Problemi za mještane Tuzi: Mraz ubio povrće, virus onemogućio rad

Poljoprivrednik iz Malesije David Camaj kaže da je cijela porodica zaražena, sem njega, i da radnike ne može da angažuje jer su takva pravila, očekuje pomoć države
11344 pregleda 12 komentar(a)
Nevrijeme uništilo zasad: Plastenik Camaja, Foto: Privatna arhiva
Nevrijeme uništilo zasad: Plastenik Camaja, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.04.2020. 10:01h

Mještanin Malesije David Camaj, čija porodica živi od poljoprivrede, kaže da sa neizvjesnošću gleda na predstojeće mjesece, jer su mu nepovoljne vremenske prilike uništile zasade povrća koje je trebalo da plasira na crnogorsko tržište, a epidemija korone dodatno onemogućila rad.

On ističe da od Ministarstva poljoprivrede očekuje pomoć i podršku domaćoj proizvodnji, čija se važnost potvrdila u aktuelnoj situaciji.

Camaj, koji se godinama bavi poljoprivredom i od čega živi njegova mnogočlana porodica, kaže za “Vijesti” da je situacija veoma teška.

“Cijela porodica je dobila virus osim mene, jer ne živimo zajedno. Niko osim mene ne može da radi, a ni radnike ne mogu da angažujem jer su takva pravila”, kazao je Camaj. Uz sve probleme, ni vrijeme mu, dodaje, nije “išlo na ruku”, jer je od mraza stradalo pet rala tikvica i 25 rala krompira.

“U krompir je uloženo preko 10.000 eura, a u tikvice 2.000 eura. Planirao sam da povrće prodam kompaniji Voli, sa kojom godinama imam dobru saradnju”, kazao je Camaj. On je pozvao Ministarstvo poljoprivrede i Opštinu Tuzi da ne zaborave na poljoprivrednike, i eventualno im daju povoljan kredit da bi preživjeli. Ministarstvo, kako je kazao, još nije kontaktirao, ali će im se zvanično obratiti za pomoć, čim se “situacija malo smiri”.

“Da se informišem kakve programe su spremili za nas velike proizvođače”. Tri kompanije su, navodi, u utorak počele sa otkupom poljoprivrednih proizvoda u

Malesiji, kako bi pokušala da se suzbije šteta koju trpe poljoprivrednici.

Potpredsjednik te opštine Ivan Ivanaj rekao je ranije “Vijestima” da su sugrađanima koji se bave poljoprivredom obezbijedili gorivo da bi mogli da rade, kao i da mogu svoje proizvode da prodaju.

“Sve to organizovano je i odrađeno preko volontera”, kazao je Ivanaj.

Camaj kaže da do sada nije imao proizvoda koji su prispjeli za prodaju, ali je zahvalan predsjedniku Opštine Niku Đeljošaju i volonterima na trudu i zalaganju koje pružaju građanima u ovim teškim trenucima.

“Neopisivo mi je žao zbog situacije u kojoj smo se svi zajedno našli, cijela država. I vjerujem da ćemo zajedničkim snagama izaći kao pobjednici”, kazao je Camaj.

Opština Tuzi je u karantinu od 24. marta i do sada su potvrđena 34 slučaja oboljelih od koronavirusa.

Poljoprivrednici iz Tuzi i ranije su tražili pomoć Ministarstva poljoprivrede, a prijetili su i blokadama saobraćajnica zbog, kako su tvrdili, nekontrolisanog uvoza voća i povrća iz Albanije.

Camaj je i tada upozoravao da su poljoprivrednici u veoma lošoj situaciji jer, zbog prevelike konkurencije, ne mogu da prodaju svoje proizvode.

“Građani treba da znaju da jedu naše povrće... Ko se ne bavi poljoprivredom, ne zna koliko je truda potrebno uložiti u sve to”, kazao je Camaj.

Bonus video: