Sedamnaest novih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori

U Podgorici je registrovano 11 novih slučajeva, Bijelom Polju pet i Nikšiću jedan
106315 pregleda 146 komentar(a)
Begić
Begić
Ažurirano: 02.04.2020. 10:52h

U Crnoj Gori je potvrđeno 17 novih slučajeva oboljelih od koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Tako je broj oboljelih od koronavirusa u našoj državi porastao na 140.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić je istakao da je za nama još jedan težak dan.

On je kazao da je od juče u 18 do jutros u devet časova analizirano 110 uzoraka. Pojasnio je da je 16 novooboljelih povezano sa prethodnim slučajevima, dok se za izvorom infekcije kod jednog slučaja još traga.

U Podgorici je, kazao je Begić, registrovano 11 novih slučajeva, Bijelom Polju pet i Nikšiću jedan.

"Ovo je naplata svega onoga što se dešavalo prije 14 dana", istakao je Begić.

On je kazao da je do sada testirano 1.030 osoba, da sada u Crnoj Gori ima 140 oboljelih, a stopa iznosi 22 odsto.

Begić je naglasio da je očigledno da je broj kontakata bio veći "nego što smo očekivali".

"Nismo očekivali da ćemo imati ovoliko kontakata. Nismo očekivali da se virus širi između opština, što se dešava i pored donesenih mjera", kazao je Begić.

Istakao je da je stopa obolijevanja u Crnoj Gori otprilike ista kao u Hrvatskoj.

"Ove brojke govore o opterećenosti zdravstvenog sistema. Ako bi uporedili epidemiološke krive sa zemljama regiona, kod nas ona ima blaži tok, to znači da smo svim mjerama uspjeli da usporimo i razvučemo epidemiološku krivu", kazao je Begić. Istakao je da ako nastavimo sa ovakvim mjerama, možemo se nadati razvučenoj krivoj. "Ponavljam, ono što sada imamo je naplata svega onoga što se dešavalo prije 14 dana. To je nešto što nas prilično plaši. Naredne dvije tri sedmice su krucijalne", upozorio je Begić.

Šefica Operativnog štaba, Vesna Miranović, kazala je da se u karantinima nalazi 1.028 osoba i apelovala da se smanji broj kontakata.

Miranović
Miranović

"I dalje nas slušate, ali nas ne čujete u dovoljnoj mjeri. Nije cilj da zaustavimo život. Molimo vas smanjite kontakte", istakla je Miranović.

Begić je istakao da u narednom periodu možemo očekivati porast broja oboljelih.

"Očekivali smo da će biti simultanih importacija, ali nismo očekivali da će biti 23 takozvana indeksna slučaja što predstavlja najnezahvalniju okolnost, jer moramo da djelujemo na 23 fronta, istražujemo grupisanje obolijevanja", kazao je Begić.

On je kazao da Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje testiranje samo onih koji imaju simptome, ali smo mi otišli nekoliko koraka ispred.

Miranović je istakla da osim jedne osobe koju su identifikovali kao korona pozitivnu, u karantinima nema nikakvih ozbiljnijih dešavanja.

"Juče smo primili novu grupu ljudi. Vodimo strogo računa o tome na koji način vršimo selekciju onih koji idu u samoizolaciju i onih koji odlaze u karantin", kazala je Miranović.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti 30. marta je odlučilo da se od 31. marta konferencije za medije organizuju dva puta dnevno - 09:00 - informacije i odgovori ljekara Instituta za javno zdravlje, i od 17 sati - informacije i odgovori ljekara KCCG sa TV prenosom uživo i mogućnošću da novinari on-line postavljaju pitanja.

Bonus video: