Epidemiološka situacija u Nikšiću pod kontrolom

"U Nikšiću je pet oboljelih i svi su stabilnog stanja. Jedan broj naših sugrađana je u samoizolaciji, koje pripadnici Centra bezbjednosti Nikšić i drugih službi obilaze i kontrolišu da li poštuju predočene mjere, dok se protiv svih koji ih krše pokreću krivične prijave. One koji su smješteni u karantinu na Vučju obezbjeđuju pripadnici Vojske Crne Gore", navodi se u saopštenju Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti
6316 pregleda 1 komentar(a)
Opstina Niksic, Foto: Ivan Petrusic, Ivan Petrusic
Opstina Niksic, Foto: Ivan Petrusic, Ivan Petrusic

Nakon pojave prvih zaraženih u Nikšiću epidemiološka situacija se usložnjava, ali sve se drži pod kontrolom i sve karike sistema funkcionišu, saopšteno je nakon održane sjednice nikšićkog Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti.

"U Nikšiću je pet oboljelih i svi su stabilnog stanja. Jedan broj naših sugrađana je u samoizolaciji, koje pripadnici Centra bezbjednosti Nikšić i drugih službi obilaze i kontrolišu da li poštuju predočene mjere, dok se protiv svih koji ih krše pokreću krivične prijave. One koji su smješteni u karantinu na Vučju obezbjeđuju pripadnici Vojske Crne Gore", navodi se u saopštenju Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti.

Istaknuto je da je Opšta bolnica Nikšić u potpunosti spremna za prijem zaraženih, da u njoj postoji prostor adekvatno opremljen dio sa razvedenim kiseonikom iznad svakog kreveta i da nema osoblja u izolaciji, jer se svi zaposleni strogo pridržavaju protokola.

"Zaposleni u Opštoj bolnici imaju svu neophodnu zaštitnu opremu, a dio su posredstvom IPC "Tehnopolis" izradili naši sugrađani koji imaju 3D štampače. Bolnica Brezovik izvršila je reorganizaciju u svakodnevnom poslu kako bi u potpunosti bili spremni za prihvat oboljelih, dok su ostali pacijenti u izdvojenim paviljonima, gdje im se pruža redovna njega", navodi se u saopštenju.

Centar bezbjednosti pokriva sve ulaske u grad i vrši rigoroznu kontrolu, kao i kontinuiranu provjera lica koja su u izolaciji i poštovanje mjera vremenskog ograničenja boravka izvan domova. Iz Centra bezbjednosti su najavili da će se vršiti stroga kontrola i eventualne zloupotrebe izdatih potvrda za boravak van doma u vrijeme ograničenja, a proteklih dana 53 lica prekršila su naredbe, i procesuirano je 30 krivičnih prijava zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti. Pripadnici granične policije kontrolišu povratak naših građana u zemlju odakle bivaju direktno sprovedeni u karantin, kao i protok roba na graničnim prelazima.

"Lokalne komunalne službe i Vojska Crne Gore vrše svakodnevno pranje i dezinfekciju gradskih ulica, a Komunalna policija sprovodi nadzor nad poštovanjem mjera zabrane kretanja i okupljanja na javnim površinama. Ono što je primjetno posljednjih dana jeste neodgovorno i nedolično ponašanje pojedinaca koji koriste aktuelni trenutak za iscrtavanje grafita, trobojki i drugih nacionalnih obilježja na javnim površinama, što ni u kom slučaju neće biti tolerisano i biće rigorozno kažnjeno", stoji u saopštenju.

Konstantovano je da su objekti za prodaju hrane dobro snabdjeveni, ali da je veliki broj lica kojima je potrebna pomoć u osnovnim životnim namirnicama, kako licima koja su u stanju stalne socijalne potrebe, tako i licima koja zbog mjera preduzetih od Nacionalnog koordinacionog tijela trenutno nemaju zaposlenje.

"U tu svrhu, Crveni krst, posredstvom svojih volontera,u prosjeku isporuči od 50 do 100 paketa dnevno, što ukupno iznosi do sada 433, a isto će činiti i u narednom periodu. Imajući u vidu da u ovom momentu ne funkcionišu Dnevni centri za stare, dogovoreno je da za 30 korisnika Narodna kuhinja svakodnevno isporučuje obroke, koja inače dnevno isporuči 275 toplih obroka", navode iz Opštinskog operativnog tima za zarazne bolesti apelovali i još jednom apeluju na građane da se pridržavaju svih mjera Nacionalnog koordinacionog tijela, kao i Opštinskog tima, jer će svi prekršioci, bez izuzetka, biće procesuirani, a sve u cilju očuvanja stabilne epidemiološku situacije u našem gradu.

Bonus video: