NASTAVLJENA PROCEDURA ZA GRADNJU ZGRADE ZA ROME

Naručili projekat uprkos protestima

Građani Resnika uputili su ranije peticiju nadležnim insitutucijama tražeći da odustanu od izgradnje zgrada na toj lokaciji, tvrdeći da nemaju ništa protiv Roma, već protiv izgradnje bilo kakvih zgrada jer je navodno riječ o skučenom prostoru ispod obilaznice koji nema potrebnu infrastrukturu
66 pregleda 0 komentar(a)
resnik, Foto: Jadranka Ćetković
resnik, Foto: Jadranka Ćetković
01.02.2019. 02:05h

Preduzeće “Euro projekt” iz Podgorice ponudilo je najnižu cijenu od 5.989,50 eura za izradu glavnog projekta za izgradnju stambenih zgrada za RAE populaciju u naselju Resnik kod Bijelog Polja.

Građani Resnika protive se izgradnji zgrada na toj lokaciji, tvrdeći da nije pogodna.

Kako je “Vijestima” saopšteno iz Direkcije za investicije, na tenderu su se prijavila još dva  ponuđača - “Arhing inženjering” iz Bijelog Polja i “Atelje arhitekture” iz Podgorice.

Rok za izradu projekta je 30 dana od zaključenja ugovora koji će biti potpisan nakon isteka roka za žalbe.

U Resniku je planirana izgradnja tri zgrade.

Građani Resnika uputili su ranije peticiju nadležnim insitutucijama tražeći da odustanu od izgradnje zgrada na toj lokaciji, tvrdeći da nemaju ništa protiv Roma, već protiv izgradnje bilo kakvih zgrada jer je navodno riječ o  skučenom prostoru ispod obilaznice koji nema potrebnu infrastrukturu.

Oni su naveli da  tenderska dokumentacija nije valjano urađena, odnosno da tehnička specifikacija za izradu glavnog projekta nije u  skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima, niti sa DUP-om Resnik.

Podsjetili su  da je zakonom o putevima predviđeno da se pored javnih puteva ne mogu graditi stambene, poslovne, pomoćne i druge zgrade, kopati rezervoari, septičke jame, podizati električni dalekovodi.

Ističu da su posebno ogorčeni  što će problem kanalizacije biti riješen izgradnjom septičke jame, iako se u blizini nalaze izvori vode.

Tvrde da je lokacija odabrana nepromišljeno  i neadekvatno.

Predsjednik NVO Bjelopoljski demokratski centar Zdravko Janjušević kazao je da lokacija ne može riješiti  problem stanovanja romske populacije.

Nakon nedavne peticije protiv izgradnje, građani su uputili žalbu Ministarstvu javne uprave, nezadovoljni planom izgradnje zgrada u tom naselju, najavljujući proteste ukoliko im se ne udovolji.

Janjušević je kazao da je nakon podignutih tenzija neophodno da se obave konsultacije sa svim akterima.

“Nezaobilazno je da Romi moraju biti pitani i konsultovani da li žele da žive na pomenutom prostoru koji se određuje za lokaciju”.