Božović (NOVA): Nepravedno uzeto vratiti svima pa i Karađorđevićima

Božović je ocijenio da imovinu treba vratiti svima koji dokažu da im je nepravedno oduzeta
266 pregleda 35 komentar(a)
Milo Božović, Foto: Privatna arhiva
Milo Božović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 20.02.2018. 18:13h

Srpska kraljevska porodica Karađorđević zatražila je da joj Opština Budva vrati 22.000 kvadratnih metara zemljišta iznad Miločerskog parka.

Menadžer Opštine Budva Milo Božović (Nova srpska demokratija) naglasio je da od početka imaju jasan stav - da nepravedno oduzetu zemlju treba vratiti svima, pa i Karađorđevićima.

“Zabilježba restitucije u korist prestolonasljednika Aleksandra II Karađorđevića i Katarine Karađorđević de Silva pokrenute pred Komisijom za povraćaj i obeštećenje“, upisano je u katastarsku evidenciju

Uprave za nekretnine na desetak parcela opštinske zemlje u koju su “Vijesti“ imale uvid.

Božović je ocijenio da imovinu treba vratiti svima koji dokažu da im je nepravedno oduzeta.

“To se odnosi ne samo na srpski dinastiju, nego i za sve ostale građane, i smatram da treba da budu obeštećeni“, rekao je on.

Riječ je o zemljišnom kompleksu kojim je nekada upravljala ugašena opštinska firma Budva holding.

Zabilježba restitucije upisna je i na nekoliko atraktivnih parcela u svetostefanskom naselju Šumet, koje su uknjižene na mještane i nekoliko građevinskih kompanija. Time je praktično kompletan Miločerski park, kao i parcele na obodu prema Pražnu i Svetom Stefanu, pod restitucijom.

Budva holding je prije osam godina raspisla i tender za izbor strateškog partnera za gradnju rezidencijalnog kompleksa “Praskavica” od 20 vila na opštinskom zemljištu koje potražuju Karađorđevići.

Na tender se tada javila firma “Adriatic properties II”, grčkog biznismena Petrosa Statisa, ali do realizacije posla nije došlo jer nije dostavljena bankarska garancija da će projekata biti realizovan.

Karađorđevići potražuju i zemlju na ostrvu Sveti Stefan - na dvorište od 13.293 kvadrata luksuznog grada-hotela upisana je zabilježba restitucije srpske kraljevske porodice.

Karađorđevići su restitucijom obuhvatili i vilu “Miločer”, gotovo kompletan Miločerski park i parcele u Pržnu na kojima je izgrađen hotel “Kraljičina plaža“ i zemljište na kojima je planirana izgradnja depadansa budućeg hotela.

Restitucijom je obuhvaćen i zemljišni kompleks od gotovo 5.000 kvadrata iznad Miločerksog parka, koji je trenutno uknjižen na Prvu banku.

Karađorđevići su preko advokata još 7. aprila 2005. podnijeli zahtjev da im se vrati cjelokupna imovina u Crnoj Gori, koju pored ljetnjikovca - sadašnje Vile Miločer, pomoćnih objekata i zemljišta..., čine i plac sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac na Rijeci Crnojevića...

Komisija za povraćaj i obeštećenje Opštine Budva 2007. je odbila zahtjev Karađorđevića, a potom je odluku potvrdila i Regionalna komisiju za povraćaj u Baru.

Obje komisije imale su stanovište da ne postoji akt o oduzimanju imovine.

Karađorđevići su uložili žalbu drugostepenom organu - Ministarstvu finansija.

Karađorđevićima je imovina oduzeta 8. marta 1947. godine, odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ.

Srpska kraljevska porodica kupila je zemlju u Miločerskom parku od starosjedioca tridesetih godina prošlog vijeka.

Kraljica Marija Karađorđević u dvorac je navodno uložila 4,5 miliona ondašnjih dinara, a izgradnja je finansirana iz kraljevske blagajne.

Bonus video: