APELOVALI NA NADLEŽNE

NVO Preporod: Zavisnici od psihoaktivnih supstanci da dobiju pravovremenu pomoć

"Svima nam je jasno da je kod osoba koje koriste droge imuni sistem već ionako narušen"
1154 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva
Ilustracija, Foto: Privatna arhiva

NVO „Preporod“ apelovala je na nadležne institucije da svi zavisnici od psihoaktivnih supstanci, na koje bi eventualna zaraza koronavirusom djelovala sa mnogo više štetnosti nego na opštu populaciju, koji im se obrate dobiju pravovremenu i odgovarajuću medicinsku pomoć.

„Razumijevajući situaciju u kojoj mnogi ljudi žive u izolaciji i nemaju konstantu svakodnevnicu, veoma smo zabrinuti prilikama u kojima su se našli članovi našeg društva koji su zavisni od droga. Svima nam je jasno da je kod osoba koje koriste droge imuni sistem već ionako narušen. Kroz porast oboljelih postavlja se i pitanje marginalizacije potencijalno zaraženih zavisnika, gdje bi se u njihovom liječenju od korona virusa pojavila dupla stigmatizacija“, navodi se u saopštenju koje potpisuje izvršni direktor „Preporoda“, Jovan Bulajić.

NVO na čijem je čelu već 14 godina pomaže onima koji su se odmakli od zavisnosti i trenutno su u fazi oporavka od iste, a Bulajić upozorava da trenutna izolacija može biti problematična bez podrške i kontakata sa ljudima „koji ih mogu ohrabriti i uputiti im poruku da je i ovo jedna od stvari koju trebaju nadjačati i biti iznad nje“.

„Povratak u zavisnost nije izlaz, a nada i načini kako prevladati ovakve situacije postoje. Telefonski razgovor i online psiho-socijalna podrška su nešto što dokazano pomaže i što i Svjetska zdravstvena organizacija na globalnom nivou preporučuje, pa tako i naša organizacija želi dati puni doprinos u ovoj globalnoj borbi protiv korona virusa, kroz stavljanje svojih resursa na raspolaganje onima koji su u oporavku od zavisnosti i traže podršku“, poručio je direktor „Preporoda“.

Svi koji su ugroženi zloupotrebom droga, bilo da su sami zavisni ili da se nalaze u procesu oporavka ili pak njihovi najbliži, mogu pozvati pomenuti NVO na broj telefona 0800-81400 od 8-16 sati radnim danima, informisati se o svemu što je bitno u ovom vremenu ili potražiti pomoć za njihov problem.

„Želimo uputiti apel javnosti da u ovoj novonastaloj situaciji potraže pomoć i podršku koju im naši savjetnici koji se javljaju na anonimnu i besplatnu telefonsku liniju mogu pružiti, kako telefonski tako i online. Besplatna i anonimna telefonska linija je pomogla da se znatan broj osoba koji imaju problema sa zavisnošću i njihove porodice po prvi put jave, zatraže pomoć i krenu putem oporavka“, kazao je Bulajić i podsjetio da „Preporod“ od 2017. godine u Crnoj Gori kontinuirano sprovodi regionalni projekt pod nazivom „Biram Oporavak“, a kroz partnere projekat se implementira i u Bosni I Hercegovini i Srbiji.

Preporučujemo za Vas