Budva u vrijeme koronavirusa: Opština zapošljava, dok kod privatnika pljušte otkazi

Sudeći po kvalifikacijama koje se traže, oglasi su po svoj prilici namijenjeni za ljude koji već rade na tim mjestima, ali će posljednju riječ dati inspekcije, jer su slučajevi već prijavljeni
14099 pregleda 12 komentar(a)
Gotovo 450 zaposlenih u administraciji: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
Gotovo 450 zaposlenih u administraciji: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović

Talas novog zapošljavanja preplavio je Opštinu Budva, njena preduzeća i ustanove u vrijeme koronavirusa, dok su istovremeno bez posla ostali mnogi zaposleni u privatnom sektoru.

Samo u proteklih 15 dana raspisano je 30 oglasa za prijem stalnih radnika u Opštini, “Otpadnim vodama“, “Vodovodu i kanalizaciji”, “Mediteranskom sportskom centru”...

Sudeći po kvalifikacijama koje se traže, oglasi su po svoj prilici namijenjeni za ljude koji već rade na tim mjestima, ali će posljednju riječ dati inspekcije, jer su slučajevi već prijavljeni.

To će izazvati još veći potres unutar vladajuće koalicije, kojoj je ostalo još pola godine do isteka mandata, jer se politici masovnog zapošljavanja rukovodstva Opštine, na čijem čelu je lider lokalnog DF-a Marko Bato Carević, protive Demokrate i Crnogorska.

Buru je već izazvalo raspisivanje oglasa za pomoćnika direktora u “Vodovodu i kanalizaciji”, kojim upravlja izvršna direktorka Jasna Dokić, kadar DF.

Predsjednik Odbora direktora Zdravko Pavlović, član Demokrata i nekadašnji šef kabineta bivšeg gradonačeknika Dragana Krapovića, uputio je zahtjev Dokićevoj da objasni zbog čega je raspisala oglas u trenutku kada se grad suočava sa epidemijom koronavirisa i pozvao je da ga poništi.

“Imao sam uvid u oglas objavljen na internet stranici Zavoda za zapošljavanje 23. marta za poziciju pomoćnika izvršnog direktora... Poštujući vaše nadležnosti definisane zakonom i Statutom preduzeća, moram izraziti krajnje nezadovoljstvo vašom odlukom o raspisivanju ovog oglasa. Naime, moj stav o prekomjernom broju radnika koje ste zaposlili tokom prethodne godine vam je poznat još od prve sjednice Odbora kojom sam predsjedavao. Evidentno je da se isti trend nastavio i u ovoj godini“, napisao je Pavlović izvršnoj direktorki.

Istakao je da je odluku o probijanju planiranih finansijskih sredstava za plate radnika na određeno, Dokićeva je argumentovala potrebom zbog uvećanog obima poslovanja.

“Iako sam lično taj argument smatrao u dobrom dijelu prenaglašenim, odluka o zaposlenju još jednog pomoćnika izvršnog direktora ukazuje da u vremenu evidentne krize poslovanja u Opštini Budva i Crnoj Gori, donosite odluku koja je u direktnoj suprotnosti sa članom 49 Statuta DOO ‘Vodovod i kanalizacija’ Budva, a u kojem se navodi da je izvršni direktor dužan da poslove iz svoje nadležnosti obavlja s pažnjom dobrog privrednika i uz primjenu pravila struke. O kakvoj primjeni pravila struke govorimo ako u pomenutom oglasu niste čak predvidjeli ni provjeru sposobnosti potencijalnih kandidata!? Ovako sročen oglas ni najmanje ne ukazuje da u planu imate da zaposlite lice koje će svojim kompetencijama i prethodnim iskustvom unaprijediti poslovanje i opravdati dodatni trošak“.

Pavlović je poručio Dokićevoj da je mnogo humanije bilo da je predložila Odboru da za sljedeća tri mjeseca odobri određeni popust na fakturisane cijene vode za građane i privredu koji se zajedno muče da prebrode ovaj težak životni i poslovni momenat, ako je odlučila da preduzeću umanji finansijski rezultat dodatnim uvećanjem rashoda.

“To bih razumio i podržao. Oglas o zaposlenju dodatnog administrativnog kadra u datom momentu shvatiću, najblaže rečeno, vašim nedostatkom organizacionih sposobnosti i krajnje nedomaćinskim upravljanjem. Ako dodatnom analizom internih i eksternih uslova, ipak utvrdite da bi ovaj period možda trebalo prebroditi sa postojećim administrativnim kapacitetima, kolegijalno bih podržao vašu odluku o poništenju oglasa“, naveo je Pavlović i pozvao izvršnu direktorku da Odboru dostavi na glasanje predlog o umanjenju cijene vode za privatna i fizička lica za april, maj i jun, u skladu sa poslovnim mogućnostima firme.

Iz direktoričine službe “Vijestima” je odgovoreno da prijavljivanje i javno oglašavanje poslodavac vrši u skladu sa propisima i odredbama Zakona o radu.

“Važećim pravilnikom o sistematizaciji radnih mjesta ‘Vodovod i kanalizacija’, predviđeno je 249 radnih mjesta. U naprijed navedenom pavilniku, predviđena su dva pomoćnika izvršnog direktora“, navedeno je u odogovru.

U Vodovodu, kako su saopštili, na dan 29. februra bilo je 225 zaposlenih na neodređeno vrijeme i 15 na određeno vrijeme.

Seriju zapošljavanja otvorili su oglasi za firmu “Otpadne vode“, iz koje koje su u roku od tri dana tražili zainteresovane za mjesta tehničkog direktora, rukovodioce pravnog i finansijskog sektora, mehaničara i električara.

Serija oglasa

Potom je objavljen i oglas za za pomoćnika direktora Informacionog centra i pomoćnika glavnog administratora u Opštini Budva. Za pomoćnika direktora Informacionog centra traži se osoba sa završenim fakultetom humanističkih nauka.

Prije sedam dana, Mediteranski sportski centar oglasio je da su upražnjena mjesta referenta za zajedničke poslove, radnika za održavanje čistoće, voditelja sportsko-rekreativnih aktivnosti, službenika protivpožarne zaštite, službenika fizičko-tehničkog obezbjeđenja, rekvizitera. Obrazložili su da novi Zakon o radu ne prepoznaje više ugovor o privremenim poslovima, te su zato raspisali oglasi, ali i zbog činjenice da je obim posla uvećan od kada su im dati na upravljanje i sportski tereni na Jazu.

Opština Budva je 27. marta raspisala i oglase za dva inspektora, vozača, samostalnog referenta za pauk službu, savjetnika za pravne poslove i upravni postupak, komunalnog policijaca, inspektora za drumski saobraćaj, inspektora za puteve i pomoćnika načelnika službe za javne nabavke.

Aktuelna budvanska vlast godinama je iz opozicionih klupa optuživala tada vladajući DPS za partijsko i rodbinsko zapošljavanje, da bi danas na jaslama imala gotovo 450 radnika.

Iz gradske kase mjesečno se na zarade izdvaja praktično pola miliona eura. Prosječna plata je nešto iznad 700 eura, s tim da funkcionerima zarade dostižu i 2.000 eura.

Ovogodišnjim budžetom za bruto-zarade zaposlenih predviđeno je 5,8 miliona eura, a dodatnih 800 hiljada za ostala lična primanja.

Na platnom spisku u novembru bilo je 440 zaposlenih, a tog mjeseca za zarade je isplaćeno 475 hiljada eura.

U avgustu prošle godine bilo je 414 zaposlenih i još 25 radnika po ugovoru na djelu, a mjesec ranije 381.

Četvrtina zaposlenih tokom 2018. bila je na bolovanju i odsustvovala 6.197 dana, što je tri puta više od prosjeka u evropskim gradovima.

440 zaposlenih bilo je na platnom spisku u novembru prošle godine, kada je za zarade isplaćeno 475 hiljada eura

Bonus video: