Isteklo im rješenje o obaveznoj samoizolaciji, nemaju novo

Nacionalno tijelo za zarazne bolesti donijelo je 28. marta novu privremenu mjeru prema kojoj se licima kojima je određena mjera stavljanja u samoizolaciju, po isteku 14 dana, samoizolacija produžava za još 14 dana
23817 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 31.03.2020. 20:14h

“Vijestima” se obratilo više lica kojima je rješenje o obaveznoj samoizolaciji isteklo dan ili dva prije nego je ta mjera produžena, a u međuvremenu nisu dobili novo rješenje o produženju, ali ni potvrdu o prestanku samoizolacije.

Novinarima “Vijesti” ispričali su da su, nakon što su im prvi put propisane, poštovali mjere obavezne samoizolacije, da su se javljali Institutu za javno zdravlje i da su im iz IJZ kazali da će im po isteku rješenja poslati potvrdu o završenoj samoizolaciji.

To se, tvrde, nije desilo. U međuvremenu, 28. marta, Nacionalno tijelo za zarazne bolesti donijelo je novu privremenu mjeru prema kojoj se licima kojima je određena mjera stavljanja u samoizolaciju, po isteku 14 dana, samoizolacija produžava za još 14 dana. Sagovornici “Vijesti” kazali su da ne znaju da li se nova mjera odnosi na njih, a odgovor na to pitanje nisu uspjeli dobiti ni od nadležnih. Neki među njima, vratili su se na posao ili su otputovali u drugi grad, gdje žive.

Tvrde da su o svemu pitali i sanitarnu inspekciju i IJZ, ali da nisu dobili konkretan odgovor. Objašnjavaju da je problem za one koji rade, jer poslodavci traže potvrdu o završenoj samoizolaciji, kako bi zaštitili druge zaposlene.

Ukoliko je neophodno da ta lica produže mjere samoizolacije, poslodavac, kako su kazali “Vijestima”, želi da i o tome bude zvanično informisan.

Zaposleni su nesigurni i u iznos zarade koju će primiti, jer poslodavci nisu dobili obavještenje o tome kako će se vršiti isplata zarada i strahuju da će njihove plate zbog toga biti znatno umanjene...

Iz NKT i IJZ “Vijestima” ranije nisu odgovorili na pitanja o tome na koja se lica produženje mjere o samoizolaciji tačno odnosi i da li to važi i za lica čija su rješenja istekla i nekoliko dana prije uvođenja nove mjere.

Na pitanje je na današnjoj konferenciji IZJ odgovorila članica Nacionalnog koordinacionog tijela Vesna Miranović.

"Nemam informaciju da neko ko je bio u samoizolaciji nije dobio rješenje danom prestanka samoizolacije, spiskovi su ažurirani i proslijeđeni ka Vladi, tako da tu informaciju nemamo. Ako građani imaju informaciju da je došlo do neke greške, bili bismo zahvalni da nam na nju ukažete. Takođe, ako je osoba bila u karantinu, dobija rješenje o samoizolaciji i vrši se transfer do mjesta boravka u prostor u kojem će nastaviti sa samoizolacijom", rekla je Miranović.

Bonus video: