Hrapović obišao Tuzi: Građani da istraju i da poštuju preporuke

Kako saopštavaju, Hrapović je kazao da razumije težak trenutak u kojem se nalaze građani ove opštine , "ali ih i ohrabrio da istraju i da poštuju sve preporuke i naredbe Nacionalnog koordinacionog tijela"
4284 pregleda 18 komentar(a)
Kenan Hrapović, Foto: Gov.me
Kenan Hrapović, Foto: Gov.me

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, boravio je jutros u opštini Tuzi i u razgovoru sa predsjednikom Nikom Đeljošajem i doktorom Doma zdravlja Halilom Dukovićem provjerio kako funkcioniše zdravstvena zaštita za stanovnike ovog mjesta koji se već četvrti dan nalaze u samoizolociji usljed potvrđivanja značajnog broja inficiranih virusom korona, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Krapović je objasnio kakva je da je od ukupnog broja inficiranih koronavirusom u Crnoj Gori, virus potvrđen kod 31 osobe iz Tuzi.

"Prema podacima Instituta za javno zdravlje do jutros, do osam sati ukupno je testirano 85 građana iz opštine Tuzi. Od toga je kod 31 osobe dokazano da su zaražene koronavirusom. Dva pacijenta se nalaze na liječenju u Kliničkom centru Crne Gore i prema informacijama koje sam dobio oni su dobrog opšteg zdravtvenog stanja", kazao je Hrapović, kaže se u saopštenju.

Kako saopštavaju, Hrapović je kazao da razumije težak trenutak u kojem se nalaze građani ove opštine , "ali ih i ohrabrio da istraju i da poštuju sve preporuke i naredbe Nacionalnog koordinacionog tijela".

"Jedino zajedno možemo da pobijedimo sve ovo. I ne samo građanima Tuzi, nego i građanima Crne Gore upućujem apel, molim Vas ostanite u svojim kućama i strogo se pridržavajte mjera koje preporučuje Nacionalno koordinaciono tijelo", kazao je on, kaže se u saopštenju.

On je dodao da " zdravstvena zaštita funkcioniše zadovoljavajuće".

"Hrapović je kazao da uz propratne probleme kakvi se obično dešavaju u ovakvim trenucima, zdravstvena zaštita funkcioniše zadovoljavajuće i da je sistem organizovao pravovremeno zbrinjavanje onkoloških pacijenata", kaže se u saopštenju.

Dodaju i da je Hrapović potvrdio dolazak tri tone medicinske opreme u Crnu Goru, zahvaljujući, kako je rekao, "naporima premijera Markovića".

"Ona će ujutro biti distribuirana svim zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori. Početkom iduće nedjelje očekujemo dopremanje novih kontigenata, ona će biti distribuirana i apotekama, tako da će i građani u narednom periodu imati dovoljno, prije svega maski i zaštitnih rukavica", kaže se u saopštenju.

Doktor Doma zdravlja, Halil Duković, kako je saopšteno, zahvalio je svima koji su pružili i koji u kontinuitetu pružaju podršku kako bi zdravstvena zaštita funkcionisala na teritoriji opštine Tuzi.

"Duković je kazao i da su se pacijenti za kratko vrijeme prilagodili novonastaloj situaciji, da poštuju preporuke te da se 90% potreba na primarnom nivou završava elektronskim ili putem telefona", kaže se u saopštenju.

"Vjerujem da ćemo tako nastaviti i da sistem funkcioniše dobro u najboljem redu. Ovo je već 4. dan izolacije, da će tako i svakim danom biti sve bolji.Sve probleme, naravno, prevazilazimo u toku i ako se jave, i zaista zahvalnost svim službama iz Glavnog grada, Ministarstva, na jednoj dobroj pomoći i razumijevanju situacije u kojoj se mi svi nalazimo", kazao je Duković saopštavaju iz Ministarstva ydravlja.

Predsjednik Opštine Tuzi, Nik Đeljošaj, "zahvalio je Hrapoviću i Vladi Crne Gore na brižljivom odnosu prema građanima Tuzi u ovim izazovnim i teškim danima", kaže se u saopštenju.

On je objasnio da imaju koordinaciju sa KCCG.

"Organizovali su sve što je najosnovnije potrebno i za sve slučajeve, koji su hitni, koji su problematični. Imaju koordinaciju sa Kliničkim centrom i nadam se da će sve manje biti potrebe ovdje za zdravstvenom radnicima u Tuzima. Svakako cijenimo i hvala ministru što je danas došao da se i on lično uvjeri u stanje ovdje u ambulanti i da nam pruži podršku kako bi poslao poruku i odavde da je ministar i Vlada i čitav zdravstveni sistem uz naše građane", poručio je Đeljošaj, zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: