeman: Da Nacionalno koordinaciono tijelo svakodnevno objavljuje rashode

Kaže da je poznato da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i borbu protiv koronavirusa primilo najveći broj doniranih sredstava koja se danas mjere milionima i koja se iz dana u dan uvećavaju
1921 pregleda 4 komentar(a)
Ćeman, Foto: Demokrate
Ćeman, Foto: Demokrate

Potpredsjednik Demokrata, Albin Ćeman pozvao je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) da svakodnevno objavljuje rashode.

"Građani Crne Gore, privrednici i organizacije su za samo dvije nedjelje donirali milionska sredstva za borbu protiv koronavirusa i pomoć socijalno ugroženim građanima, čime su u velikoj mjeri pokazali solidarnost i humanost. Zato je na onima koji raspolažu i usmjeravaju donirana sredstva visok stepen odgovornosni, kako prema donatorima, tako i prema svim građanima Crne Gore. Njihova je dužnost da sredstvima raspolažu na način da ih usmjere za ono što je neophodno i prema onima kojima je potrebna pomoć, vodeći računa o prioritetima", rekao je Ćeman.

Kaže da je poznato da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i borbu protiv koronavirusa primilo najveći broj doniranih sredstava koja se danas mjere milionima i koja se iz dana u dan uvećavaju.

"Poznato je i ko su donatori i koliko su novca uplatili. Poznato je i zbog čega je formirano ovo državno tijelo, ali je nepoznato kako se raspolaže doniranim sredstvima. Javnost je upoznata da je naš sportista ili privrednik ili naša opština uplatila 20, 30 ili 100.000 eura, ali nije upoznata za šta su ta sredstva usmjerena. Polazeći od potrebe građana da budu upoznati sa svakim centom koji je utrošen za borbu protiv pandemije i zakonitosti u postupanju sa javnim novcem, zahtjevamo od Nacionalnog koordinacionog tijela da redovno objavljuje rashode, imajuci u vidu da se redovno objavljuju prihodi. Zahtjevamo da se svakodnevno objavljuju rashodi sve dok se ne potroši i posljednji cent sa posebnog računa. Realizacija zahtjeva Demokrata u dijelu transparentnosti NKT je potreba i obaveza prema državi i građanima Crne Gore, a sa druge strane i odgovornost onih koji upravljaju sredstvima. Uvjereni smo da će Vlada Crne Gore po hitnom postupku obezbijediti transparentnost rada NKT i kontrolu utroška javnog novca od strane svakog građanina Crne Gore. Samo to je garancija da se sredstva neće zloupotrebiti i da se neće nenamjenski trošiti", zaključio je Ćeman.

Bonus video: