Predstavnici civilnog društva i medija: Odgoditi javnu raspravu o izmjenama Zakona o SPI

U zahtjevu predstavnika civilnog društva i medija navodi se da je takav slučaj nezabilježen primjer zloupotrebe instituta javne rasprave, posebno imajući u vidu da taj Zakon ni u kom slučaju ne spada u kategoriju zakona koje je potrebno urgentno mijenjati i to u periodu nezabilježene krize i na pragu vanrednog stanja
702 pregleda 0 komentar(a)
MANS, Foto: MANS
MANS, Foto: MANS
Ažurirano: 30.03.2020. 15:18h

Predstavnici civilnog društva i medija zatražili su od Ministarstva javne uprave (MJU) odgađanje javne rasprave o izmjenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama dok se za to ne steknu uslovi koji bi omogućili kvalitetnu diskusuju o tom važnom pravnom aktu.

Oni smatraju da je neprimjereno da MJU u trenutku kada su građani zatvoreni u kućama i kada Skupština zbog vanrednih mjera ne zasjeda, niti je izvjesno kada će sjednice redovnog zasijedanja biti nastavljene, organizuje javnu raspravu o njihovom ustavnom pravu na pristup informacijama.

Zbog toga je oko 70 predstavnika civilnog društva i medija pozvalo MJU da odgodi javnu raspravu o zakonu o slobodnom pristupu informacijama nakon pandemije koronavirusa i objavi mišljenja eksperata Evropske unije (EU) o tom propisu.

Kako je saopšteno, MJU je objavilo da predloženi nacrt izmjena Zakona stavlja na ponovnu javnu raspravu i zatražilo pisane komentare do 3. aprila.

U zahtjevu predstavnika civilnog društva i medija navodi se da je takav slučaj nezabilježen primjer zloupotrebe instituta javne rasprave, posebno imajući u vidu da taj Zakon ni u kom slučaju ne spada u kategoriju zakona koje je potrebno urgentno mijenjati i to u periodu nezabilježene krize i na pragu vanrednog stanja.

Dodaje se da je taj zakon oštro kritikovan od strane brojnih novinara, predstavnika nevladinog sektora, kao i međunarodnih eksperata.

“Uprkos tome, Ministarstvo sada, u sred pandemije, pokušava da fingira održavanje javne rasprave o tom zakonu”, piše u zahtjevu predstavnika civilnog društva i medija.

Navodi se da javni prostor za diskusiju kakvu zaslužuje taj zakon praktično ne postoji i da ga je neprimjereno na silu kreirati u atmosferi kolektivnog straha od nadolazeće epidemije.

“Imajući u vidu da je upravo Zakon o slobodnom pristupu informacijama ključni alat istraživačkih novinara i nevladinih organizacija koje prate rad državnih organa, posebno je zabrinjavajuće što se ovaj zakon mijenja na ovakav način, nekoliko mjeseci prije održavanja parlamentarnih izbora”, naveli su predstavnici civilnog društva i medija.

Kako su dodali, upravo situacija sa pandemijom korona virusa pokazuje koliko važno da informisanje javnosti bude zasnovano na zvaničnim i provjerenim podacima, ostavljajući minimalan prostor za lažne vijesti i neprovjerene informacije.

Bonus video: