Demokrate: Opština Nikšić da usmjeri sredstva za pomoć građanima i privredi

Broj socijalno ugroženih, kako su saopštili iz Demokrata, koji nemaju ni za jedan obrok dnevno rapidno je porastao za 60%, što je nezabilježeno ne samo u Crnoj Gori nego i šire
1455 pregleda 2 komentar(a)
Nemanja Vuković, Foto: Demokrate
Nemanja Vuković, Foto: Demokrate

Pandemija je razotkrila i zaoštrila duboku i složenu socio-ekonomsku krizu i u Nikšiću, zbog čega joj prijeti sunovrat, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore

Broj socijalno ugroženih, kako su saopštili iz Demokrata, koji nemaju ni za jedan obrok dnevno rapidno je porastao za 60%, što je nezabilježeno ne samo u Crnoj Gori nego i šire.

"Ukoliko se ne desi hitna reakcija, u Nikšiću će se desiti dramatičan socio-ekonomski kolaps, koji može dodatno produbiti i krizu u cijeloj državi. To je zakonomjerna posledica urušavanja nekada moćne industrije. Osim toga, opštinske institucije su u prethodne 4 godine veoma malo ulagale u razvoj grada i unapređenje životnog ambijenta, a gotovo svi projekti na teritoriji opštine Nikšić realizovani su iz donacija i sredstava sa državnog nivoa", navodi se u saopštenju koje potpisuje Nemanja Vuković, potpredsjednik Opštinskog odbora Demokrata u Nikšiću.

To znači da je lokalna vlast u Nikšiću, kako Demokrate saopštavaju, umjesto da sredstva poreskih obveznika ulaže u lokalnu privredu i poboljšanje životnog standarda građana, izvodila finansijsku gimnastiku i ekstremnom štednjom gomilala prenesena sredstva iz godine u godinu na uštrb razvoja i zaposlenih u javnim ustanovama i preduzećima.

"Tako su u 2018. godini prenesena sredstva su iznosila 6.4 miliona eura dok se danas procjenjuju na oko 8 miliona eura. Budući da se radi o sredstvima svih građana Nikšića, a ne budžetskoj stavci koja služi za hvalisanje lokalnih vlastodržaca, potrebno je kroz različite mehanizme, u teškim okolnostima kakva su današnja od tih sredstava uputiti pomoć svim domaćinstvima i nikšićkoj privredi koja je izložena ozbiljnom pritisku", navodi se u saopštenju.

Demokrate navode da postoje ozbiljne indicije da će prenešena sredstva biti i ove godine uvećana u svrhu političkog marketinga, te predlažu da se upravo ova sredstva vrate građanima i ulože u opstanak privrede.

"Opština će imati uštedu zbog ograničenja određenih rashoda kojih nema u trenutnim okolnostoma izazvanim pandemijom novog korona virusa, a tu prije svega mislimo na rashode za gorivo, rashode za energiju, rashode za kancelarijski materijal, rashode za komunikacione usluge, i mnoge druge izdatke budžeta, saopštile su Demokrate.

U skladu s tim ova stranka je predložila da se dodijeli univezalna finansijska pomoć svakom domaćinstvu, s obzirom na to da su u Nikšiću svi, kako su kazale Demokrate, osim šačice tranzicionih dobitnika, kriminalaca i povlašćenih tajkuna, u stanju materijalne i stambene ugroženosti.

Takva pomoć, kako navodi ova partija, se mora uputiti svima, a ne samo nekima, a to bi spriječilo političku diskriminaciju i imalo bi multiplikativne efekte i omogućilo bi oporavak u postpandemijskom periodu.

Demokrate su uputili i niz drugih inicijativa.

"- Da Opština Nikšić subvencioniše doo “Vodovod i kanalizacija” potrošnju vode i upotrebu kanalizacije za sva fizička lica, i za sva pravna lica koja zbog trenutne epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost na period od 90 dana u iznosu od 50%.

-Da Opština Nikšić subvencioniše “Javno komunalno preduzeće” za odvoz otpada za sva fizička i pravna lica koja zbog trenutne epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost na pareiod od 90 dana u iznosu od 50%.

- Da Opština Nikšić oslobodi ugostitelje lokalnih komunalnih taksi za korišćenje javnih površina za 2020. godinu.

- Da Opština Nikšić na period od 90 dana oslobodi plaćanja naknade za pristup komercijalnim objektima za sva fizička i pravna lica koja zbog trenutne epidemiološke situacije ne obavljaju privrednu djelatnost.

- Da Opština Nikšić donese Odluku o plaćanju poreza na nepokretnosti za sva fizička i pravna lica na način što će se plaćanje organizovati u dvije rate pri čemu prva rata ne može doći na naplatu 90 dana od dana završetka krize.

- Da Opština Nikšić donese odluku o obustavljanju prinudne naplate u narednih 90 dana za sva fizička i pravna lica. Ovo naročito iz razloga što je lokalna vlast, na opšte zaprepašćenje, de facto reketirala poslovne subjekte koji se bave dostavom hrane ugroženim i izolovanim domaćinstvima, da plate zaostale obaveze pa da dobiju dozvole", saopšteno je iz Demokrata.

Iz opštinskog odbora Demokrata u Nikšiću smatraju da dodatnu pomoć Opština treba da uputi bivšim radnicima Metalca koji, kako navode, zbog arogancije lokalnih vlastodržaca, nijesu primili svoje zarade od novembra mjeseca i koji su dovedeni na ivicu egzistencije.

Isti prijedlog Demokrate su uputili i za bivše radnike Boksita koji su ostali i bez stanova, kako tvrde iz ove stranke, zahvaljujući mahinacijama režimskih miljenika, a danas radnici Boksita "grcaju u dugovima i suočavaju se sa rizikom opstanka pri čemu niko od nadležnih organa na njih nije ni glavu okrenuo".

"Na ovaj način ispraviće se višegodišnja nepravda zarobljavanja novca građana Nikšića, koji je, umjesto da bude investiran u razvoj grada, korišćen za političku promociju Veselina Grbovića i DPS vlasti u Nikšiću. Naime, radi se o sredstvima građana koja su deponovana na računima banaka i koja se u ovom momentu moraju vratiti građanima i nikšićkoj privredi kako bi se ublažile posledice krize", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Oni smatraju da da sve mora biti rađeno u skladu sa zakonom, a ne po bilo čijoj pojedinačnoj volji. Dodaju da proces mora biti neselektivan i usmjeren prema svima bez favorizacije po političkoj liniji kako se se dodjela pomoći ne bi pretvorila u namicanje glasova za vladajuću partiju

"Primjenom ovih mjera, osim što će se u teškim trenucima pomoći građanima, omogućiće se opstanak Nikšićke privrede i sačuvati veliki broj radnih mjesta u uslužnom, trgovinskom i ugostiteljskom sektoru. Shodno tome, apelujemo na Opštinu Nikšić da primjeni ove mjere i zarobljeni novac građana investira u pomoć građanima i gradskoj privredi, ali i da Vlada usmjeri specijalnu budžetsku dotaciju Nikšiću, od kojeg je do sad samo čerupala, počev od prirodnih bigatstava, pa do dažbina, kako se ne bi u njemu desio epicentar državne socijalne krize na koju već ukazuje šokantan i nezabilježen porast onih koji nemaju ni za jedan obrok dnevno i onih koji su ostali bez smještaja", zaključuje se u saopštenju Demokrata.

Bonus video: