IMOVINSKI KARTON

Radunovići mjesečno primali preko 6.000 eura

Ministri finansija i bez portfelja dali Agenciji saglasnost za uvid u račune
16000 pregleda 16 komentar(a)
Radunović, Foto: Boris Pejović
Radunović, Foto: Boris Pejović

Ministar finansija Darko Radunović prošle godine primao je oko 2.400, a njegova supruga Vesna Radunović oko 3.340 eura mjesečno, stoji u redovnom godišnjem imovinskom kartonu koji je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

Osim ministarske plate od malo više od 1.700, Radunović je kao član Savjeta za finansijsku stabilnost Centralne banke Crne Gore primao još 700 eura mjesečno. On je član još četiri radna tijela, ali za njih ništa ne prima.

Supruga mjesečno od dva redovna primanja ima oko 3.340, a sin Balša Radunović sa svog posla 500 eura mjesečno.

Ministar je vlasnik stanova od 35 i 75, a supruga od 42 i 75 metara kvadratnih. Osim četiri stana, Radunovići imaju i vinograd od 101 i malo više od 850 metara kvadratnih njiva.

500 do 2.000 eura iznosi novčana kazna za javnog funkcionera koji u zakonskom roku ne dostavi redovni godišnji imovinski karton. Rok za podnošenje kartona ističe danas

Ministar je vlasnik „renoa lagune“ iz 2010. godine koji je stekao kupovinom, a supruga je razmjenom postala vlasnica sedam godina mlađeg „renoa kadjara“. Ona, takođe, u banci ima nepunih 20.000 eura i to stanje se nije bitnije mijenjalo u odnosu na godinu ranije.

Radunovići imaju akcije u više akcionarskih društava, a ministar od 2007. godine otplaćuje skoro 223.500 eura stambenog kredita u ratama od 547 eura.

Nakon što godinama nije davao saglasnost za uvid u bankarske račune, ministar je promijenio mišljenje i oobrio pristup Agenciji. Uvid u bankarske račune je od ranije dala njegova koleginica u Vladi, ministarka bez portfelja Marija Vučinović.

Vučinović
Vučinović(Foto: Savo Prelević)

Osim ministarke plate od 1.680 eura i dodatka od 77 eura mjesečno, ona kao članica Hrvatskog nacionalnog vijeća prima još 200 eura mjesečno. Više ne prima od 300 eura koje je primala kao predsjednica Hrvatske građanske inicijative, nakon što je na njeno mjesto prošle godine postavljen poslanik Adrijan Vuksanović.

Njen suprug Gracija Vučinović prima 231 euro penzije.

Osim stana od 59 metara kvadratnih koje je prije nekoliko godina dobila od Vlade pod povoljnim uslovima, Vučinovići od ranije imaju stan od 160 i garažu od 28 metara kvadratnih, koje je naslijedio njen suprug. Uz to je suvlasnik dvije ruševine, porodične stambene zgrade od 42 i 95 metara kvadratnih, velikog zemljišta i dvije nepokretne imovine od 20 i 325 metara kvadratnih koje su navedene pod “ostalo”.

Kada je u pitanju pokretna imovina, ministarka posjeduje “folksvagen pasat” iz 2005. a suprug plovilo “pasaru” iz 1987. godine

Supružnici su vlasnici akcija u pet akcionarskih društava.

Danas ističe rok za dostavljanje redovnih godišnjih imovinskih kartona Agenciji za sprečavanje korupcije za prošlu godinu. Ko ne dostavi karton u datom roku, po Zakonu o sprečavanju korupcije prijeti mu novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Preporučujemo za Vas