Oko 880.000 građana prisustvovalo okupljanjima i priredbama u Crnoj Gori

Uprava policije u tri slučaja donijela rješenje kojim se ne dozvoljava održavanje javnog okupljanja, i u jednom slučaju rješenje kojim se ne dozvoljava održavanje javne priredbe
20035 pregleda 3 komentar(a)
Sa jednog od okupljanja ispred Skupštine Crne Gore, Foto: Filip Roganović
Sa jednog od okupljanja ispred Skupštine Crne Gore, Foto: Filip Roganović

U Crnoj Gori je oko 880.000 građana prisustvovalo na ukupno 425 javnih okupljanja i 651 javnih priredbi u 2019. godini.

To je saopšteno nakon sjednice Vlade, na kojoj je usvojen Izvještaj o primjeni Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama u 2019. godini, a koji se najmanje jednom godišnje podnosi Skupštini Crne Gore.

Navodi se da je od ukupnog broja, Uprava policije u tri slučaja donijela rješenje kojim se ne dozvoljava održavanje javnog okupljanja, i u jednom slučaju rješenje kojim se ne dozvoljava održavanje javne priredbe.

"U izvještajnom periodu, registrovano je jedno javno okupljanje koje je rezultiralo nasiljem ili neredom (neprijavljeno javno okupljanje ispred zgrade CEDIS-a u Podgorici, 10. 04. 2019. godine u organizaciji grupe građana "Odupri se"). U Izvještaju je konstatovano da prilikom obezbjeđenja javnih okupljanja i javnih priredbi nijesu registrovani slučajevi narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, da su policijski službenici prilikom obezbjeđivanja postupali u skladu sa Zakonom, te da se njegova primjena u prošloj godini može ocijeniti pozitivnom i da je Zakon ostvario svoju svrhu", saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Bonus video: