HRA: Vlada da hitno riješi goruće probleme u oblasti socijalne i dječije zaštite

Socijalna pomoć u Crnoj Gori, kako su naveli, i dalje ne omogućava dostojanstveno preživljavanje
63 pregleda 0 komentar(a)
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
HRA, Akcija za ljudska prava, Foto: Printscreen
Ažurirano: 20.02.2018. 15:38h

Akcija za ljudska prava (HRA) skrenula je pažnju na težak socijalni položaj najugroženijih kategorija stanovništva u Crnoj Gori i pozvala Vladu da hitno riješi goruće probleme u oblasti socijalne i dječije zaštite.

Oni su, povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde, apelovali da se povećaju iznosi socijalne pomoći i ograniči trošenje sredstava socijalne zaštite na ljude u utvrđenom stanju socijalne potrebe.

U HRA smatraju da je potrebno obezbijedi primjena člana 198 Zakona o energetici, kojim je načelno zabranjeno isključiti sa mreže takozvane ranjive kupce (zdravstveno i socijalno ugrožene) bez obzira na eventualno neizmirene obaveze po osnovu utrošene električne energije.

Socijalna pomoć u Crnoj Gori, kako su naveli, i dalje ne omogućava dostojanstveno preživljavanje.

Iz HRA su ukazali da je u decembru 2014. godine Komitet za ekonomska, kulturna i socijalna prava ujedinjenih nacija UN preporučio Crnoj Gori da poveća iznose socijalnih davanja i tako obezbijedi odgovarajući životni standard socijalno ugroženim osobama i porodicama, posebno nezaposlenima, starijima i osobama s invaliditetom.

Oni su podsjetili da najugroženiji u Crnoj Gori žive od materijalnog obezbjeđenja porodice (MOP) koje iznosi 108 eura mjesečno za četvoročlanu porodicu, dok su troškovi života osam puta veći.

Iznos MOP je od 2010. godine porastao za nepunih sedam eura, a dječiji dodatak iznosi 24 eura mjesečno po djetetu, i ograničen je samo na prvo troje djece u porodici.

Iz HRA su ukazali da je, prema poslednjoj računici Monstata, trošak minimalne potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu prešao je 800 eura još 2015. godine.

„Neprihvatljivo je obrazloženje da u budžetu nema dovoljno novca, jer je jasno da ga ima, ali i da se nenamjenski troši“, istakli su iz HRA.

Budžetom za ovu godinu predviđeno je skoro dva miliona eura za jednokratnu socijalnu pomoć.

Iz HRA su apelovali da se detaljno preispita nenamjensko trošenje sredstava i obezbijedi da ove godine novac ode onima kojima je zaista neophodan.

Oni su pozvali i Ministarstvo rada i socijalnog staranja da pomogne da Vlada hitno i transparentno obezbijedi primjenu člana 198 Zakona o energetici, kojim je načelno zabranjeno isključivanje sa mreže tzv. ranjivih kupaca (zdravstveno i socijalno ugroženih osoba) bez obzira na eventualno neizmirene obaveze po osnovu utrošene električne energije.

Da bi počela primjena navedenog člana, Vlada je trebalo da podzakonskim aktom utvrdi kriterijume za određivanje ranjivih kupaca u julu 2016. godine ali, kako su naveli iz HRA, to još nije uradila.

Bonus video: