Ljudskost u doba korone: Donacije, dobrovoljci, volonteri

Pratite sve primjere humanosti u Crnoj Gori. Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...
2490 pregleda 0 komentar(a)
Volonterka Crvenog krsta, Foto: Boris Pejović
Volonterka Crvenog krsta, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.04.2020. 22:30h

Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...

Kompanija "Niksen Čavor" Nacionalnom koordinacionom tijelu ustupila je kompletna sredstva koja su agrobudžetom Ministarstva poljoprivrede bila predviđena kao pomoć farmi svinja u Spužu. Iz te kompanije su za vrijeme trajanja pandemije NKT i Prijestonici na raspolaganje stavili i hotel "Monte Rosa" na Lovćenu. "Niksen Čavor" će u koordinaciji sa Crvenim krstom donirati pakete za socijalno ugrožene porodice sa Cetinja i za osobe sa područja mjesne zajednice Njeguši.
Iz opstinske organizacije Crvenog krsta Nikšić pozvali su sve
građane koji nemaju sredstva za dezinfekciju da dođu kod njih kako bi pomenuta sredstva dobili.
,,Ukoliko vaši domovi trenutno ne posjeduju sredstva za dezinfekciju, možete posjetiti našu organizaciju i dobiti ih. Jedini je uslov da sa sobom ponesete ambalažu da bi vam sredstvo sipali", saopštili su iz ove organizacije.

Za samo četiri dana putem elektronskog servisa „Doniraj i ti“ na sajtu www.coronainfocg.me, građani su donirali Nacionalnom Koordinacionom timu za zarazne bolesti 17 830 eura, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Zvanični sajt Vlade Crne Gore, Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, i Ministarstva javne uprave za informacije i preporuke u vezi sa pandemijom virusa korona pušten je u rad 1. aprila.

Sekretarijatu za finansije Opštine Berane, instanci koja dijeli pomoć građanima Berana, odbornici i funkcioneri Demokratske Crne Gore Berane, uplatili su donaciju od 800 eura, saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore.
"Oni su, na ovaj način, pružili svoj doprinos u borbi protiv korona virusa. Pomoći građanima, uvjeriti ih da u ovom teškom periodu nisu sami i nisu bez oslonca, osjećamo da je naša prevashodna dužnost. Nevolje ne traju vječno i na nama je da, u skladu sa svojim mogućnostima, svim građanima naše opštine olakšamo period prolaska kroz ovu krizu. Demokratska Crna Gora to čini na svim nivoima i kroz različite oblike djelovanja. Nekada donacijama, nekada konkretnim predlozima mjera za pomoć građanima i privredi", navodi se u saopštenju Demokrata.
Iz te partije su dodali da je obaveza je svih političkih subjekata, svih organizacija i pojedinaca da u ovom periodu pokažu veći nivo socijalne senzibilnosti, pa, s tim u vezi, i solidarnosti.
"Mnogo je građana Berana, kao i cijele Crne Gore, koji su, usljed izbijanja pandemije, ostali bez posla, neki i bez krova nad glavom. Već se plašimo da bi u narednom periodu, kada sve ovo prođe, pandemija mogla postati izgovor za produžetak lošeg socio-ekonomskog položaja građana koji, podsjetimo, na zavidnom nivou nije bio ni prije početka pandemije.Zato je u ovom trenutku najvažnije da se sredstva koja doniraju različiti subjekti usmjere na one namjene za koje su i opredijeljena, dakle, za pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva kojima je neophodno pomoći da prevaziću ovaj teški period. Osim dobre volje, solidarnosti, spremnosti da se pomogne drugom, u čemu u ovoj kriznoj situaciji vidimo da Crna Gora ne oskudijeva, potrebna nam je i odgovornost pri načinu na koji će ta sredstva biti dijeljena. Kao što je poznato, Demokrate su tražile da se taj proces učini transparentnim i svima vidljivim. Mora se znati na šta se troše sredstva opredijeljena za pomoć onima kojima je pomoć najpotrebnija.Još jednom apelujemo na sve odgovorne subjekte da pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija. Demokrate Berana to već čine", poručile su Demokrate.
Demokratska Crna Gora
Demokratska Crna Gora autor: Demokratska Crna Gora

Bonus video: