Studentkinja iz Podgorice u Rumuniji: Mislimo jedni o drugima

Ivanka Simonović iz Temišvara poručuje ako krše karantin, stanovnici ovog grada mogu biti kažnjeni i do 2.000 eura
5133 pregleda 1 komentar(a)
Prazne police su sada rijetkost, baš kao i kupci, Foto: Ivanka Simonović
Prazne police su sada rijetkost, baš kao i kupci, Foto: Ivanka Simonović

Prazna polica na kojoj je bila vakuumirana hrana u megamarketu u rumunskom gradu Temišvaru, bio je strašan prizor za studentkinju iz Podgorice Ivanku Simonović.

Vanredno stanje u Rumuniji je proglašeno 15. marta. Od srijede, 25. marta, Temišvar je postao grad - karantin: izlazak je moguć samo do marketa, dok je za sve ostalo potrebna posebna dozvola.

Izlasci samo uz posebnu dozvolu: Temišvar
Izlasci samo uz posebnu dozvolu: Temišvar(Foto: Ivanka Simonović)

U Rumuniji je do sada više od 1.700 inficiranih novim koronavirusom, a ta zemlja je juče prijavila preko 300 novih slučajeva obolijevanja. Do sada je umrlo 40 osoba.

Simonovićeva boravi u Rumuniji na studentskoj razmjeni, preko Erasmus projekta.

Za „Vijesti“ priča da se situacija u Temišvaru kad je u pitanju koronavirus uozbiljila 11. marta. Dvije sedmice kasnije, grad je proglašen za karantin.

“U početku su otkazana predavanja. Ispred apoteka, banaka, telekomunikacionih i drugih radnji, formirali su se redovi, a broj klijenata u objektima je ograničavan. Dan za danom su restrikcije postajale veće, ugostiteljski objekti su zatvoreni, osim pojedinih koji vrše dostavu hrane ili služe kafu za ponijeti, a koju možete naručiti i platiti pred vratima objekta...“, priča Simonovićeva.

“Neuobičajen i strašan prizor je bila prazna polica sa vakuumiranom hranom i povrćem...Radnici koji kolica prskaju dezinfekcionim sredstvima... Sada je situacija bolja - prazne police su postale rijetkost, a u marketima se konstantno oglašavaju upozorenja, kako na rumunskom tako i na engleskom, da ljudi drže distancu od dva metra, da redovno peru ruke i povedu računa o mnogim drugim važnim stvarima. Sve se vidi i na pisanim obavještenjima na ulaznim vratima svih radnji. Apel doktora da poštujemo i postupamo onako kako nam savjetuju, takođe je konstantan. Obraćaju se stalno stanovnicima Temišvara preko medija. Velika pozornost usmjerena je na starije ljude, kojima se pruža posebna pomoć u slučaju da se nađu u nemogućnosti kupovine osnovnih prehrambenih namirnica i ljekova“, priča Simonovićeva.

Grad-karantin: Temišvar
Grad-karantin: Temišvar(Foto: Ivanka Simonović)

Ako krše karantin, stanvnici Temišvara mogu biti kažnjeni i do 2.000 eura.

“Bolnica za zarazne bolesti ‘Victor Babes’ u Temišvaru u potpunosti je oslobođena kako bi se maksimizirao kapacitet za primanje osoba zaraženih koronavirusom... Ono što saznajem putem medija, prikupljaju se donacije za bolnice i druge zdravstvene jedinice, u cilju prikupljanja potrebnih sredstava za liječenje oboljelih od koronavirusa. Vlasti apeluju da ostanemo u svojim domovima, da smanjimo izlaske... Situacija jeste ozbiljna. Svima poručujem da mislimo jedni o drugima, vodimo računa šta radimo i da iskoristimo ove dane da dobro razmislimo, jer smatram da iz svega ovoga možemo izvući velike lekcije kako bismo dalje koračali kao bolji i svjesniji ljudi“, poručuje podgorička studentkinja.

Ambasada na raspolaganju, ako zatreba

Simonovićeva priča da je i među studentima na razmjeni nastala pometnja.

“Mnogi su dobili poziv od svojih univerziteta da mogu da se vrate i odustanu od razmjene studenata, ukoliko to žele. Stoga su neki to i uradili. Maroko je, recimo, poslao privatan avion za svoje studente. Svi crnogorski studenti, koji borave u Rumuniji, javili su se Ambasadi Crne Gore u Bukureštu. Ostavili smo svoje kontakte, a saopšteno nam je da nam je Ambasada na raspolaganju u slučaju da nam zatreba“.

Bonus video: