TO Tivat: Usvojite fleksibilnu politiku otkazivanja, obučavajte se onlajn, pratite dešavanja na tržištu...

U periodu nakon okončanja krize, iz TO Tivat vjeruju, da će turisti biti posebno osjetljivi na čistoću
1635 pregleda 0 komentar(a)
Porto Montenegro, Tivat, Foto: Shutterstock
Porto Montenegro, Tivat, Foto: Shutterstock

Turistička organizacija (TO) Tivat predložila je set mjera turistikoj privredi kako bi se smanjio uticaj koronavirusa na poslovanje.

Iz TO Tivat saopštili su da su tom prilikom uzeli u obzir informacije renomiranih institucija o krizi koja pogađa cijeli svijet a pogotovo sektor turizma, putovanja, te neizvjesnost oko dužine trajanja ove situacije

"Svjetska turistička organizacija UNWTO ističe da sektor turizma i putovanja koji je najviše pogođen ovom krizom takođe ima potencijal da se brzo oporavi i ponovo bude ključni dio nacionalnih ekonomija i šire agende održivog razvoja. Ova kriza može pružiti i šansu da oblikujemo sektor turizma da nastavi ne samo rast kao prethodnih godina nego da raste i razvija se još bolje, sa prioritetom na inkluzivnosti, održivosti i odgovornosti. Nadalje, u budućnosti posebnu pažnju treba posvetiti održivom razvoju i promociji održivosti na svim nivoima. UNWTO predlaže da ovaj period iskoristimo za bolju pripremu za naredni period"; navodi se u saopštenju TO Tivat.

Među preporukama je usvajanje fleksibilnije politike otkazivanja.

"Razumljivo je da su turisti, što se tiče njihovih rezervacija, u ovom trenutku nesigurni. Ako trenutno nemate baš fleksibilnu politiku otkazivanja razmislite o promjeni. Mnogi turisti će to cijeniti i zbog samog osjećaja sigurnosti a istovremeno time možete uticati i na neke nove rezervacije. Razmotrite mogućnost da ponudite vaučere za otkazane bukinge koji će biti validni do kraja 2020.g. kako biste povećali potražnju i podržali svoje goste. Budite fleksibilni prema onima koji žele da otkažu već rezervisane aranžmane. Predložite pomjeranje rezervacija. Iskoristite vrijeme i budite u kontaktu sa svojim poslovnim partnerima i gostima", navodi se u saopštenju TO Tivat.

Oni su dodali da turistički privrednici trebaju da informišu zaposlene o dostupnim besplatnim onlajn treninzima koje bi pratili u ovom periodu i time razvili neke nove vještine.

"Predlog nekih od stranica: www.brighttalk.com, www.futurelearn.com, www.thewaitersacademy.com (za restorane), www.shetrades.com itd"; saopštili su iz TO Tivat.

Oni dodaju da je potrebno praćenje dešavanja na međunardnom tržištu i preporuka Svjetske turističke organizacije.

"Pratite dešavanja na međunarodnom tržištu i preporuke Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC), airbnb.com, booking.com idr. Svjetska turistička organizacija je učinila dostupnim sve svoje publikacije (UNWTO Online Academy - https://www.unwto-tourismacademy.ie.edu ). Predstavnicima turističke privrede koji su u svom poslovanju fokusirani na poslovne goste (MICE turizam) preporučujemo webinare i informacije Medjunarodnog udruženja kongresa i konvencija ICCA (www.iccaworld.org), kao i Society for Incentive Travel Excellence SITE (www.siteglobal.com). Komunicirajte transparentno kako biste povratili povjerenje turistima da ponovo započnu putovanja čim im to omogući zdravstvena situacija. Uključite se u osmišljavanje posebnih promocija za tržišta koje imaju tendenciju bržeg povratka, regionalno, domaće tržište, tržište Rusije", navodi s eu saopštenju TO Tivat.

Oni poručuju da će domaći i regionalni turisti biti među prvima koji će ponovo putovati.

"Razmislite o konkurentnijim cijenama, promociji dužih boravaka i dodatne popuste za duži boravak (za 7 i više dana) jer će prema nekim predviđanjima turisti nakon krize prije birati duže boravke u odnosu na nekoliko kraćih putovanja tokom godine. Razmislite o posebnim akcijama za period postsezone 2020.g. Iskoristite društvene mreže i vaše portale kako biste redovno informisali pratioce o sadržajima, vašim aktivnostima i situaciji u Tivtu", saopštili su iz TO Tivat.

U periodu nakon okončanja krize, iz TO Tivat vjeruju, da će turisti biti posebno osjetljivi na čistoću.

"Na svojim informativnim kanalima pružite dodatne informacije o tome, u privatnom smještaju obezbijediti dovoljno sredstava za čišćenje i dezinfekciju prostora. Radite na pripremi plana oporavka", saopštili su iz TO Tivat.

Poručuju građanima da ostanu doma i budu zdravi.

“Kao što u ovoj situaciji globalne pandemije moramo zajednički djelovati, biti jedinstveni i poštovati mjere kako bi zaustavili širenje virusa tako i u periodu nakon okončanja krize moramo udružiti aktivnosti i napore da nastavimo sa pozicioniranjem Tivat na mapi prestižnih turističkih destinacija. Sektor turizma i putovanja iako najviše pogodjen ovom krizom ima tendenciju i brzog oporavka što će uticati na ekonomiju cijele destinacije u kojoj je turizam prioretetna privredna grana. U realizaciji ovog cilja očekujemo podršku sa nacionalnog nivoa i u dijelu podsticaja za turističku privredu i brzog djelovanja nakon okončanja krize kroz promociju i diversifikaciju tržišta i proizvoda, kao i podsticaja za razvoj novih proizvoda koji bi uključili male preduzetnike i domaćinstva, jer adekvatna ponuda, transparentna komunikacija i intenzivna promocija nakon okončanja krize je ono što će najviše uticati na povratak turista destinaciji”, ocijenila je diretorka TO Tivat Danica Banjević.

Bonus video: