Državna komisija poništila odluku Opštine Tivat o dodjeli posla: Buća-Luković će morati na popravni

Pritom, Komisija uopšte nije ulazila u ocjenu osnovanosti konkretnih primjedbi i žalbi “Europrojekta“ a koji je između ostaloga, tvrdio da je Opština Tivat kao investitor, izvoženje građevinskih radiova na zaštićenom kultunom dobru, povjerila kompaniji koja nema stalno zaposlenog konzervatora- restauratora
5084 pregleda 0 komentar(a)
Kula Buća Luković, Foto: Siniša Luković
Kula Buća Luković, Foto: Siniša Luković

Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki poništila je u potpunosti tender Opštine Tivat za odabir izvođača radova na rekonstrukciji objekta kule srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća-Luković u Tivtu.

Odlukom Službe za javne nabavke Opštine Tivat ovaj posao je dodijeljen kompaniji „Bombeton“ sa Cetinja koja je bila spremna da projekat koji bio procijenjene vrijednosti 95.000 eura sa PDV-om, obavi za 84 hiljade eura. Na to se žalio drugorangirani ponuđač, kompanija „Europrojekt“ iz Podgorice a Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki je, po službenoj dužnosti, u cjelosti poništila odluku Opštine Tivat o izboru „Bombetina“ za izvođača, jer je cijeli ovaj tenderski postupak kako se navodi u obrazloženju, bio višestruko neusklađen sa Zakonom o javnim nabavkama.

Pritom, Komisija uopšte nije ulazila u ocjenu osnovanosti konkretnih primjedbi i žalbi “Europrojekta“ a koji je između ostaloga, tvrdio da je Opština Tivat kao investitor, izvoženje građevinskih radiova na zaštićenom kultunom dobru, povjerila kompaniji koja nema stalno zaposlenog konzervatora- restauratora.

Opština Tivat je naime, tenderom tražila izvođača koji bi u roku od 50 dana od dana od dana uvođenja u posao, završio rekosntrukciju kule koja je najmarkatntije obilježje kompleksa srednjevjekovnog ljetnjikovca u centru grada koji ima status zaštićenog spomenika kulture druge kategorije.

U ovom kompleksu nalaze se prostorije JU Muzej i galerija Tivat, kao i mala otvorena scena tivatskog Centra za kulturu, a sama kula proteklih je godina korištena kao prostor za izložbe etnomuzeološkog karaktera. Iako se sprcifikacijom posla tražilo da se na kuli obavi prvenstveno niz konzervatorsko-restauratorskih radova, Opština je posao bila povjerila firmi koja nema stalno zaposlenog konzervatora- restauratora.

Lokalna uprava pored ostaloga, namjeravala je i da na kuli ljetnjikovca postavi novu drvenu stolariju, zamijeni kompletan krov i postavi novu drvenu krovnu konstrukcije sa manjim padom krovnih površina, primjerenijim nekadašnjem originalnom izgledu ovog objekta sa sačuvanih starih fotografija.

Bonus video: