Edin bi doma, u žarište korone

NAPOMENA: Razgovor sa Krnićem rađen je u petak na subotu veče, "Vijesti" su u komunikaciji sa Edinom, on je u međuvremenu stigao u Crnu Goru i smješten je u obavezan karantin
11939 pregleda 0 komentar(a)
Edin Krnić, Foto: Youtube
Edin Krnić, Foto: Youtube
Ažurirano: 29.03.2020. 20:03h

Vijest da je u njegovom rodnom mjestu Tuzi za samo jedan dan registrovano 15 slučajeva zaraze novim virusomkorona, Edina Krnića zatekla je u Čileu. Edin, javnosti poznat kao svjetski putnik, čovjek koji je dosad posjetio 127 zemalja širom svijeta, i ove zime krenuo je na put, i prije dva mjeseca iz Crne Gore stigao u Južnu Ameriku. Umjesto krajem aprila, kako je planirao, u Crnu Goru će se vratiti ovih dana. Makar se tako nada.

Pošto je posjetio Kolumbiju, Ekvador, Peru, Boliviju, stigao je i u Čile, ali prvog dana po njegovom dolasku, uvedene su mjere protiv širenja koronavirusa, i zatvorene sve granice. “U Čileu sam bio potpuno blokiran, bukvalno sam ugrabio zadnji dan prije potpune blokade da otputujem u Brazil”, priča Edin za “Vijesti”.

Tuzanin čije priče sa putovanja rado slušaju i čitaju mnogi, u Crnoj Gori i regionu, javio se redakciji iz Sao Paola, najvećeg brazilskog grada, i nada se da će ovih dana uspjeti da uhvati i let za Istanbul i vrati se kući.

Sao Paolo
Skoro sve je zatvoreno zbog širenja koronavirusa(Foto: Edin Krnić)

“Brazil je jedina država u Južnoj Americi u koju sam mogao da uđem, i jedina iz koje imam vezu do neke evropske zemlje, koja me neće vratiti nazad. Mnogo je stranaca koje sam sreo ovdje, koji su u Brazil vraćeni prinudno. Letjeli su iz Rio de Ženeira do neke evropske destinacije, ali su ih zbog toga što nisu državljani tih zemalja, nisu zapošljeni tamo ili nemaju boravak, vraćali sa aerodroma u Španiji, Njemačkoj, Francuskoj”, priča Edin.

U razgovoru za “Vijesti” priča da je upoznao Italijana koji je kupio kartu za Madrid i kojeg su, kad je tamo stigao, poslije 24 sata zadržavanja na aerodromu, na kraju vratili u Brazil.

“Čovjek je očajan. Izgubio je novac i pokušava da kupi drugu kartu za direktan let za Rim. Kaže, daće sav novac koji ima samo da uspije da dođe do svoje zemlje”, prenosi Krnić situaciju iz Brazila.

Sao Paolo
Sao Paolo(Foto: Edin Krnić)

Edin se nada da će uspjeti da dođe do Crne Gore i da će kući stići letom iz Sao Paola za Istanbul.

“Tu je jedini aerodrom u Evropi koji će me prihvatiti kao stranog državljanina”, kaže on.

Edinova porodica - troje djece, majka, brat... žive u Tuzima. Krnić kaže da su u kontaktu svakog dana i prenosi da su svi dobro. Svjestan je i da ih, zbog obaveznog karantina od 14 dana po povratku u Crnu Goru, neće vidjeti odmah. Svjestan je i da je njegovo rodno mjesto, kao žarište koronavirusa, gdje je za jedan dan registrovano 15 slučajeva zaraze, praktično jedan karantin.

“Sve znam, ali poput svih stranaca ovdje, želim kući, jer je potpuno neizvjesno koliko će ova situacija još da traje. Kad sam stigao u Čile, najprije je donijeta odluka da se mjere donose na 14 dana, ali su već desetog produžili još 14, to je već 28, a ko zna koliko bi još mogli da produže. U Čileu je situacija ozbiljna i nezahvalna za turiste. Tri dana sam bio jedini gost hotela grada La Serena, gdje su zaposleni napustili hotel, ostavili me samog i dali mi ključ da zatvorim kad budem odlazio”, priča Edin.

Sao Paolo
Slike sa ulica grada koji ima preko 21 milion stanovnika(Foto: Edin Krnić)

U Sao Paolu, gdje je trenutno, situacija je donekle bolja, ali - teško je naći smještaj, kaže on, kapaciteti hotela trenutno su popunjeni, a svaki novi dan donosi nove dileme.

“Šta ako zatvore sve hotele? Onda sam prepušten na milost i nemilost ulici”, priča Edin.

U video poruci koju je objavio na Jutjub mreži, on obilazeći ulice grada u kojem živi preko 21 milion stanovnika, kaže da nikad ranije nije vidio da je tako prazan.

“Nema žive duše. Nije praznik, nije nedjelja, nije neradni dan. Nevjerovatno. Ovo je moja treća posjeta Sao Paolu, ovo nisam vidio nikad. Ovo je pravi haos, sve je zatvoreno i na nekim mjestima izgleda kao grad duhova”, priča Edin.

Na ulicama se, dodaje on, mogu sresti policajci, tek poneki stanovnik koji izađe do apoteke, eventualno do trgovine...

Nestašica maski i gelova za dezinfekciju
Nestašica maski i gelova za dezinfekciju(Foto: Edin Krnić)

Kao dio mjera protiv širenja koronavirusa, u tom najvećem brazilskom gradu, zatvoreni su restorani, marketi, trgovački lanci i tržni centri.

“Sve je zatvoreno, osim malih restorana i onih koji služe brzu hranu, ali ni oni ne primaju goste, nego hranu preuzimamo na ulazu. U prodavnicu mogu da uđu samo četiri osobe. U apotekama ne vlada haos kao što je to slučaj bio u Čileu, Boliviji, Peruu, Kolumbiji, Ekvadoru. Stanovnici Brazila ne obaziru se mnogo na pojavu koronavirusa”, kaže Edin.

U Brazilu je, prema statistici veb sajta worldometers.info, do petka veče registrovano oko 3,4 hiljade inficiranih koronavirusom. Od toga, oporavilo se šest lica, dok je 92 preminulo.

Krnić kaže da je situacija iz dana u dan sve gora, a da se to posebno odnosi na strance koji nemaju gdje i nemaju nikoga kod koga bi mogli da se privremeno smjeste dok traje kriza uzrokovana novim virusom korona.

“Niko ne zna da li će sve trajati dvije, tri nedjelje, dva mjeseca… To apsolutno niko ne zna. Da ne bih došao u situaciju da sam ovdje zarobljen ili ne daj bože na ulici, u saradnji sa “Turkish Airlinesom” nadam se da ću uspjeti da dođem do Istanbula, a potom i do Crne Gore”, optimističan je Krnić.

“Turkish Airlines” ukinuo je 27. marta sve međunarodne letove, osim linija za Čikago, Vašington, Hong Kong i Adis Abebu. Prema objavi sa zvanične stranice te aviokompanije, mjere su na snazi do 17. aprila.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju koronavirusa 11. marta.

Proći će i ovo, a sada - čuvajte se i ne izlazite

Tuzi su opština sa najvećim brojem inficiranih novim virusom korona. Prema podacima Instituta za javno zdravlje do petka veče, u Tuzima je zaražena 31 osoba. Prvi slučajevi, čak 15 u jednom danu, registrovani su 24. marta. Iste večeri, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo je odluku da stanovništvo Tuzi bude u kućama, sa ciljem sprečavanja daljeg širenja koronavirusa.

“Sa porodicom i bratom sam svakog dana u kontaktu, svi su zdravo i dobro, što želim svima u Tuzima, Malesiji i Crnoj Gori. Ja kad budem došao, neću naravno moći da budem u Tuzima narednih petnaestak dana, ali vidjećemo se nakon toga. Proći će i to, svijet će nastaviti da živi i funkcioniše dalje. Čuvajte se i - ostanite doma”, poručio je Krnić.

Prema broju registrovanih slučajeva, nakon Tuzi, najviše zaraženih ima u Podgorici - 28 slučajeva. Slijede Bar i Andrijevica po šest, Herceg Novi i Budva po četiri, Ulcinj tri i po jedan u Danilovgradu i Tivtu.

NAPOMENA: Razgovor sa Krnićem rađen je u petak na subotu veče, "Vijesti" su u komunikaciji sa Edinom, on je u međuvremenu stigao u Crnu Goru i smješten je u obavezan karantin

Bonus video: