Međunarodna online konferencija CSA okupila oko 200 naučnika iz 46 zemalja

Tokom trodnevnog programa predavači će prezentovati aktuelne teme iz svih oblasti sportskih nauka
963 pregleda 1 komentar(a)
Bjelica
Bjelica

Međunarodna konferencija Crnogorske sportske akademije (CSA), koja se održava 17. put, ali prvi put online, počela je sa radom danas putem Zoom aplikacije. Oko 200 naučnika iz 46 zemalja razmijeniće znanja, otvoriti i diskutovati na brojna aktuelna pitanja u oblasti sportskih i medicinskih nauka.

“U ovim vremenima, imamo posebnu odgovornost da nastavimo sa radom i razvijanjem saradnje sa prestižnim imenima nauke. Tim prije što smo dobili i podršku Centralne evropske inicijative CEI (Central European Initiative), koja podržava evropske integracije i saradnju na internacionalnom nivou. Naši plenarni predavači su profesori i naučni istraživači koji dolaze sa univerziteta u Turskoj, Portugaliji, Luksemburgu, Sloveniji i Hrvatskoj. Među njima su Selčuk Akpinar, Adilson Markes, Goran Garbilo, Hugo Sermento, Gregor Starc i Sandra Hek”, kazao je predsjedavajući pomenute konferencije, prof.dr Duško Bjelica.

Tokom trodnevnog programa, prema riječima Bjelice, predavači će prezentovati aktuelne teme iz svih oblasti sportskih nauka, uključujući fiziologiju i sportsku medicinu, društvene i humanističke nauke, biomehaniku i neuromuskularnu medicinu, a učesnici će imati prilike da vide i čuju i izlagače oralnih i poster prezentacija, predavača u okviru predviđenih radionica, kao i da se uključe kroz diskusiju.

"Naučni radovi sa najprestižnijeg naučnog skupa u sportskim naukama ući će u Web of Science, globalnu bazu podataka. Time će aktivnosti učesnika biti još vidljivije. Prezentirani sažeci će biti objavljeni u Crnogorskom časopisu za sportske nauke i medicinu (Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine), koji izdaju Crnogorska sportska akademija i Fakultet za sport i fizičko vaspitanje na Univerzitetu Crne Gore", istakao je Bjelica.

Crnogorska sportska akademija konferenciju organizuje u saradnji sa nikšićkim Fakultetom za sport i drugim međunarodnim partnerima, univerzitetima iz Francuske, Njemačke, Portugala, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Kosova, zatim Univerziteta Crne Gore i univerzitetskih jedinica, kao i Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK). Bjelica se zahvalio rektoru UCG, prof.dr Danilu Nikoliću, i predsjedniku COK-a, mr Dušanu Simonoviću.

"Posebno bih se zahvalio dekanu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, prof.dr Stevu Popoviću koji je, sa saradnicima, znalački pripremio i predvidio sve detalje za besprekorno održavanje ovog naučnog skupa u mjeri mogućeg", istakao je Bjelica.

Konferencija se završava 5. aprila, a više informacija dostupno je na ovom LINKU.

Bonus video: