Access Info: Crna Gora pozvana da odloži javnu raspravu o Zakonu o SPI

„Reforma zakona o transparentnosti se ne smije odvijati u tajnosti“, kazala je Helen Darbishire, izvršna direktorica Access Info
1056 pregleda 0 komentar(a)
Access Info, Foto: NVO MANS
Access Info, Foto: NVO MANS
Ažurirano: 02.04.2020. 11:49h

Organizacija Access Info je danas podržala napore 41 NVO i 28 novinara u Crnoj Gori da pozovu Vladu Crne Gore da zaustavi postupak slabljenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama usred pandemije koronavirusa.

U pismu zabrinutosti upućenom Ministarstvu javne uprave Crne Gore, Access Info, čije je saopštenje medijima proslijedio MANS, poziva da se odloži javna rasprava o izmjenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama koja se održava ove sedmice, a završava 4. aprila.

"Ova javna rasprava dolazi upravo u vrijeme kada su građani zatvoreni u svojim domovima, okupirani vijestima o globalnoj zdravstvenoj krizi, a sjednice Skupštine suspendovane", navode iz Access Info.

Access Info je uputila pismo i Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, u kom je podijelila svoju zabrinutost i pozvala EU da u ovom ključnom trenutku razmotri potrebu da se zaštiti pravo na pristup informacijama.

„Vrijeme održavanja ove javne rasprave tokom vanrednog stanja je potpunoneprikladno i nepotrebno. Kao članica Partnerstva za otvorenu upravu, Crna Gora treba da učini sve kako bi osigurala da participativni procesi budu u skladu sa međunarodnim standardima, posebno kada je u pitanju transparentnost“, kazala je Helen Darbishire, izvršna direktorica Access Info.

Access Info je takođe podržala poziv civilnog društva u Crnoj Gori upućen Vladi Crne Gore da objavi sve stručne analize Zakona o slobodnom pristupu informacijama koje je dobila od eksperata Evropske unije. Kažu da bi objavljivanje ovih informacija omogućilo potpuno informisanu raspravu o neophodnosti i kvalitetu predloženih izmjena.

„Reforma zakona o transparentnosti se ne smije odvijati u tajnosti“, dodala je Darbishire.

„Imajući u vidu ulogu novinara i NVO u nadgledanju rada vlade, jako zabrinjava što se ovaj zakon mijenja tokom ozbiljne zdravstvene krize i samo nekoliko meseci prije održavanja parlamentarnih izbora."

Bonus video: