Nove mjere objavljene u Službenom listu: "Naredbe se ne poštuju u neophodnoj mjeri"

"Iskustva i struka nam govore da moramo dodatno unaprijediti poštovanje naredbi i odgovornost svih – i građana i institucija. U ovakvim situacijama, nažalost, ne postoji druga prilika"
71048 pregleda 60 komentar(a)
Sa sjednice Nacionalnog koordinacionog tijelaza zarazne bolesti, Foto: Gov.me
Sa sjednice Nacionalnog koordinacionog tijelaza zarazne bolesti, Foto: Gov.me

Dosadašnje naredbe ne poštuju se u neophodnoj mjeri, kao i da se naša država nalazi u prelomnom trenutku pandemije koji će definisati dalji tok.

To je saopšteno nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, obrazlažući nove privremene mjere koje će se primjenjivati narednih 15 dana.

Naredbe su objavljene u Službenom listu i stupile su na snagu.

Naredba objavljena u Službenom listu
Naredba objavljena u Službenom listu(Foto: Službeni slist)

Nepostupanje po mjerama podliježe krivičnoj odgovornosti, u skladu sa članom 287 i 302 Krivičnog zakonika Crne Gore.

"Iskustva i struka nam govore da moramo dodatno unaprijediti poštovanje naredbi i odgovornost svih – i građana i institucija. U ovakvim situacijama, nažalost, ne postoji druga prilika", saopšteno je nakon sjednice.

Zauzet je stav da su odluke koje su donijete "odgovorne i iskazana je odlučnost da mjere budu sprovedene do kraja uz uvjerenje da će ih građani razumjeti i poštovati".

Dodaju da ako "ne budemo odlučni svi zajedno da uložimo u zdravlje, moraćemo uložiti mnogo više u saniranje posljedica".

"A nažalost, biće i gubitaka ljudskih života koje je nemoguće vratiti", zaključeno je na sjednici Nacionalnog koordinacionog tijela.

Donijeta je odluka da zbog ulaska u prelomnu fazu epidemije svakodnevno budu organizovane dvije konferencije za medije – u 9 i u 17 časova kako bi svim medijima bilo omogućeno da, uz direktan prenos, blagovremeno i pod istim uslovima dođu do svih relevantnih informacija.

Bonus video: