Rijeke postale smetlišta, a izletišta izvor zaraze

Osim brojnih postojećih divljih deponija u Nikšiću, ovih dana nikla još jedna ispod i oko željezničkog mosta, u blizini tunela Budoš.
2752 pregleda 1 komentar(a)
Deponija ispod željezničkog mosta, Foto: Privatna Arhiva
Deponija ispod željezničkog mosta, Foto: Privatna Arhiva

Priči o nikšićkim deponijama izgleda da se ne nazire kraj. Korita mnogih rijeka su odavno pretvorena u smetlište, a i pojedina izletišta, aktivnošću nesavjesnih građana, postala su potencijalni izvori zaraze. Tako je ovih dana nikla još jedna divlja deponija ispod i oko željezničkog mosta, u blizini tunela Budoš.

“Evo tužnih slika iz Nikšića. Kako smo odgovorni i vaspitani, ne zaslužujemo ništa bolje. Ovdje se išlo na trening i šetnju, a kad ljeto dođe bilo je kupalište i spas od vrućine. Čuvala se stoka, zbijale se šale, a danas je smetlište i bolest”, napisao je čitalac “Vijesti”, koji je poslao fotografije.

Predsjednik Društva mladih ekologa Nikšić (DMEN) Miodrag Karadžić smatra da se, kada su divlje deponije u pitanju, radi o kulturološkom problemu zajednice i nesavjesnom ponašanju koje je u gradu pod Trebjesom decenijama prisutno.

“Danas su savjesni i zabrinuti građani poslali fotografije sa te lokacije, sjutra i narednih dana mogu slati sa desetina drugih koje su slične ovoj. Jednostavno, otpad se u Nikšiću odlaže svuda gdje je pogodno mjesto za pristup vozilu. I ne samo komunalni, već se i životinjski otpad odlaže svuda. Najgore je što tom nesavjesnom sistemu odlaganja nikako da se stane na kraj”, kazao je Karadžić.

Podsjetio je da su oni nedavno bili svjedoci odlaganja većeg broja uginulih životinja u Studenačkim glavicama, nadomak eko parka Blace, da je prvih nekoliko uginulih životinja uklonjeno “pod patronatom opštinskog Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, dok su ostale još na istoj lokaciji.

Nekada izletište, sada deponija
Nekada izletište, sada deponija(Foto: Privatna Arhiva)

“I pored javnog poziva veterinarskoj inspekciji, niko nije došao na teren ili nas pozvao da bi se taj problem riješio. Javnost nije dobila ogovor koji su uzroci uginuća, da li se radi o trovanju ili nekoj zarazi, a nijesu ni počinioci procesuirani ni kaženjeni. Dok je god takvo sistemsko stanje i dok se ne dese odgovorne promjene sa više nivoa i počinioci ne kazne, sretaćemo se sa otpadom na svakom koraku”, poručuje Karadžić.

Predsjednik ekološkog pokreta “Ozon” Aleksandar Perović ističe da zabrinjava broj divljih deponija na teritoriji opštine Nikšić, posebno u kontekstu mogućnosti pojave i širenja zaraznih bolesti na ljude i životinje.

Podsjetio je da su početkom marta obišli značajan broj lokacija koje imaju “hronične probleme sa nelegalnim odlaganjem različitih vrsta otpada, gdje su korita i obale rijeka veoma zastupljeni”.

“Zatečeno stanje je katastrofalno, što bi trebalo da zabrine sve građane Nikšića. Ako znamo da se i dalje otpad sakupljen iz grada deponuje na neuređenom smetlištu na lokaciji Mislov do, gdje svakodnevno raste najveća ‘planina’ smeća u zemlji i regionu, sa žaljem konstatujemo da u 21. vijeku nemamo uređen sistem pravilnog upravljanja otpadom, što je porazno za institucije sistema”, ističe Perović.

Prema njegovim riječima, da bi se situacija promijenila, neophodno je da oblast upravljanja otpadom bude uvrštena u prioritete i da se u najkraćem mogućem roku uredi na način koji je održiv i sa ekološkog i sa ekonomskog aspekta.

“To podrazumijeva i efikasnu i neselektivnu primjemu važećih zakona, posebno kaznenih mjera, kako za počinioce tako i za one koji nesavjesnim radom ili nečinjenjem zloupotrebljavaju službeni položaj, što se osnovano sumnjamo dešava”, upozorava Perović.

Bonus video: