Acovom kumu stopirana gradnja šoping mola

Dok je budvanska arhitektica aminovala, MORT prihvatio žalbu mještanki da se bez odobrenja gradi na njihovoj zemlji, dva metra od kuće
14874 pregleda 2 komentar(a)
Projektovani izgled šoping mola
Projektovani izgled šoping mola
Ažurirano: 27.03.2020. 18:42h

Ministarstvo održivog razvoja poništilo je rješenje glavne gradske arhitektice Ane Samardžić koja je dala saglasnost kompaniji “V&V investments group“ DOO Budva da gradi veliki šoping mol na zaobilaznici u tom gradu, tik uz porodičnu kuću dviju Budvanki.

Resor kojim koordinira premijer Duško Marković prihvatio je žalbu mještanki koje su ustvrdile da nijesu dale saglasnost da se na parcelama koje su u njihovom vlasništvu gradi najveći tržni centar u metropoli turizma, udaljen na dva metra od kuće.

Ministarstvo je ujedno i odbilo zahtjev “V&V investments group” biznismena Gorana Vuletića, inače kuma bankara Aca Đukanovića da im se da saglasnost na idejno rješenje budućeg tržnog centra.

Stoodstotni osnivač “V&V investments gruop”, nekadašnjeg “Montenegroprometa”, kako sada stoji u Centralnom registru privrednih subjekata, je Goran Vuletić, koji je ujedno i predsjednik Borda direktora u Đukanovićevoj firmi „Invest Nova“.

Budvanska glavna arhitektica je dala zeleno svjetlo Vuletićevoj firmi početkom decembra prošle godine, nakon što je prethodno revidovan projekat. Ona se u rješenju poziva da je uz idejno rješenje dostavljen i notarski sporazum u kome je sadržana saglasnost budućih zakonskih nasljednika, suvlasnika na katastarskim parcelama na kojima se gradi tržni centar.

Međutim, Budvanke L.P. K. i M.P.K podnijele su žalbu na rješenje Samardžićeve, i kako je obrazloženo u rješenju MORT-a, navele su da su zakonske vlasnice dviju katastarskih parcela u okviru urbanističke parcele na kojoj je planirana gradnja tržnog centra.

“Nisu dale saglasnost da se može graditi na njihovim parcelama, da je planirani objekat udaljen od njihove kuće i parcele 1,8 metara i da dvije nadzemne etaže visine 12 metara ugorožavaju normalan život i stanovanje“, piše u rješenju MORT-a.

Tržni centar - Shoping mol Budva, kako piše u idejnom rješenju, ima bruto površinu od 9.054,53 kvadrata. Objekat se prostire na tri etaže, jedna podzemna i dvije nadzemne. Spratne visine su: garaža tri metra, prizemlje šest, a sprat pet metara.

"U prizemlju su planirani glavni i sporedni ulazi. Prizemlje je planirano tako da centralni dio zauzima hol sa pokretnim stepeništem, a oko njega lokali. Dominantnu površinu lokala čini hipermarket. Etaža sprata je koncipirana slično kao i prizemlje: centralni dio čini hol-pješački koridor oko kojeg su planirani lokali. Sprat je zamišljen tako da asocira na zatvoreni trg. U enterijeru su dominantna dva atrijuma, manji iznad ulaznog dijela i veći u centralnom dijelu“, navodi se u idejnom rješenju.

Vuletić tužio i Opštinu

Nekadašnji “Montenegropromet”, prije četiri godine utužio je Opštinu Budva da joj sa kamatama isplati preko 20 miliona eura na ime zauzetosti zemljišta na kojem je izgrađen kompleks TQ Plaza.

Tada su većinski vlasnici “Montenegroprometa”, osim Gorana Vuletića, bili Vladan Vujović i ofšor kompanija “Goldenshares limitid”, a u sporu protiv Opštine zastupala ih je advokatica Ana Đukanović.

Osnovni sud u Kotoru je prije tri godine odbio tužbeni zahtjev kao neosnovan.

Bonus video: