Ljudskost u doba korone: Donacije, dobrovoljci, volonteri

Pratite sve primjere humanosti u Crnoj Gori. Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...
1473 pregleda 5 komentar(a)
Detalj iz Nikšića, Foto: Luka Zeković
Detalj iz Nikšića, Foto: Luka Zeković

Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...

Stručni tim Instituta Sigurnost je u okviru zajedničke inicijative donirao novčana sredstva u iznosu od 10.000,00 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti.
"Stručni tim Instituta Sigurnost kompanije koja se permanentno bavi zaštitom i zdravljem na radu, kao odgovor na novonastalu situaciju izazvanu nekontrolisanim širenjem koronavirusa COVID-19 stoji na raspolaganju, svojim kapacitetima, svim pravnim subjektima koji iskažu interesovanje za povećanjem preventivne zaštite svojih zaposlenih. Takođe, kao gest humanosti i odgovorne politike u datom trenutku, Institut Sigurnost je u okviru zajedničke inicijative donirao novčana sredstva u iznosu od 10.000,00 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti sa dubokim ubjeđenjem da samo ujedinjenim i kolektivnim angažovanjem možemo savladati pandemiju izazvanu koronavirusom COVID-19."
Medžlis (Odbor) Islamske zajednice u Beranama obezbijedio je tonu brašna od kojeg će u narednih petnaest dana biti pravljen hljeb isključivo za pripadnike RAE populacije u naseljima Donji Talum i Riversajd u ovom gradu.
Predsjednik Medžlisa Rifat Ličina objasnio je da će od ove količine brašna privatna pekara Mladost besplatno peći po stotinu kilograma hljeba dnevno i dijeliti pripadnicima RAE populacije.
„Ovo je samo početak. Svjesni težine situacije u kojoj se nalazi ova najranjivija populacija, mi ćemo nastojati da obezbijedimo još brašna i zbog toga molimo sve ljude dobre volje da nas je jave, kako bi akcija mogla da se dalje nastavi“ – rekao je Ličina.
On je donatorima poručio da je dovoljno da se jave ili njemu ili beranskom glavnom imamu Rahimu Muratoviću.
Ličina je rekao da se Medžlis Islamske zajednice u Beranama u potpunosti pridržava strogih uputstava NKT kada je riječ o zabrani okupljanja u vezi sa vjerskim obredima, odnosno molitvama i dženazama (shranama).
„Mi smo tu da bez ikakvog pogovora poštujemo sve preporuke i naredbe nadležnih državnih organa, na dobrobit svih nas u Beranama i Crnoj Gori“, kazao je Ličina.
DOO „Komunalno“ Tivat će usmjeriti na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti iznos od 2.500 eura.
"Izvršni direktor DOO „Komunalno“ Tivat Vlado Đukić i pomoćnica izvršnog direktora Joković Andrijana se odriču dijela svoje martovske zarade u korist Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti -Odbor direktora DOO „Komunalno“ Tivat u sastavu : Svjetlana Đikanović predsjednica, te članovi Milka Biskupović, Ana Jakšić, Vukašin Vujačić i Vido Matković su jednoglasno odlučili da se njihova martovska naknada u punom iznosu usmjeri na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti. Na istovjetan način se izjasnila i Vesna Lekić -Sekretarka Odbora direktora DOO „Komunalno“ Tivat", saopšteno je iz ove kompanije.
Opština Herceg Novi, zahvaljujući saradnji sa krojačicama, poklanja zaštitne maske građanima koji do sada nisu uspjeli da ih sebi obezbijede, saopštili su iz ove lokalne samouprave.

Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG) u saradnji sa Studentskim parlamentom UCG i Zavodom za transfuziju krvi Crne Gore organizuju akciju dobrovoljnog davanja krvi i 2. aprila 2020. godine, u periodu od 8:30 do14 časova, saopštili su iz UCG

"Svi zainteresovani studenti prilikom prijave na kontakt telefon ili putem mejla dobiće anketu koju je potrebno da ispune, a moraju ispuniti određene kriterijume kako bi mogli donirati krv i u ovim vanrednim situacijama", navodi se u saopštenju UCG.

Svi koji se prijave dobiće svoje termine, u svakom terminu dolazi po jedan student kako bismo ispoštovali sve mjere prevencije i socijalne distance.

"Sve informacije i prijave na kontakt telefon: 069526712 i 069275468 ili putem mejl adrese: stefanmikic@t-com.me", saopštili su iz UCG.

Uvažavajući preporuke Vlade Crne Gore utvrđene sa sjednicie od 19. marta, a u cilju umanjenja negativnih efekata od epidemije virusa COVID-19, uprava i poslovodstvo Komunalnog preduzeća Tivat će postupiti tako što će Komunalno usmjeriti na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) iznos od 2.500 eura.

Saopšteno je to juče iz ovog opštinskog preduzeća uz napomenu da se izvršni direktor Komunalnog Vlado Đukić i pomoćnica izvršnog direktora Andrijana Joković odriču dijela svoje martovske zarade u korist NKT.

Odbor direktora Komunalnog koji čine predsjednica Svjetlana Đikanović i članovi Milka Biskupović, Ana Jakšić, Vukašin Vujačić i Vido Matković su jednoglasno odlučili da se njihova martovska naknada u punom iznosu usmjeri na račun NKT.

"Na isti način se izjasnila i Vesna Lekić sekretarka Odbora direktora DOO Komunalno Tivat", zaključuje se u saopštenju ove firme.

"Članovi Upravnog odbora sportsko sportsko-ribolovnog kluba (SPK) “Lipljen” su se jednoglasno složili da zbog novonastale teške situacije u državi Crnoj Gori povodom pandemije virusa Corona uplate 10.000 eura kao donaciju u cilju borbe protiv koronavirusa, na žiro račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti” navodi se u odluci SRK Lipljen, koji gazduje pljevaljskim vodama.

Iz SPK "Lipljen" obavjestili su svoje članove da je sinoć Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo nove privremene mjere u cilju suzbijanja širenja koronavirusa koje će se primenjivati narednih 15 dana .

“Pored ostalih, nova mjera je zabrana sportskih I rekreativnih aktivnosti na svim javnim površinama. Naravno, da se ovo odnosi i na zabranu sportsko rekrativnog ribolova. Molim da ovu, kao i sve druge mjere, prihvatimo i dosljedno primjenjujemo. Za sve nejasnoće ili pitanja u vezi ove ili drugih mjera, možete se obratiti Nacionalnom koordinacionom tijelu”, navodi se u saopštenju Lipljena.

Aleksa Madžgalj donirao je Crnoj Gori i Srbiji po 10.000 medecinskih maski.
Madžgalj živi u Pekingu u Kini ,a porijeklom iz Majstorovine kod
Bijelog Polja.
Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje dobila je danas četiri donacije od firmi iz tog grada.
“Firme koje su danas donirale novčana sredstva, hranu i higijenu za naše sugrađane koji su u stanju potrebe su, Put gross 3 hiljade eura; Outlet centar i Eki komerc po 500 eura i Prima med 200 eura. Koristimo priliku da se zahvalimo društveno odgovornim firmama koje su nam pomogle i opredijelile pomoć, koja će u narednom periodu biti distribuirana sugrađanima koji su u stanju socijalne potrebe", kazao je koordinator Crvenog krsta Mašan Živković.
On je istakao da je ovo još jedan pokazatelj humanosti i solidarnosti svih Bjelopoljaca, te pokazatelj da ove firme brinu o svim sugrađanima, da je u ovom trenutku briga o građanima na prvom mjestu.
Odbornici Demokratskog fronta (DF) u Skupštini opštine Bijelo Polje, Rade Ranitović, Miloš Šaponjić, Vaso Obradović i Jelena Kljajević doniraće odborničke naknade, za mjesec
mart, narodnoj kuhinji "Milena Vojvodić" u Bijelom Polju.
"U vremenu pandemije korona virusa i opasnosti koja se nadvila nad stanovništvom Crne Gore, smatramo da je naša dužnost i odgovornost da na skroman način pomognemo onima kojima je pomoć potrebna, a to su između ostalih i naši sugrađani koji su korisnici usluga narodne kuhinje", navodi se u saopštenju.
Outlet centar u vlasništvu Bjelopoljca, Elmedina Drpljanina, uplatio je danas donaciju od 1.000 eura Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Bijelo Polje i Humanitarnom fondu "Hilal"."Na ovaj način želimo da damo skroman doprinos u prevazilaženju situacije izazvane koronavirusom. Nadamo se da ćemo se svi zajedno izboriti sa epidemijom, što je u ovom trenutku najvažnije", poručili su iz Outlet centra.
Štjefan Camaj odbornik Demokratske Crne Gore u Skupštini opštine (SO) Tuzi i volonter kriznog štaba, donirao je odborničku naknadu u visini od 150 eura Opštini Tuzi za borbu protiv pandemije koronavirusa i pomoć najugroženijim građanima, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore."Camaj je naknadu donirao u znak solidarnosti i altruističnosti prema onima kojima je to najpotrebnije. Osim toga, on gotovo svakodnevno učestvuje u humanitarnim aktivnostima pomažući najugroženijima i odnoseći hranu građanima ove opštine koji su u obaveznoj dvadesetčetvoročasovnoj kućnoj izolaciji", navodi se u saopštenju Demokrata.Iz te partije su dodali da je Camaj prethodno donirao i odborničku naknadu u Skupštini Glavnog grada Crvenom krstu u Podgorici zajedno sa 12 kolega odbornika Demokrata, u ukupnom iznosu od 1.950 eura."Postupci Štjefana Camaja su pozitivni primjeri svima i pokazatelj da postoji mnogo načina da se pomogne onima kojima je pomoć potrebna, samo kada postoje dobra volja. Doprinos svakog građanina Crne Gore humanitarnim akcijama, sloga i zajedništvo, u konačnom će iznjedriti veliku pobjedu", zključuje se u saopštenju Demokrata.
Camaj
Camaj autor: Demokratska Crna Gora

Bonus video: