Željela na čelo ASK-a, zaboravila da je bila u DPS-u

Sa Pupovićevom nije obavljen razgovor, Milašinović i Radonjić nisu dobili nijedno za. U četvrtak kreće novi konkurs za nasljednika Sretena Radonjića
10517 pregleda 7 komentar(a)
Članovi Savjeta odlučili da nijedan kandidat nije zadovoljio uslove, Foto: Luka Zeković
Članovi Savjeta odlučili da nijedan kandidat nije zadovoljio uslove, Foto: Luka Zeković

Savjet Agencije za sprečavanje korupcije pokušaće iz trećeg puta da izabere direktora Agencije, nakon što nijedno od troje kandidata nije dobilo podršku članova.

Na jučerašnjoj sjednici članovi su imali prilike da razgovaraju sa kandidatima za direktora, ali je već na prvom pitanju „pala“ službenica Opštine Budva Elvira Pupović.

„Vijesti“ su ranije objavile da je ona 2017. godine izabrana u budvanski odbor Demokratske partije socijalista (DPS), a da, po Zakonu o sprečavanju korupcije, za direktora Agencije ne može biti izabrana osoba koja je u posljednjih deset godina bila član organa političke partije.

Međutim, kako je dostavila dokument u kojem piše da nije bila član organa političke partije, na ovaj propust je, prema saznanjima „Vijesti“, članovima prije razgovora sa njom ukazao član Savjeta Zlatko Vujović.

„Ja više nisam član partije. Nisam član nijedne partije. Predlagana sam i u ovom sazivu OO DPS Budva, ali nisam imenovana i odabrana za članstvo“, kazala je Pupovićeva na audio snimku koji je dostavljen poslije sjednice Savjeta.

Predsjednik Savjeta Momčilo Radulović istakao je da se ne radi o članstvu u partiji, nego o članstvu u organima partije.

„Ovo se desilo prije neke tri godine. Morali ste da imate svježe sjećanje u vezi sa tim. Doveli ste nas u neprijatnu situaciju“, kazao je on, dodavši da zbog toga ne ispunjava uslove konkursa.

Protiv nje bi, saznaju “Vijesti”, mogla biti podnijeta i krivična prijava.

Poslije toga je održan razgovor sa tužiocem Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici Vukasom Radonjićem, za kojeg su svi članovi imali pitanja.

Članica Savjeta Goranka Vučinić pitala ga je, između ostalog, da li će dati saglasnost za uvid u bankarske račune i da li smatra da se u Crnoj Gori zloupotrebljavaju diskreciona prava. Radonjić je kazao da će dati saglasnost za uvid u račune, ali da to do sada nije radio jer nije imao dovoljno saznanja o tome šta saglasnost konkretno podrazumijeva.

„Ostvarivanje diskrecionih prava mogući je izvor korupcije i negdje se percipira kao takav u društvu“, kazao je on, na što je Vučinićeva dodala da GRECO, tijelo Savjeta Evrope za borbu protiv korupcije, preporučuje da se ta prava suze.

Na pitanje Vujovića šta je njegov najveći profesionalni uspjeh, Radonjić je kazao da je to što je među kolegama uspio da izgradi „reputaciju mladog tužioca koji je uz to veoma stručan, veoma profesionalan“. Dodao je da to, po njegovom mišljenju, nije i ne bi trebalo da bude što ima veliki broj krivičnih predmeta koji su uspješno završeni ili što je njegov rad u ODT ocijenjen odličnim.

Na pitanje člana Savjeta Rifata Hadrovića kakav je njegov lični stav o kritikama na račun nezavisnosti Agencije, tužilac je kazao da ih razumije, dodajući da ih takvim percipira i Evropska komisija u svojim izvještajima.

„Nisam stekao utisak da je ta samostalnost i nezavisnost na pravi način manifestovana u društvu“, kazao je on.

Na pitanje člana Gavrila Čabarkape šta ga je navelo da se prijavi kad je izabran ponovo u ODT, Radonjić je kazao da uvijek traži nove izazove „gdje ću uspjeti da iskoristim dosadašnje iskustvo u radu u borbi protiv korupcije“.

„Zaista mislim da za direktora zaslužuje osobu koja je nova, koja nije zaposlena u Agenciji ili u njenim pravnim prethodnicma, a koja je prepoznata po profesionalnom i zakonitom djelovanju“, kazao je on.

Radulović je na sjednici testirao poznavanje engleskog Radonjića, ali to nije uspio i sa trećim kandidatom - vršiocem dužnosti direktora Savom Milašinovićem, koji je u biografiji naveo da ima osnovno znanje tog jezika.

„Ovo je Crna Gora i ovdje se odgovara na crnogorskom... Vi kršite uslove konkursa. Nigdje nije navedeno u uslovima poznavanje jezika, ja koliko znam,“ kazao je on.

Dodao je da je to pitanje postavljeno na ličnoj osnovi, nakon što nije dopustio da kamerman snima sjednicu Savjeta Agencije.

Njemu ostali članovi nisu postavljali pitanja, jer su to uradili na prethodnom razgovoru.

Mada je na prošloj sjednici dobio tri glasa za a dva protiv, na ovoj je dobio tri uzdražana glasa i dva negativna. Radonjić je dobio pet uzdržanih. Novi, treći konkurs za nasljednika Sretena Radonjića biće raspisan u četvrtak i trajaće 20 dana.

Bonus video: