Zahtjev slovenačkoj vladi: Zaustavite progon istraživačkog novinara Blaža Zgage

U odsustvu reakcije vlasti, RSF je odlučio da ovu korespondenciju objavi. Pismo je potpisalo još šest međunarodnih organizacija koje brane slobodu štampe
6461 pregleda 0 komentar(a)
Zgaga, Foto: Screenshot/Youtube
Zgaga, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 28.03.2020. 20:00h

Slovenački istraživački novinar i dopisnik Reportera bez granica (RSF) Blaž Zgaga na meti je kampanje mržnje koju podstiče Vlada na društvenim mrežama i u medijima, otkad je poslao zvanični zahtjev po Zakonu o slobodi pristupu informacijama o pandemiji COVID-19 (koronavirus) vlastima u Ljubljani,

U pismu koje je poslato ministru unutrašnjih poslova Alešu Hojsu u ponedjeljak 23. marta, RSF je izrazio svoju zabrinutost za bezbjednost novinara.

U odsustvu reakcije vlasti, RSF je odlučio da ovu korespondenciju objavi.

Pismo je potpisalo još šest međunarodnih organizacija koje brane slobodu štampe.

Zajedničko pismo traži od slovenačkih vlasti da omoguće novinarima njihovo pravo da izvještavaju o zdravstvenoj krizi slobodno i nezavisno, ali i da im garantuju slobodan pristup informacijama.

Pismo ministru Hojsu "Vijesti" prenose integralno:

"Poštovani ministre,

Pišemo Vam zbog situacije u kojoj se našao Blaž Zgaga, slovenački freelance istraživački novinar koji živi u Ljubljani. Gospodin Zgaga je dobio prijetnje smrću, nakon što je s pravom poslao zahtjev za slobodan pristup informacijama generalnom sekretaru Vlade da bi dobio informacije o funkcionisanju i strukturi novoosnovanog Kriznog štaba Republike Slovenije, koji je zadužen za borbu protiv pandemije COVID-19.

Umjesto da dobije uobičajen odgovor, njegov zahtjev je dočekan retvitovanjem sa zvaničnog naloga ovog istog Kriznog štaba, koji je proglasio g. Zgagu dijelom grupe od „četiri pacijenta koja su pobjegla iz karantina“, dodajući da ova četiri pacijenta imaju „COVID-marksističko-lenjinistički virus“ kao pretjeran i aluzivan način da se pomene kritikovanje od strane g. Zgage vladajuće stranke krajnje desnice, Slovenske demokratske stranke (SDS).

Pored ovog klevetničkog napada, mediji Nova24TV u vlasništvu SDS počeo je kampanju blaćenja protiv ovog novinara, nakon što je poslao zahtjev o slobodnom pristupu informacijama, u članku u kojem ga je opisao kao „(kvazi) novinara duboke države (...) koji strahuje da će izgubiti (svoje) privilegije“.

Nažalost, ovaj napad nije bio izolovan, jer se još jedan medij u vlasništvu SDS-a, nedjeljnik Demokracija, pridružio kampanji blaćenja g. Zgage objavljivanjem istog članka i targetirajući ga samo zbog upražnjavanja njegove novinarske aktivnosti. Na kraju – što je još gore – anonimni korisnici interneta sada mu prijete smrću, govoreći da „bukvalno mora biti ustrijeljen“.

G. Zgaga sada strahuje za svoj život, nakon objava podržavalaca Vaše Vlade, poisovjećujući ga sa neprijateljem države.

G. Zgaga je pisac bestselera i istaknuti novinar koji je radio za glavne slovenačke dnevnike i čiji članci su se pojavili u Guardianu, Observeru, USA Today, Globe-u, kao i mnogim drugim renomiranim listovima. On je i član prestižnog Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) i dobio je nekoliko novinarskih nagrada za svoj rad, uključujući i Nagradu za novinarstvo Njujorškog pres kluba, što odražava kvalitet i ozbiljnostn njegovog djelovanja, kao i njegovu radnu etiku.

Uprkos posebnog kontekstu u kojem se Slovenija i druge zemlje trenutno nalaze, državne vlasti ne treba da koriste krizu COVID-19 kao izgovor za sprječavanje novinara da rade svoj posao. Novinarsko izvještavanje je od vitalnog značaja za naša društva, posebno u ovo vrijeme, u sred zdravstvene krize, kada se lažne informacije šire veoma brzo. Vaša Vlada ima odgovornost da zaštiti štampu i osigura novinarima njihovo pravo da izvještavaju slobodno i nezavisno, ali i dužnost da garantuju novinarima slobodan pristup informacijama. Sljedeće godine, Slovenija će predsjedavati Savjetom Evropske unije od jula do decembra. Vaša zemlja biće pod velikom pažnjom prije i tokom tog predsjedavanja. Zato pozivamo Vašu Vladu da obezbijedi da se poštuju slobode izražavanja i informacija, koje su zaštićene Evropskom poveljom osnovnih prava.

S poštovanjem Vas pozivamo da uradite sve što je u Vašoj moći da garantuje g. Zgagi bezbijednost i osigurate da slovenačka policija prijetnje smrću i napade na njega tretira sa krajnjom ozbiljnošću, kako bi mogao nastaviti svoju novinarsku djelatnost bez straha za sopstveni život.

S poštovanjem,

Krištof Delor, generalni sekretar Reportera bez granica sa supotpisnicima:

Free Press Unlimited (FPU)

Svjetska Asocijacija Novinskih Izdavača (WAN-IFRA)

Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF)

Međunarodni Press Institut (IPI)

Član 19

Index on Censorship

"Vijesti" su nedavno prenijele članak koji je Zgaga napisao za zagrebački "Nacional" u kome piše o navodnim zloupotrebama i čistkama koje je sprovela desničarska vlada premijera Slovenije, Janeza Janše u vrijeme krize sa koronavirusom, od njenog stupanja na dužnost.

Bonus video: