Đukanović: Uspješno se nosimo sa koronavirusom i sprečavamo njegovo nekontrolisano širenje

"Pomozimo ukupnim naporima da izađemo iz sledeće nedjelje, iz sledećih desetak dana sa što manje štetnih posledica, što manje neželjenih posledica, a onda sam već ubijeđen da ulazimo u jednu fazu u kojoj ćemo još i više kontrolisati dalji razvoj problema..."
19360 pregleda 49 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me
Milo Đukanović, Foto: Predsjednik.me

Opšta bolnica u Beranama spremna je i postoji maksimalan radni i profesionalni entuzijazam da se odgovori očekivanjima javnosti ovog dijela Crne Gore, i Crne Gore u cjelini, i da kroz taj doprinos dodatno smanjimo štetne posledice tokom trajanja pandemije koronavirusom.

To je nakon obilaska Opšte bolnice u Beranama saopštio predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

"Ovdje je, takođe, bila prilika da čujemo i informacije iz Kriznog medicinskog štaba i iz Kliničkog centra, da razmijenimo ono što su dosadašnja iskustva i vjerujem da je ta razmjena informacija potvrdila ono što znamo – sistem Crne Gore uspješno funkcioniše u datim uslovima i zahvaljujući tome uspjeli smo da spriječimo ulazak koronavirusa u Crnu Goru u nekoj ranijoj fazi, a do sada se uspješno nosimo sa njim i sprečavamo njegovo nekontrolisano širenje, tako da danas možemo kazati da je situacija u Crnoj Gori pod kontrolom. Dodatno ohrabruje da smo u međuvremenu obezbijedili dovoljne količine medicinske i zaštitne opreme koja nam obezbjeđuje da možemo računati da i u narednom periodu tokom ukupnog trajanja pandemije u Crnoj Gori možemo obezbijediti i zaštitu zdravlja građana Crne Gore i zaštitu zdravlja ljudi zaposlenih u zdravstvenom sistemu koji zaista predstavljaju veoma pouzdan i nezamjenjiv štit zdravlja nacije u cjelini", rekao je Đukanović.

Dodao je da je važno da se svi pridržavaju preporuka i biti koliko je god moguće, izolovan "jer se na taj način pomaže sebi, pomaže svojim bližnjim i pomaže očuvanju zdravlja nacije".

Milo Đukanović
Milo Đukanović(Foto: predsjednik.me)

"Ubijeđen sam da sada prolazimo kritično važno vrijeme kada je u pitanju Crna Gora i pandemija koronavirusa. Ovih nedelju ili deset dana su kritično važni jer prema iskustvima drugih zemalja upravo je ovo period u kojem će se pokazati pouzdani trendovi razmjere bolesti koja će se dogoditi u Crnoj Gori. Zato je važno da u ovom kritičnom periodu budemo dodatno disciplinovani i na pravi način razumijemo mjere koje se preduzimaju od strane državnih organa, kao mjere koje se preduzimaju da bi se pomoglo svakom pojedincu da zaštiti svoje zdravlje i da nakon, vjerujem, kratkog vremena svi izađemo iz ovakvog stanja, zaboravimo na restrikcije kroz koje sada prolazimo, da se svi vratimo redovnim poslovima, da nastavimo da doprinosimo dobrobiti svakog od nas, naših porodica i naše države Crne Gore".

Đukanović je kazao i da je ubijeđen da je ovo što je do sada postignuto "značajno bolji rezultat od mnogih drugih država, mnogo bogatijih i mnogo organizovanijih".

"Tako da to nije slučajno, to je rezultat ozbiljne pripreme sistema i ozbiljne odgovornosti naših građana. Dakle, moja molba i moj poziv je – samo budimo istrajni, ovo je sada kritično važna faza u trajanju pandemije, budimo odgovorni onako kako smo bili u prethodnom periodu, ako je moguće još i više, pomozimo ukupnim naporima da izađemo iz sledeće nedjelje, iz sledećih desetak dana sa što manje štetnih posledica, što manje neželjenih posledica, a onda sam već ubijeđen da ulazimo u jednu fazu u kojoj ćemo još i više kontrolisati dalji razvoj problema, jer ćemo imati potpunu jasnu sliku razmjere epidemije koja se razvila u Crnoj Gori, i mislim da ćemo u tom slučaju, sigurno imati mnogo manje posledica", kazao je predsjednik Crne Gore.

Optimista je da, kako je zaključio, ulazimo, u bliskoj budućnosti, "u normalizaciju života u Crnoj Gori i u povratak onim redovnim navikama i redovnim poslovima kojima se bave svi naši građani".

Bonus video: