Sindikat Željezare: Obećano nam je povećanje zarada, nedostaje radne snage

U Tosčeliku su zaposlena 302 radnika, a većina njih ima rješenje na neodređeno
1757 pregleda 1 komentar(a)
Željezara Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Željezara Toščelik, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 06.04.2020. 11:23h

Sindikat Željezare Tosčelik obratio se saopštenjem za javnost u kome podsjećaju poslovodstvo te fabrike na obećanje poslovodstva da će im u aprilu zarada biti povećana, ali i da je i dalje veliki problem sa nedostatkom radne snage.

„Zarade se na vrijeme isplaćuju i nema nikakvih kašnjenja, ali ovim putem želimo da podsjetimo na dato obećanje izvršnog direktora o povećanju zarada u aprilu. To obećanje je dato u ona četiri mjeseca kada kada su radnici podnijeli teret krize na svjetskom tržištu smanjenjem plata za deset odsto. I to smo prebrodili i sada kad je došao april očekujemo da dato obećanje bude ispoštovano. Podsjećamo poslovodstvo da je izvršni direktor Alkaja prethodnim intervjuima izjavio da će radnici primati i više nego što traže. Mi ne tražimo ništa više nego ono što zaslužujemo-dostojanstvenu radničku platu”, poručuju iz Sindikata.

Ističu da je najveći problem sa nedostatkom radne snage u pogonu Čeličane gdje jedan dio radnika koristi odsustvo s posla shodno uredbama Vlade povodom pojave korona virusa.

“Stoga se sada suoačavamo sa ionako nedostajućom radnom snagom. Nema zapošljavanja iako su radnici livnih jama reagovali dopisom prema tehničkom direktoru Ljubiši Đurkoviću i menadžeru Drašku Piljeviću i još uvijek ništa nije preduzeto. Rasporedom kojim sada radim,o dva ili tri radnika su u brigadi u tri smjene, što je neizdrživo”, navodi se u saopštenju Sindikata.

U Tosčeliku su zaposlena 302 radnika, a većina njih ima rješenje na neodređeno.

Proizvodnja je organizovana u tri smjene, a u Čeličani se radi i nedjeljom.

“Nadamo se da ova viša sila neće spriječiti nas, niti ostale kompanije, u obavljanju posla i izmirivanju obaveza prema zaposlenima”, saopštili su prije dva dana iz uprave Tosčelika.

Iz uprave su saopštili da su obezbijedili kupce za narednih nekoliko mjeseci, da im najveći problem predstavlja obezbjeđivanje prevoza za isporuku čelika i dovoz sirovina, kao i da se situacija prouzrokovana pandemijom Covid 19 u svijetu, mora odraziti i na Tosčelik.

“Što se tiče poslovanja fabrike, menadžment je već ranije izdao nekoliko saopštenja da imaju narudžbe za narednih nekoliko mjeseci, što nas raduje”, poručili su iz Sindikata.

Iz uprave su istakli da primjenjuju sve preporuke Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja povodom sprječavanja pojave i širenja koronavirusa, da je zaposlenima, koji su podnijeli zahtjev, omogućeno plaćeno odsustvo, kao i da dio radnika, koji pripadaju rizičnoj grupi, radi od kuće.

“Podijeljena su zaštitna sredstva koja je bilo moguće nabaviti, međutim, zbog prirode posla koji obavljamo i zbog sosptvene bezbjednosti u radu, prvenstveno mislimo na pogon Čeličane, ta sredstva nismo u mogućnosti da koristimo kako bi trebalo. Socijalnu distancu se trudimo da održimo što je moguće više, ali takođe zbog prirode posla to nije moguće izvesti”, saopštili su iz Sindikata Tosčelika.