NPCG: Zabilježeni tragovi medvjeda u bližoj okolini Biogradskog jezera

Sudeći po veličini otiska šape, u pitanju je krupan primjerak medvjeda, smatraju u NP Biogradska gora
10601 pregleda 3 komentar(a)
Tragovi medvjeda, Foto: NPCG
Tragovi medvjeda, Foto: NPCG

Služba zaštite Nacionalnog parka (NP) Biogradska gora danas je uočila tragove krupnih sisara u snijegu, među kojima i šape medvjeda blizu hranilišta koje se nalazi u okolini Biogradskog jezera, saopšteno je iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

Tragovi medvjeda
Tragovi medvjeda(Foto: NPCG)

"O tome svjedoče brojni tragovi u snijegu, kao i fotografije sa foto zamki koje su u prethodnom periodu postavljenje u cilju proučavanja mrkog medvjeda, zaštićene životinjske vrste, a u saradnji sa NVO „Parkovi Dinarida“. Tokom zime, nadzornici NP Biogradska gora nijesu primjetili znakove prisustva medvjeda", navodi se u saopštenju NPCG.

Lična karta mrkog medvjeda - Pano u edukativnom kutku u Kolašinu
Lična karta mrkog medvjeda - Pano u edukativnom kutku u Kolašinu(Foto: NPCG)

Sudeći po veličini otiska šape, u pitanju je krupan primjerak medvjeda, smatraju u NP Biogradska gora.

Služba zaštite u kontinuitetu prati dešavanja na prostoru Biogradske gote kada je riječ o pojavama i aktivnostima životinja i o tome informiše stručne službe NPCG.

Nadzornici redovno obilaze i hranilišta i po potrebi ih dopunjavaju mineralnom solju i baliranim sijenom kako bi se prehranili krupni sisari.

"Medvjed je karakteristična životinjska vrsta NP Biogradska gora. Podsjećamo da je krajem godine otvoren „Edukativni kutak Nacionalnog parka Biogradska gora“ u Kolašinu u prostorijama upravne zgrade. Otvaranje kutka realizovano je u okviru projekta „Posmatranje medvjeda u NP Biogradska gora“ koju su Parkovi Dinarida započeli 2016. godine u cilju monitoringa populacije medvjeda i drugog živog svijeta na području ovog parka", zaključuje se u saopštenju NPCG.

Bonus video: