GA: Odluka Vlade legitimna, neadekvatna komunikacija sa građanima

Iz GA navode da bez adekvatnog obrazloženja laička i ukupna javnost teško može da ispita pravno utemeljenje donijetih mjera, što, kako se ocjenjuje, može pojačati strah i paniku.
4046 pregleda 5 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Savo Prelević
Detalj iz Podgorice, Foto: Savo Prelević

Odluka Vlade o ograničenju slobode kretanja ustavno i zakonski je pravno utemeljena, njen cilj je legitiman, ali nadležni organi nijesu adekvatno komunicirali sa građanima, ocijenile je Građanska alijansa (GA).

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo je sinoć da se građanima zabrani izlazak iz kuća radnim danima od 19 sati do pet ujutru, a vikendom od 13 sati u subotu, do pet sati u ponedjeljak ujutru,

Iz GA navode da bez adekvatnog obrazloženja laička i ukupna javnost teško može da ispita pravno utemeljenje donijetih mjera, što, kako se ocjenjuje, može pojačati strah i paniku.

“Zato je vrlo važno da Vlada na pravi način predstavi i objasni građanima uvedene mjere, a ne preko Twittera, koje veliki broj građana ne koristi”, kaže se u saopštenju GA.

Ocjenjuje se da konfuziju u stručnoj javnosti pravi to što se javno u obavještenjima Vlade kao donosilac odluka predstavlja Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT), kojim predsjedava potpredsjednik Vlade Milutin Simović, a u Službenom listu objavljuju odluke Ministarstva zdravlja, koje potpisuje ministar Kemal Hrapović.

“Na sajtu Vlade i Službenom listu nije objavljena odluka o osnivanju ovog Koordinacionog tijela, pa nije jasno predočeno ni da je ovo radno tijelo Ministarstva zdravlja, ni iz kog razloga njime predsjedava neko drugi u odnosu na ono što je u Zakonu precizno predviđeno”, kažu iz GA.

Naglašava se da kršenje mjera NKT, podliježe krivičnoj odgovornosti i da su zaprijećene najstrože zakonske sankcije prema svim prekršiocima.

“Zbog toga je vrlo važno i da budu javnosti jasno predstavljene sve odluke pa i ona o osnivanju NKT-a”, kaže se u analizi odluke Vlade o ograničenju slobode kretanja.

Ocjenjuje se da ova činjenica dodatno obavezuje Vladu da sa posebnom pažnjom pristupi komunikaciji o ovim temama.

“Tako građani i javnost ne bi dovodili u pitanje ustavnost donijetih mjera, o čemu se u političkoj, medijskoj, laičkoj javnosti i na društvenim mrežama, bez potrebe vodi nepotrebna diskusija, imajući u vidu ozbiljnost ukupnog trenutka”, navode iz GA.

Iz te nevladine organizacije su pohvalili dosadašnje aktivnosti NTK-a.

Bonus video: