Zahtjevi za pomoć neprestano stižu

Bivši rukometni reprezentativac Crne Gore Marko Dapčević ponuduo je Institutu za javno zdaravlje kapacitete svog hotela za smještaj zdravstvenih radnika koji bi u slučaju potrebe morali da budu radno angažovani na Cetinju
9607 pregleda 0 komentar(a)
Privatnik besplatno dezinfikuje u Nikšiću, Foto: Privatna arhiva
Privatnik besplatno dezinfikuje u Nikšiću, Foto: Privatna arhiva

Volonteri kolašinskog Crvenog krsta (CK) prethodnih dana obišli su više od 50 porodica u selima i u gradu. Kako je kazao predsjednik te organizacije Milan Marković, kupovali su namirnice ljekove po zahtjevu sugrađana, dostavljali humanitarnu pomoć…

Kako je objasnio, riječ je o osobama u samoizolaciji, starim i onim u stanju socijalne potrebe.

“Veliki broj zahtjeva dolazi iz udaljenih sela, što od nas, s obzirom na razuđenost terena, iziskuje dodatne napore. Sugrađani u teškoj situaciji, naročito staračka domaćinstva i ona u kojima su bolesne osobe po selima, bukvalno upućuju zahtjev: “Pošaljite nam bilo šta od hrane”. Roditelji beba iz udaljenih sela traže pelene i ostala higijenska sredstva”, kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, ta organizacija ima veliku pomoć od Opštine. I od kolašinskog odbora Demokrata je stigla pomoć - 20 paketa namirnica i sredstava za higijenu. U Herceg Novom je, kako je saopšteno, od ponedjeljka do srijede bilo 47 poziva za podršku starijim i nemoćnim licima. Takođe, iz Crvenog krsta su dodali da su u saradnji sa NVO „Help“ i „Mladi Romi“ podijelili humanitarnu pomoć za 12 osoba.

Dnevni centar za djecu i porodicu “Defendologija” (DC) iz Nikšića, jedini u Crnj Gori koji se bavi djecom koja žive i/ili rade na ulici i koja su u riziku da to postanu, uspio je da, uz pomoć donatora, obezbijedi hranu za 12 porodica.

“Riječ je o porodicama koje spadaju u ugroženu kategoriju (prosjačenje), a količina prikupljene hrane je dovoljna skoro za mjesec. To su mnogočlane porodice koje broje uglavnom iznad devet članova i nemaju nikakvih primanja”, saopšteno je iz DC. Kako su kazali, danima su im se korisnici Dnevnog centra obraćali za pomoć jer nemaju osnovno i elementarno za preživljavanje, a kamoli higijenske potrepštine. “Prvu pravu pomoć i podršku pronašli smo u našim dugogodišnjim strateškim partnerima, međunarodnoj organizaciji Save the children”, istakli su iz DC.

Pozivu za pomoć odazvali su se i donirali hranu kompanije “Popović” i NTC, sirara “Miljanić”, Mesna industrija “Goranović” i Narodna kuhinja.

“Centar za afirmaciju RE populacije je uz pomoć drugih donatora za deset porodica obezbijedio šampone, sapune i maske. U saradnji sa Centrom za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, obezbijedili smo pomoć za dodatni broj porodica, a podršku i dobru saradnju imali smo i sa Centrom za romske inicijative”, naveli su iz DC. Crveni krst Crne Gore će početkom naredne nedjelje dobiti donaciju od 100 tona brašna od “Montemlina”, članice “Šajo Grupe”. Pomoć je, po želji donatora, prvenstveno namijenjena socijalno ugroženim građanima i staračkim domaćinstvima, ali i porodicama onih koji su na prvoj liniji djelovanja u trenutnoj situaciji - zdravstvenim radnicima.

Bivši rukometni reprezentativac Crne Gore Marko Dapčević ponuduo je Institutu za javno zdaravlje kapacitete svog hotela za smještaj zdravstvenih radnika koji bi u slučaju potrebe morali da budu radno angažovani na Cetinju.

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša, pomoćnici direktora Dušanka Vujisić, Dejan Abazović i Biljana Jelić, kao i vršioci dužnosti pomoćnika direktora Gordana Pejović i Danilo Jovanović uplatiće polovinu zarade za mart.

Kompanija “Cungu” donirala je 10.000 NKT, a poslanički klub Demokrata uplatio je 1.000 eura donacije Opštini Tuzi. Kompanija Bujošević iz Podgorice uplatila je NKT 5.000 eura, kompanija “Unipred” iz Bijelog Polja 10.000, koliko i Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI). Odbornici SNP u Skupštini Glavnog grada Bogdan Božović i Radmila Čagorović odlučili su da mjesečne odborničke nadoknade stave na raspolaganje NKT. Nezavisni sindikat Centralne banke Crne Gore donirao je 5.000 eura

Funkcioneri i odbornici Opštinskog odbora SD Plava donirali su 5.000 eura, a odbornički klub DF-a Podgorica svoju mjesečnu naknadu. Kompanija “Sport Vision” uplatila je 20.000 eura. Odbornici SD u SO Tivat Igor Petković, Rada Luković, Ivana Franović i Elvis Brkan odrekli su se martovske odborniče nadoknade.

The Capital Plaza i CentreVille Hotel & Experiences donirali su 20.000 eura za kupovinu respiratora.

Umjesto planiranog svečanog otvaranja biotehničke laboratorije, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis iz Nikšića, odlučio je da je ustupi zdravstvenom sistemu. Laboratorijska oprema omogućava i detekciju novog virusa, a u Tehnopolisu je već počela 3D štampa vizira i ostalih medicinskih pomagala.

Opremu za laboratoriju, između ostalog, čini i uređaj na kojem se može raditi 14 uzoraka istovremeno, a rezultati se dobijaju nakon 90 minuta, a naručena je prva količinu reagensa za najmanje 300 analiza.

Bonus video: