POTREBE NAJUGROŽENIJIH

Crveni krst: Uprkos mnogim donacijama, potrebna dodatna podrška

Apeluju na sve koji su u mogućnosti da im pruže podršku, doniranjem pomoći ili uplatom novčanih sredstava na žiro račun 520-426105-26, kod Hipotekarne banke
2422 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa jedne od akcija Crvenog krsta, Foto: Crveni krst
Detalj sa jedne od akcija Crvenog krsta, Foto: Crveni krst

Crveni krst Crne Gore saopštio je da su veoma aktivni u pružanju pomoći i podrške građanima koji su pogođeni stanjem koje je izazvala epidemija koronavirusa. 

"Tako je do danas različitim vidovima asistencije obuhvaćeno 4750 porodica/pojedinaca, a od toga su podijeljeni humanitarni paketi za 2900 najugroženijih porodica, volonteri su obavili nabavku ili druge obaveze za 950 osoba (starijih, hroničnih bolesnika, osoba sa invaliditetom i ljudi u izolaciji), dok je psiho-socijalnu podršku dobilo 900 osoba", saopšteno je iz ove humanitarne organizacije.

Iz Crvenog krsta dodaju da je u prvim danima nastupanja privremenih mjera Nacionalnog koordionacionog odbora (NKT), za suzbijanje širenja koronavirusa, ova organizacija je, kako tvrde, brzo djelovala, te distribuirala iz sopstvenih zaliha pomoć u vidu hrane i higijene najugroženijima. 

"Trudili smo se da što prije obezbijedimo donacije, kako bismo mogli da odgovorimo na potrebe velikog broja građana. Zato se ovim putem zahvaljujemo svima koji su se do sada odazvali. To je prije svega naš tradicionalni donator, porodica Glendžo, koja je donirala pomoć u prehrambenim i higijenskim artiklima za 3000 porodica i ta je pomoć u proteklim danima podijeljena u jednom dijelu Crne Gore, dok se drugi dio distribuira još uvijek. Pored njih, pomoć nam je opredijelila i firma Red Commerce, koja je donirala oko 4,2 tone krompira. Kompanija Cosmetics nam je uručila 2000 higijenskih paketa, a dio ove donacije smo već podijelili građanima Tuzi", kazali su iz Crvenog krsta.

Oni su istakli da svakodnevno od Hey doner-a dobijaju 20 obroka, koje dijele građanima, kojima je to najpotrebnije. 

"Firma Panetino nam kontinuirano dostavlja zaleđena peciva, koja se dnevno dijele korisnicima. Dobili smo donaciju u paketima hrane i higijene od buregdžinice Dino. Kompanija TDS doo nam je donirala 25 tona brašna, a donaciju u brašnu očekujemo i od Montemlina, koji će nam donirati 100 tona. I Mljekara Srna je obezbijedila donaciju, u vidu 2000 litara jogurta, a "Turo" doo je donirao 320 kg suhomesnatih proizvoda. I naše opštinske organizacije dobijaju podršku od strane lokalnih privrednika i drugih subjekata. Posebno hvala svim pojedincima i grupama koji su se sami organizovali i donirali nam prehrambene i higijenske artikle , hranu i pelene za bebe, pelene za odrasle, zaštitne maske za volontere... Hvala i kompaniji Monteput, kao i građanima koji su donirali novčana sredstava", poručili su iz Crvenog krsta.

Ipak, i pored donacija koje je Crveni krst dobio, potrebna je dodatna podrška kako bi se odgovorilo na potrebe ugroženih građana, s obzirom da organizacije Crvenog krsta širom Crne Gore dnevno dobiju preko 500 zahtjeva za pomoć. 

Zato apeluju na sve koji su u mogućnosti da im pruže podršku, doniranjem pomoći ili uplatom novčanih sredstava na žiro račun 520-426105-26, kod Hipotekarne banke.

Crveni krst Crne Gore apeluje i na građane da budu solidarni i da razumiju da u ovom momentu pristiže veliki broj zahtjeva za pomoć i da glavni kriterijum za raspodjelu pomoći mora biti stepen ugroženosti.

Galerija

Preporučujemo za Vas