Obustavljene operacije za pacijente sa malignim bolestima koje nisu hitne

Rukovodilac Kriznog tima je kazao da je situacija dobro regulisana kada su u pitanju pacijenti koji primaju onkološku terapiju
23978 pregleda 18 komentar(a)
Lazović
Lazović
Ažurirano: 31.03.2020. 18:06h

Rukovodilac Kriznog tima, Ranko Lazović, saopštio je da su za sada obustavljeni svi operativni zahvati na pacijentima sa malignim bolestima koji nisu hitni.

"Šta to znači - bolesnik koji ne krvari, a ima malignu bolest, koji nije u spletu crijeva, koji nije kompromitovanog stanja svijesti zbog određene grupe tumora, koji nije respiratorno ugrožen, tako da je to nešto što može da sačeka neko kraće vrijeme potpuno bezbjedno", pojasnio je Lazović.

"Mi o tim pacijentima vodimo i te kako brigu. Postoji nekoliko hospitalizovanih pacijenata za koje nam je procjena da ih treba operisati - juče je to bilo u kotorskoj bolnici, u ponedjeljak se radi nekoliko zahvata u KC u Podgorici i tamo gdje je procjena da je bolesnik hitan, nećemo odlagati. Tamo gdje je procjena da može da sačeka, da sačekamo i zbog bolesnika i zbog zdravstvenog sistema razvoj situacije", rekao je Lazović.

Dodao je da je situacija dobro regulisana kada su u pitanju pacijenti koji primaju onkološku terapiju.

"Tuzi smo regulisali tako što primaju hemioterapiju u Domu zdravlja u posebnoj prostoriji sa posebnim ulazom. Ostali građani na propisan način, u dogovoru sa onkologom dolaze po terapiju, ista se sprovede i vraćaju se kući", rekao je Lazović.

Bonus video: