Sud ćuti da li država krši prava građana

Sudija Gogić zatražio da se Ustavni sud izjasni o poštovanju Ustava i zakona, to su tražili i IA i HRA
4035 pregleda 5 komentar(a)
Nijesu proaktivni: Sjednica Ustavnog suda, Foto: Savo Prelević
Nijesu proaktivni: Sjednica Ustavnog suda, Foto: Savo Prelević

Sudija Ustavnog suda Milorad Gogić tražio je da se zakaže sjednica ili kolegijum tog suda na kome bi se razgovaralo o ustavnosti mjera koje sprovodi Nacionalno koordinaciono tijelo, odnosno Ministarstvo zdravlja, saznaju “Vijesti”.

Sudija traži od kolega da se izjasne da li je ograničenje ljudskih prava neustavno, jer nije uvedeno vanredno stanje u kome je to moguće samo u nužnom obimu.

Akcija za ljudska prava (HRA) i Institut alternativa (IA) pozvali su prije dva dana Ustavni sud da se uključi da prati ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti u državi. Oni su se oglasili povodom naredbe ministra zdravlja koja podrazumijeva dalja ograničenja slobode kretanja građana, uključujući i zabranu okupljanja u privatnim stanovima, i povodom dilema oko pravnog osnova za takve mjere u situaciji kada nije proglašeno vanredno stanje.

Tea Gorjanc Prelević
HRA očekuje stav: Tea Gorjanc Prelević(Foto: Savo Prelević)

Iz Ustavnog suda nije odgovoreno da li su uzeli u obzir inicijativu sudije Gogića koju je podnio u utorak i javni poziv dvije nevladine organizacije koje prate vladavinu prava.

US ranije je potvrdio da će ispitati ima li osnova za ocjenu ustavnosti Vladine odluke da objavi spiskove osoba u izolaciji, nakon što je NVO Građanska alijansa podnijela takvu inicijativu. U javnosti se danima spekuliše o ustavnosti i zakonitosti odluka Nacionalnog koordinacionog tijela, koje potpisuje Ministarstvo zdravlja. Ustavni sud se nije oglašavao tim povodom, iako mu zakon dozvoljava da samoinicijativno utvrdi stavove povodom pitanja važnih za javnost. U ovom slučaju postoje i inicijative.

U ponedjeljak je i ombudsman Siniša Bjeković objasnio da bi oko sporenja o zakonitosti i ustavnosti objavljivanja spiskova izolovanih trebalo sačekati stav US, jer je on relevantan. Ombudsman je objasnio da se u ovakvoj situaciji vaga između javnog zdravlja i poštovanja ljudskih prava.

Sudije US rade takođe od kuće, a u sudu dežuraju pojedini stručni saradnici, rečeno je “Vijestima”. Sudom rukovodi sutkinja Desanka Lopičić.

Bonus video: