UČENJE NA DALJINU

Ministarstvo prosvjete: Srednje stručne škole pripremile oko 350 video časova

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković rekao je da Centar prati organizaciju nastave stručnih škola čiji učenici, pored opšteobrazovnih predmeta koji su im već dostupni na 'UčiDoma 2 kanalu, imaju dostupne i materijale koje im je pripremio jedan broj SSŠ
1249 pregleda 0 komentar(a)
Vukčević, Rajković i Pićurić, Foto: Vlada Crne Gore
Vukčević, Rajković i Pićurić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 31.03.2020. 14:34h

Srednje stručne škole (SSŠ) pripremile su oko 350 video časova kojima je pokriven veliki dio nastave za učenje na daljinu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Stručne škole su, kako su kazali iz Ministarstva, samo u prvoj sedmici koncepta učenja na daljinu pripremili oko 250 video materijala.

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković rekao je da Centar prati organizaciju nastave stručnih škola čiji učenici, pored opšteobrazovnih predmeta koji su im već dostupni na 'UčiDoma 2 kanalu, imaju dostupne i materijale koje im je pripremio jedan broj SSŠ.

Kako je kazao, posao nije lak, posebno ako se uzme u obzir da u stručnim školama ima oko 90 obrazovnih programa.

“Nosioci aktivnosti uglavnom su velike stručne škole, koje pripremaju video i druge materijale, a potom ih, kroz svoje YouTube kanale i na druge načine, čine dostupnim svim SSŠ u Crnoj Gori”, kazao je Rajković.

On je rekao da je za nastavu iz oblasti turizma primarno zadužena Škola za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“, a za nastavu iz elektrotehničkih predmeta zadužena je Elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“.

Kako je naveo za ekonomske predmete značajnim dijelom pokriva Ekonomska škola „Mirko Vešović“,a oblast mašinstva i saobraćaja pokriva SSŠ „Ivan Uskoković“.

Prema riječima Rajkovića oblast usluga pokriva SSŠ u Beranama u saradnji sa SSŠ „Spasoje Raspopović“, a medicinske škole rade u koordinaciji sa Medicinskom školom u Podgorici.

Direktor Elektrotehničke škole „Vaso Aligrudić“, Veselin Pićurić, naveo je da ta škola već deset godina koristi onlajn platformu kao dodatak klasičnoj nastavi, i da je u tom smislu, novonastalu situaciju dočekala spremno.

Kako je kazao, njihova škola je preuzela odgovornost da svoje materijale ponudi svim elektotehničkim školama u Crnoj Gori.

“Iz oblasti elektrotehnike urađeno je preko 100 video-zapisa sa predavanjima”, kazao je Pićurić

Direktor Škole za srednje i više stručno obrazovanje „Sergije Stanić“, Darko Vukčević, rekao je da već sada u školi postoje digitalne učionice u kojima se snima nastava.

Vukčević je kazao da je njihova škola izradila priručnike za postupanje i snimanje, i da se mnogobrojni snimljeni materijali za skoro sve smjerove, svakodnevno postavljaju na YouTube kanal Škole.

„Nije poenta samo slati djeci veliku količinu materijala, već ih načiniti interesantnim“, kazao je Vukčević.

Rajković, Pićurić i Vukčević, poručili su da roditelji u ovoj situaciji igraju veliku ulogu, i pozvali su ih da zajedničkim snagama odgovore izazovu, kako bi imali i zdravlje i znanje.

Kako se navodi, oni su istakli značajnu ulogu nastavnika koji učestvuju u snimanjima, a koji su u rekordnom roku pripremili veliku količinu materijala.

Preporučujemo za Vas